30.9 C
Αθήνα
Οικονομία

ΤΑΙΠΕΔ: Το σχέδιο για αποκρατικοποιήσεις και ακίνητα – Τι προβλέπει για Αττική Οδό, ΟΑΚΑ, αεροδρόμια και λιμάνια

Τη δέσμευση ότι το πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου τρέχει με γρήγορους ρυθμούς έλαβαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Με αναφορές μεταξύ άλλων σε Εγνατία Οδό, Αττική Οδό, λιμάνια, μαρίνες, φυσικό αέριο, ιαματικές πηγές, ακίνητα όπως κάμπινγκ, στρατόπεδα και μεγάλες εκτάσεις οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρθηκαν στο χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή και στο πλάνο του Ταμείου μέχρι τέλος του έτους.

Ειδικότερα το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων που χαράσσει το ΤΑΙΠΕΔ έχει ως εξής:

Αττική Οδός

Στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου, θα εγκριθεί το πλαίσιο που θα διέπει τη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών (Request for Binding Offers) και θα δοθεί πρόσβαση στους προεπιλεγέντες επενδυτές στο VDR.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ανάρτηση του αρχικού σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης θα γίνει το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου και η υποβολή οικονομικών προσφορών αναμένεται εντός του Α τριμήνου του 2023.

ΔΕΠΑ Υποδομών

Ο διαγωνισμός βρίσκεται στη διαδικασία οικονομικού κλεισίματος, με απώτερη ημερομηνία εντός του Σεπτεμβρίου.

Εγνατία Οδός

Ολοκλήρωση των χρηματοδοτικών και κατασκευαστικών συμφωνιών και κατάθεσή τους μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου, οδηγεί στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης της μετοχικής συμμετοχής στην εταιρεία παραχώρησης.

Λιμάνια

Δεσμευτικές προσφορές για την Αλεξανδρούπολη στις 29/7 και για την Ηγουμενίτσα στις 5/8. Σε εξέλιξη βρίσκεται (Β΄ Φάση) ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Ηρακλείου με εκτιμώμενη ημερομηνία υποβολής προσφορών το τέταρτο τρίμηνο 2022.

Για το λιμάνι του Βόλου οι εξελίξεις έχουν ως εξής: Προχωρά η σύνδεση  με τη σιδηροδρομική γραμμή και η μελέτη για το τουριστικό καταφύγιο και τη μαρίνα.

Μαρίνες

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Mega Yachts στο λιμάνι της Κέρκυρας, καθώς την περίοδο αυτή πραγματοποιείται η αξιολόγηση των τεσσάρων σχημάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας στην Πύλο, και η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε για τις 30/9.

Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου

Σε αυτή τη φάση, αξιολογούνται συμπληρωματικές επιλογές ορθολογικοποίησης του επιχειρηματικού ρίσκου της επένδυσης, σε συνέχεια της απόφασης της ΡΑΕ που ορίζει το αποδεκτό ύψος της κοινωνικοποίησης.

Η Σύμβαση Παραχώρησης έχει ήδη αναρτηθεί στο VDR και αναμένονται τα σχόλια των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

ΔΕΠΑ Εμπορίας

Όπως αναφέρεται και στο Asset Development Plan, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης αν και οι ευρύτερες συνθήκες και η αβεβαιότητα που επικρατούν στις διεθνείς αγορές ενέργειας δεν ευνοούν τον όποιο σχετικό σχεδιασμό.

ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ

Εν ευθέτω χρόνω θα ληφθούν αποφάσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ποσοστών που κατέχει το Ταμείο στις δύο εταιρείες (11% ΕΥΔΑΠ και 16% ΕΥΑΘ).

Ακίνητα

  • Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τον πρώην εργοταξιακό χώρο στο Αντίρριο
  • Άμεσα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο.
  • Το φθινόπωρο αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον επενδυτή για τις Γούρνες Ηρακλείου και το ακίνητο στον Ταύρο.
  • Για το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας εκκρεμεί η ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ακίνητα με ιαματικές πηγές

Την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί το πρώην Ξενία στην Κύθνο και το δικαίωμα αξιοποίησης 2 ιαματικών πηγών στον επενδυτή.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για το ακίνητο της Λουτρόπολης στα Καμένα Βούρλα.

Σύντομα δε, αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Θερμοπυλών και την ιαματική πηγή και το κάμπινγκ Κονιαβίτη.

Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

Σημαντικός είναι ο ρόλος της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF), που ουσιαστικά αποτελεί τον μηχανισμό του Ταμείου που έχει ως στόχο την υπέρβαση των εμποδίων και της γραφειοκρατίας στα δημόσια έργα, λειτουργώντας ως επιταχυντής των συμβάσεων.

Σχετικά με το έργο που υλοποιεί αυτή την περίοδο, στη κατηγορία «Καθαρισμοί δασών»:

  • Από τον περασμένο Απρίλιο έως και τα μέσα Ιουνίου έχουν υπογραφεί 20 συμβάσεις που υπερβαίνουν τα 43 εκατ. ευρώ.
  • Σε 40 περιοχές σε όλη τη χώρα γίνονται εργασίες.
  • Συνολικά θα καθαριστούν 80.000 στρέμματα.
  • Συντήρηση και διάνοιξη σε σχεδόν 12.000 χλμ. δασικών δρόμων και 1.600 χλμ. αντιπυρικών ζωνών.

ΓΓ ΣΔΙΤ – Στρατηγικές επενδύσεις

  • Σε φάση κατακύρωσης αναδόχου είναι ο διαγωνισμός για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΓΓ ΣΔΙΤ – 1,73 εκατ. ευρώ. Το έργο ωρίμασε σε χρόνο ρεκόρ (2 μήνες).

Μεταρρύθμιση Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ)

Σε φάση κατακύρωσης βρίσκεται ο διαγωνισμός για το ΟΠΣ για τη διαχείριση των ελέγχων της αγοράς. Έως το τέλος του 2022 θα ολοκληρωθεί η ανάδειξη του αναδόχου για το επιχειρησιακό κέντρο συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων εποπτείας της αγοράς.

 Έως το τέλος Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την παροχή διοικητικής υποστήριξης στο Ελεγκτικό Έργο της ΔΙΜΕΑ.

Επιπλέον, έως τέλος Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η δημοπράτηση των έργων για την προμήθεια οχημάτων για ελέγχους, οικίσκων και 3D scanners για έλεγχο εμπορικών φορτίων.

Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ (Πολιτική Προστασία)

Αρχές Αυγούστου αναμένεται η έναρξη του διαγωνισμού για πτυσσόμενες γέφυρες για τον Ελληνικό Στρατό – 12,5 εκατ. ευρώ (είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης).

Ακόμη, μέσα στο καλοκαίρι θα δημοπρατηθεί η προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων, έργο προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ.

Το φθινόπωρο δε, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθεια επιπλέον οχημάτων – 37 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, έχουν προσδιοριστεί οι πρώτοι 12 αρχαιολογικοί χώροι για την εγκατάσταση συστημάτων πυρανίχνευσης, έργο ύψους 27 εκατ. ευρώ, ενώ εντός του Φθινοπώρου θα τρέξουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αναβάθμιση των Canadair και την προμήθεια νέο ιπτάμενου στόλου πυρόσβεσης.

Ανακαίνιση ΟΑΚΑ

Αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος και εντός του Αυγούστου υπογράφεται η σύμβαση για την επιθεώρηση μεταλλικών κατασκευών και τη μελέτη στατικής επάρκειας.

Σε εξέλιξη είναι επίσης, ο διαγωνισμός για την προμελέτη που αφορά στην αποκατάσταση και αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου (εκτιμώμενη ολοκλήρωση πρώτο τρίμηνο 2023).

Αθηναϊκή Ριβιέρα

Το έργο αφορά στην κατασκευή ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου συνολικού μήκους 22 χλμ.  Οριστικοποιείται η μελέτη για τη χάραξη, η οποία έχει συμφωνηθεί με τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι).

Έχει κατατεθεί επίσης, τεχνικό δελτίο στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) και αναμένεται έγκριση.

Ανακαίνιση και αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η δημοπράτηση των έργων σε πέντε νοσοκομεία, με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης και της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης. Πρόκειται για τα εξής:

o Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

o Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.

o Θριάσιο.

o Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

o Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός (εκκρεμεί η ανάδειξη αναδόχων) για τη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και μελετητών.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εκπόνηση μελετών για τον Ευαγγελισμό, το Γενικό Νοσοκομείο, Λαμίας, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και για 156 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.

Ερευνητικά Κέντρα

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός με την ανάδειξη προσωρινών αναδόχων και εντός του μήνα θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τις μελέτες που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση, την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων και την ανέγερση νέων για τα εξής ερευνητικά κέντρα:

o Αθηνά.

o Φλέμινγκ.

o Παστέρ.

o Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών.

o Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

o Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

Αναβάθμιση και επέκταση βιομηχανικών πάρκων

Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη Συμβούλου που θα εκπονήσει την πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης και τον σχετικό οδηγό της δράσης.

Εκκρεμεί ακόμη, η οριστικοποίηση και η έγκριση της πρόσκλησης.

Αξιοποίηση πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη

Αναμένεται έγκριση της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΓΑΙΑΟΣΕ για την ωρίμανση του έργου και τη διενέργεια διαγωνισμού.

Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου (logistics)

Όσον αφορά το επιχειρηματικό πάρκο που θα δημιουργηθεί για τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων περιοχής Ελαιώνα: Αναμένεται έγκριση του τεχνικού δελτίου από την ΕΥΣΤΑ για τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων περιοχής Ελαιώνα στην περιοχή της Φυλής.

Στο πλαίσιο του έργου, προχωράει η ωρίμανση του χώρου υποδοχής και η προετοιμασία για τη διενέργεια διαγωνισμού για λογαριασμό του Δήμου Φυλής.

Πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Radio Secret  στο Google News

Σχετικές αναρτήσεις

Riviera Tower: Στο Ελληνικό θα γίνει ο υψηλότερος πράσινος ουρανοξύστης της Μεσογείου

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξήθηκαν τα δηλωθέντα εισοδήματα – Πότε λήγει η προθεσμία

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 0,45% – Κέρδη και ζημιές της εβδομάδας

admin
Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Μετάβαση στο περιεχόμενο