Οικονομία

Οι αυξήσεις μισθών αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Με σκεπτικισμό υποδέχτηκαν οι αναλυτές την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2019, αλλά και την συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ που ακολούθησε, καθώς θεωρούν πως συσκοτίζει τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Μάλιστα, οι οικονομολόγοι του Bloomberg Economics, Ντέιβιντ Πάουελ και Τζέιμι Ρας, μετά από την ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ «απέσυραν» την προηγούμενη πρόβλεψη τους για μια μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, αξιολογώντας την ασάφεια με την οποία περιέβαλε το guidance της Φρανκφούρτης το ζήτημα του πληθωρισμού.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ «έδινε μια πιο επιφυλακτική νότα για την αύξηση των μισθών τον Ιούνιο από ό,τι τον Απρίλιο», τονίζουν οι αναλυτές. Αυτή είναι η σαφέστερη απόδειξη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν αισθάνονται άνετα με την ανθεκτικότητα της εγχώριας πίεσης του κόστους και, σε συνδυασμό με τις ανοδικές αναθεωρήσεις των βραχυπρόθεσμων προβλέψεων για τον πληθωρισμό, είναι ο λόγος που έχουμε διαγράψει μια μείωση του Οκτωβρίου από την πρόβλεψη μας για τα επιτόκια», προσέθεσαν.

Όπως επισημαίνεται σε σχόλιο του Bloomberg, oι μισθοί είναι πολύ περίπλοκη υπόθεση για την ΕΚΤ και κυριάρχησαν σε μεγάλο μέρος της σημερινής συνέντευξης Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ. Η ΕΚΤ έχει διαπιστώσει μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών και πολλές διαφορετικές πηγές δεδομένων, παρ’ όλα αυτά έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι μισθοί μπορεί να είναι αυξημένοι, αλλά βρίσκονται σε πτωτική πορεία.

Και πάλι, ο επικεφαλής αναλυτής του Bloomberg Economics, Τζέιμι Ρας, επ’ αφορμή της συνέντευξης Τύπου της κ. Λαγκάρντ, έκανε λόγο για «μια κάπως ασαφή περιγραφή των στοιχείων που θα χρειαστεί η ΕΚΤ για να εξετάσει την επόμενη μείωση», επισημαίνοντας την νύξη της κεντρικής τραπεζίτισσας, «πολύ αργότερα το καλοκαίρι», η οποία, σύμφωνα με τον Ρας, δείχνει τουλάχιστον ότι μια κίνηση του Ιουλίου δεν τίθεται πραγματικά υπό αμφισβήτηση.

Επίσης, εκτιμά πως η κ. Λαγκάρντ δεν μπόρεσε να δηλώσει ξεκάθαρα ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε φάση ανάσχεσης, δημιουργώντας αμφιβολίες για το πόσο γρήγορα θα έρθουν οι περικοπές. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και η δική μας άποψη είναι ότι ο πληθωρισμός θα υπολείπεται του στόχου της ΕΚΤ, δημιουργώντας χώρο για τρεις μειώσεις φέτος», προσέθεσε.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Η H&M επικαλείται τεχνικό πρόβλημα για τη μη διαβίβαση αποδείξεων μετά το λουκέτο της εφορίας

admin

Fourlis: Αναμένεται άνοδος των κερδών κατά 23,3% το 2024

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με άνοδο 0,16% παρά το «κοκκίνισμα» των ευρωαγορών

admin