News Κυριότερα Πολιτικά

Τσίπρας από Κύπρο: «Λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα» – Μήνυμα για τη συνάντηση με Ερντογάν..!!

Το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει, πάνω από όλα, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο, θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο Ερντογάν, στη συνάντηση που θα έχει μαζί του στην Κωνσταντινούπολη, την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο ίδιος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα) στη Λευκωσία.

“Εγώ θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη και να συναντήσω τον πρόεδρο Ερντογάν και πέρα από τις δικές μου σκέψεις θα του μεταφέρω κι το κλίμα της σημερινής συνάντησης, διότι πιστεύω ότι και οι επτά εδώ συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και πάνω από όλα στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Πάνω από όλα επιβάλλεται να υπάρξει σεβασμός από την Τουρκία στο Διεθνές Δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι “είναι αυτονόητο ότι όλοι μας στηρίζουμε την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να έχει παρεμβάσεις τρίτων, ούτε τους εγγυητές, ούτε, βεβαίως, κατοχικά στρατεύματα”.

Από την άλλη πλευρά επισήμανε ότι “η όποια λύση θα είναι προς όφελος και πρέπει να είναι προς όφελος και παλεύουμε να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, δηλαδή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”, ενώ ταυτόχρονα είπε πως πιστεύει ότι και τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη τα οποία θα μοιραστούν εξίσου και δίκαια, ισότιμα, τόσο σε Ελληνοκύπριους όσο και σε Τουρκοκύπριους.

Το μήνυμα της Συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις μέσα από τον διάλογο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο για τα καλά λόγια που είπαν σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και είπε πως το μήνυμα που στέλνει η επίλυση ενός τριακονταετούς προβλήματος είναι ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις μέσα από τον διάλογο και μέσα από την αλληλοκατανόηση.

“Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που μπορεί να δίνει λύσεις αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια και, βεβαίως, πιστεύουμε και σε μια Ευρώπη που θα είναι πιο αποτελεσματική, αλλά ταυτόχρονα και πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική. Και, βεβαίως, σε μια Ευρώπη η οποία θα μπορεί πέρα από το να λύνει τα δικά της προβλήματα να παίζει κι έναν ουσιαστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας. Και η προσπάθεια μας, εδώ ιδιαίτερα στην Κύπρο, σηματοδοτεί ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για τη ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτή την αποσταθεροποιημένη περιοχή της Ευρώπης που είναι η Ανατολική Μεσόγειος”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ενεργειακό πρότζεκτ με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία ο αγωγός East Med

Αναφερόμενος στα ενεργειακά ο κ. Τσίπρας είπε ότι η προώθηση του αγωγού EastMed με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι απλά ένα ενεργειακό project, αλλά ένα project με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία και σημασία και θα πρέπει να υπάρχει η διασφάλιση της μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Στόχος η συμπόρευση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου

Σχετικά με τη συνεργασία των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου είπε πως στόχος είναι η συμπόρευση και σημείωσε: “Σε μια περίοδο που αρχίζει να κυριαρχεί η λογική του απομονωτισμού και της εθνικής αναδίπλωσης, σε μια εποχή όπου ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνονται ηγεμονικός πολιτικός λόγος, είναι σημαντικό εμείς να δώσουμε το μήνυμα της συνεργασίας και των ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκά προβλήματα”, επισήμανε.

Αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

Σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου και είπε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για αλληλεγγύη χωρίς να φαίνεται αυτή στην πράξη.

Δείπνο εργασίας για το μέλλον της Ευρώπης

Οι ηγέτες της ομάδας MED7 συνέχισαν το βράδυ της Τρίτης την συζήτηση τους για κρίσιμα θέματα, που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, στην διάρκεια δείπνου εργασίας, το οποίο παραθέτει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στο προεδρικό μέγαρο, στην Λευκωσία.

Στα θέματα αυτά είναι οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση και η προετοιμασία για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνδέσμου Αραβικών Κρατών.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ σημείωσε ότι, παρά τις διαφωνίες και διαφορές που μπορεί να υφίστανται , υπάρχει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για ενιαία αντιμετώπιση. «Όλοι πρέπει να ακολουθούμε κανόνες», επεσήμανε ο κ. Μούσκατ. Επίσης, ανέφερε ότι στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στην Μάλτα, θα επικεντρωθούν στα θέματα , που υπάρχουν διαφορές.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας , Αντόνιο Κόστα , ανέφερε ότι για τη μετανάστευση «θα πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση των ευρωπαϊκών χωρών, και να προχωρήσουμε σε διάλογο με τις χώρες προέλευσης των μεταναστευτικών ροών». Τόνισε ότι κάθε πλοίο, που φθάνει στην Ιταλία είναι πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. «Είναι σημαντικό για την Ευρώπη να το κατανοήσει αυτό και να στηρίξει τις χώρες αυτές», επισήμανε.

Σημείωσε ότι η επιδίωξη της πορτογαλικής προεδρίας της Ε.Ε είναι να υπάρξει ένα μόνιμος μηχανισμός, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ώρα για τις μεταρρυθμίσεις καθώς η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με το 2008.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ,Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε ότι η μετανάστευση είναι μια πρόκληση για την Ευρώπη και επεσήμανε ότι «το να υπάρχει ένα κοινό όραμα, μια κοινή συμφωνία είναι πολύ σημαντικό».

Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν κατέστη δυνατό να λυθούν βασικά προβλήματα που απασχολούν τις χώρες του νότου. «Το άρθρο 80 της συνθήκης της Ε.Ε μιλά για την αλληλεγγύη. Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια κρίση με την Ευρώπη να αδυνατεί να τηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο», σημείωσε.

Τέλος, υποστήριξε ότι είναι ανάγκη για υιοθέτηση πρωτοβουλιών ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ε.Ε.

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Ζουζέπ Μπορέλ Φοντέγιες, δήλωσε ότι υπάρχει κοινή θέση για συνταγματική μεταρρύθμιση της ΕΕ πριν την έλευση μιας νέας οικονομικής κρίσης.

Επίσης, είπε ότι η στήριξη της Αφρικής είναι προτεραιότητα και ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση.

Εξάλλου , στην Κοινή Διακήρυξη της Λευκωσίας οι επτά νότιες χώρες της Ε.Ε. επισημαίνουν τη στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης , ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διασφάλιση της συνεχούς εμπλοκής των ευρωπαϊκών εταιρειών στην περιοχή.

Επίσης, επαναβεβαιώνουν τη σημασία των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και «επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση ενός ανοικτού διαλόγου για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και για συνεργασία σε ζωτικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι μεταφορές, η οικονομία και το εμπόριο, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στη χώρα». Σημειώνουν δε ότι «η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις της με βάση το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των καλών σχέσεων γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Στη Διακήρυξη υπενθυμίζεται ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ είναι ένα απαραίτητο συστατικό» και καλούν την Τουρκία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Συναφώς αναφέρεται πως “η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης και η άρση των απαγορεύσεων στα λιμάνια και στα αεροδρόμια/εναέριο χώρο της για την Κύπρο και τις εταιρείες της ΕΕ που σχετίζονται με την Κύπρο θα είναι επίσης επωφελής για ολόκληρη την περιοχή».

Οι επτά νότιες χώρες της ΕΕ εκφράζουν υποστήριξη στην ταχεία ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργασίας, που θα ενισχύσει τους κανόνες της ΕΕ για δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και θα διασφαλίζει τη δίκαιη και αποτελεσματική εφαρμογή τους. Επίσης, σημειώνουν την ετοιμότητα της Κύπρου όπως η Λευκωσία φιλοξενήσει την έδρα του Οργανισμού αυτού.

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή στη Διακήρυξη αναφέρεται πως η Κύπρος είναι έτοιμη να αναλάβει ένα περιφερειακό ρόλο για αντιμετώπισή της, προωθώντας τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε να αναπτυχθεί ένα στοχοθετημένο σχέδιο δράσης.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Πηγή: topontiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookie