Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία: Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε ο Φρανσουά Φιγιόν..!!

Ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί καλείται επίσης να πληρώσει πρόστιμο 375.000 ευρώ, ενώ δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα για 10 χρόνια.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, τα δύο από τα οποία χωρίς αναστολή, σε μια υπόθεση πλασματικών θέσεων εργασίας που είχε δηλητηριάσει την προεδρική εκστρατεία του το 2017. Το δικαστήριο του Παρισιού, που εξέδωσε την απόφαση, συνδύασε την καταδίκη αυτή με ένα πρόστιμο 375.000 ευρώ, ενώ ο Φιγιόν δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα για 10 χρόνια.

Η σύζυγός του, Πενέλοπι, η οποία κρίθηκε επίσης ένοχη από το δικαστήριο του Παρισιού, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή για την ίδια υπόθεση. Της επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 375.000 ευρώ, ενώ δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα για δύο χρόνια.

Το ζεύγος Φιγιόν και ο συγκατηγορούμενός του, Μαρκ Ζουλό, πρώην αναπληρωματικός του Φρανσουά Φιγιόν στην περιφέρεια Σαρτ, καταδικάσθηκαν εξάλλου να επιστρέψουν στο γαλλικό κοινοβούλιο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο συνήγορος των Φιγιόν, Αντονέν Λεβί, δήλωσε πως θα καταθέσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Ο δικηγόρος υποστήριξε πως η καταδίκη είναι άδικη και πως υπήρξε μια συνωμοσία εναντίον του ζεύγους, ενώ υποσχέθηκε πως θα υπάρξει νέα δίκη.

Η υποψηφιότητα του Φιγιόν για την προεδρία το 2017 είχε πληγεί από τις κατηγορίες ότι είχε καταβάλει στη γεννημένη στη Βρετανία σύζυγό του, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για της εργασία της ως κοινοβουλευτικής βοηθού του. Ωστόσο η Φιγιόν είχε εργασθεί ελάχιστα στη θέση αυτή ή και καθόλου.

«Αυτή η πληρωμή ήταν δυσανάλογη με τη δουλειά που έγινε», δήλωσε ο δικαστής διαβάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου. «Η κα Φιγιόν είχε προσληφθεί για μια θέση χωρίς χρησιμότητα».

Πρωθυπουργός υπό τον Νικολά Σαρκοζί, ο Φιγιόν ήταν φαβορί στη εκλογική κούρσα όταν έγιναν γνωστές οι κατηγορίες σε βάρος του. Τότε, είχε αρνηθεί πως είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα, είχε αντιδράσει στις πιέσεις του κόμματος να αποσύρει την υποψηφιότητά του και είχε χάσει στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Είναι γνωστό πάντως, ότι η γαλλική Δικαιοσύνη δεν χαρίζεται στους πολιτικούς, ανεξαρτήτως ονόματος. Στο παρελθόν, έχει καταδικάσει έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας (Ζακ Σιράκ), δύο πρωθυπουργούς (Ζιπέ – Φιγιόν) και πολλούς υπουργούς. O δε Σαρκοζί έχει τουλάχιστον πέντε ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις σε βάρος του.

Πηγή: Protagon.gr