Οικονομία

Παράθυρο για «καυτό» 2025 στο ενεργειακό μέτωπο λόγω φυσικού αερίου

Η σημερινή έκρυθμη κατάσταση στα ενεργειακά της Ευρώπης που προκαλεί το φυσικό αέριο απειλεί να επεκταθεί και το 2025 με αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές.

Η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται πλέον πάνω από τα 47 ευρώ/MWh. Η τελευταία άσχημη εξέλιξη ήρθε από την πλευρά των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος προχώρησε σε νέες κυρώσεις, αυτή τη φορά ενάντια στην Gazprombank μέσω της οποίας οι πελάτες της Gazprom πραγματοποιούν τις πληρωμές τους. Πλέον, χώρες της Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, αλλά και η Ελλάδα, θα πρέπει να βρουν εναλλακτικό τρόπο πληρωμών από κοινού με τους Ρώσους αν θέλουν να συνεχίσουν τον ομαλό εφοδιασμό τους.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται απειλή και για τις ρωσικές προμήθειες μέσω του αγωγού TurkStream, εκτός από τις αντίστοιχες που ρέουν μέσω της Ουκρανίας.

Μάλιστα, ο χρόνος είναι λιγοστός, αφού τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 20 Δεκεμβρίου. Εξυπακούεται ότι αν υπάρξει πρόβλημα με τις ποσότητες του TurkStream, τότε ο αντίκτυπος θα είναι σημαντικός στην ευρωπαϊκή αγορά. Μιλάμε άλλωστε για περίπου 15 δισ. κ.μ. αερίου που σε περίπτωση διακοπής θα πρέπει να καλυφθούν από ακριβότερο LNG.

Την ίδια στιγμή, τον τελευταίο μήνα παρατηρείται ταχύτερη άντληση από τις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου, γεγονός που ενδεχομένως να ρίξει τη στάθμη τους στα τέλη του χειμώνα σε επίπεδα πιο χαμηλά από τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Αν συμβεί αυτό, τότε η αναπλήρωσή τους θα γίνει πιο δύσκολη κατά τους θερινούς μήνες, αυξάνοντας και τη ζήτηση για εισαγωγές.

Ήδη τα προθεσμιακά συμβόλαια του TTF για το προσεχές καλοκαίρι πωλούνται σε υψηλότερη τιμή από ότι για τον επόμενο χειμώνα (2025-2026) αντανακλώντας τις ανησυχίες.

Για την Ελλάδα μια τέτοια εξέλιξη θα είναι άκρως αρνητική, αφού παραδοσιακά τα καλοκαίρια κορυφώνεται η ζήτηση για ηλεκτρισμό και καλύπτεται σε σημαντικό βαθμό από τις μονάδες αερίου. Στην πράξη, ακριβότερο αέριο σημαίνει ακριβότερο ρεύμα, για αυτό και η κυβέρνηση έσπευσε από τώρα να θέσει τα θέματα αυτά στην Κομισιόν ώστε να βρεθεί ένας μηχανισμός που θα περιορίζει τις επιπτώσεις για τους καταναλωτές.

Το σίγουρο είναι ότι προς το παρόν οι οιωνοί δεν είναι καλοί για το νέο έτος και οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν την κατεύθυνση των πραγμάτων.

Υπάρχουν, βεβαίως, και ελπίδες ότι δεν θα φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο. Ο καιρός μπορεί να είναι ήπιος το χειμώνα, οι Ρώσοι ίσως να συνεχίσουν να προμηθεύουν αέριο, ο ανταγωνισμός από την Ασία για φορτία LNG δεν είναι έντονος και η Ε.Ε. έχει έκτακτα μέτρα στη φαρέτρα της. Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ ίσως οδηγήσει σε μια ομαλοποίηση. Βλέπουμε, όμως, ότι για ακόμη μια χρονιά η ήπειρος εξαρτάται από παράγοντες πέραν του ελέγχου της.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Mastercard – Lamda Development: Συνεργασία για συναλλαγές στα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας

admin

Ζαχαράκη: 5 δισ. ευρώ για μια ολοκληρωμένη στεγαστική στρατηγική έως το 2027

admin

Μια απόρριψη του προϋπολογισμού της Γαλλίας θα πλήξει την αξιοπιστία της στους επενδυτές

admin