«Υπερπατριώτες που σε μία πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.
Η κριτική του Αντώνη Σαμαρά για τα εθνικά θέματα, μαζί με φωνές δεξιά της ΝΔ που σηκώνουν κατακόρυφα τους τόνους κατά της κυβέρνησης, διαμορφώνουν ένα κλίμα που το Μέγαρο επιχειρεί να αντιστρέψει, καθώς αν συνεχιστεί μπορεί να δυσκολέψει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες Πέμπτη (17.10.24) τα δικά του μηνύματα από τις Βρυξέλλες.
«Επιτρέψτε μου να κάνω μία διάκριση μεταξύ των απόψεων του κ. Σαμαρά και των υπόλοιπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά. Για τον κ. Σαμαρά, θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με Υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, απαντώντας στις αιτιάσεις του πρώην πρωθυπουργού για ενδεχόμενες εθνικές υποχωρήσεις στο Κυπριακό και κατ’ επέκταση στα ελληνοτουρκικά.
«Πατριώτες της φακής»
Παράλληλα, με το βλέμμα στραμμένο δεξιά της παράταξης της ΝΔ μίλησε για ακραίες θέσεις, επιχειρώντας να αναδείξει μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
«Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα, από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση, εμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε «μειοδότες», γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητάμε με την Τουρκία;
Αναρωτιέμαι: πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδος στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο; Όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Belh@rra, τα Rafale; Όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35;» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για «πατριώτες της φακής». Και, εν πάση περιπτώσει, σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα, αλλά και σε μία θέση πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν το 2019. Και το ότι το συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν.
Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τα εθνικά συμφέροντα.
Η Ελλάδα, λοιπόν, θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μία συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά ήθελα να δώσω αυτή τη λίγο πιο εκτεταμένη απάντηση προς όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες από ότι είμαστε όλοι εμείς. Υποψιάζομαι ότι σε μία πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια» πρόσθεσε με έμφαση.
«Καμία συζήτηση για παραχώρηση κυριαρχίας»
Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι… «δεν πρόκειται να βάλει ποτέ στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας», θέση που έσπευσε να εκφράσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παρ’ ότι η κυβερνητική παράταξη σταθερά αποφεύγει να σχολιάζει δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε μία προς μία τις αιτιάσεις του κ. Σαμαρά, με στόχευση να μπει τέλος στην κριτική… εκ της δεξιάς πτέρυγας.
Κριτική που… δυναμώνει, σε μία στιγμή που επιχειρείται ο ελληνοτουρκικός διάλογος να περάσει σε άλλη φάση και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν έχουν εξουσιοδοτηθεί από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα, να εξετάσουν το γενικό πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
Ενημέρωση Γεραπετρίτη σε «γαλάζιους» βουλευτές
Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογο του, και να διαβεβαιώσει ότι δεν γίνεται δεκτό να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων το σύνολο των τουρκικών αξιώσεων, όπως επιδιώκει η Άγκυρα.
Η μόνο διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία είναι μόνη ο καθορισμός Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδας, το σταθερό μήνυμα της ελληνικής διπλωματίας.
Πηγή: www.newsit.gr