Μουσικά νέα

Οι σχεδόν 300 αγωγές για την τραγωδία στο «Astroworld Festival» θα ενοποιηθούν σε μία τεράστια υπόθεση

Μία τέτοια ενοποιημένη διαδικασία θεωρήθηκε ο καλύτερος τρόπος για τον χειρισμό της τεράστιας και πολύπλοκης νομικής μάχης.

Οι εκατοντάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί για την τραγωδία στο «Astroworld Festival» θα ενοποιηθούν σε μία τεράστια υπόθεση, σύμφωνα με δικαστικό αίτημα που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της επόμενης σημαντικής φάσης στην εκτεταμένη δικαστική διαμάχη.

Τέσσερις εβδομάδες μετά την τραγωδία κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του Travis Scott στις 5 Νοεμβρίου, που άφησε πίσω της 10 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, οι δικηγόροι τόσο των θυμάτων όσο και των διοργανωτών του φεστιβάλ κατέθεσαν κοινό αίτημα την Παρασκευή, με το οποίο επιδιώκουν τη συνένωση των αγωγών – 275 και πλέον – σε μια λεγόμενη πολυμερή δίκη ενώπιον ενός μόνο δικαστή.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν στη συμφωνία επειδή είπαν ότι μία τέτοια ενοποιημένη διαδικασία ήταν ο καλύτερος τρόπος για να χειριστούν μία τεράστια, πολύπλοκη νομική μάχη στην οποία συμμετέχουν ήδη 1.250 ενάγοντες.

«Αυτού του είδους οι διαφορές είναι ακριβώς αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί η διαδικασία για πολυμερείς δίκες στο Τέξας», έγραψαν οι δύο πλευρές.

Οι αγωγές για το «Astroworld Festival» κατηγορούν τη διοργανώτρια εταιρεία συναυλιών Live Nation, τον ίδιο τον Travis Scott και τους άλλους διοργανωτές του φεστιβάλ για νομική αμέλεια στον τρόπο με τον οποίο σχεδίασαν και διεξήγαγαν το φεστιβάλ. Οι αγωγές αξιώνουν δισεκατομμύρια σε αγωγές και θα μπορούσαν να συνεχιστούν για χρόνια στο μέλλον.

Το είδος της ενοποίησης που ζητήθηκε την Παρασκευή είναι συνήθης διαδικασία στις μαζικές αγωγές ζημιών, με στόχο την αποφυγή της αναποτελεσματικότητας της μεμονωμένης εκδίκασης πολλών υποθέσεων που μοιράζονται βασικές ομοιότητες. Για παράδειγμα, μία παρόμοια αίτηση υποβλήθηκε αυτό το καλοκαίρι, όταν δεκάδες επισκέπτες αρρώστησαν από διαρροή χημικών ουσιών σε υδάτινο πάρκο της Six Flags στην περιοχή του Χιούστον.

Εάν εγκριθεί, η κίνηση αυτή θα επιτρέψει σε έναν μόνο δικαστή να επιβλέπει και να συντονίζει τις υποθέσεις. Θα επιτρέψει επίσης στις δύο πλευρές να συντονίσουν και να εξορθολογήσουν πολύπλοκες διαδικασίες όπως τη διαδικασία παράδοσης εσωτερικών αποδεικτικών στοιχείων στον αντίπαλο σε μια δικαστική διαμάχη. Θα μπορούσε επίσης ενδεχομένως να διευκολύνει τη διαπραγμάτευση ενός ενιαίου διακανονισμού για την επίλυση όλων των αγωγών.

Travis Scott - Astroworld Festival 2021

«Η μεταφορά όλων αυτών των αγωγών σε έναν μόνο δικαστή για μία ενοποιημένη και συντονισμένη προδικαστική διαδικασία θα αποτρέψει την διπλή παράδοση στοιχείων, θα εξοικονομήσει πόρους του δικαστικού σώματος, θα αποτρέψει αντικρουόμενες νομικές αποφάσεις και χρονικό προγραμματισμό και θα προωθήσει με άλλο τρόπο τη δίκαιη και αποτελεσματική εκδίκαση όλων των αγωγών», αναφέρεται στο αίτημα της Παρασκευής.

Ειδικότερα, το αίτημα ζήτησε να τεθεί ως επόπτης της πολυμερούς δίκης ένας συγκεκριμένος πολιτειακός δικαστής του Τέξας, η δικαστής Lauren Reeder. Τα εμπλεκόμενα μέρη δεν διευκρίνισαν γιατί η δικαστής Reeder ήταν η επιλογή τους.

Από τα πολλά δικηγορικά γραφεία που έχουν καταθέσει αγωγές για λογαριασμό των θυμάτων, μόνο ορισμένα θα επιλεγούν τώρα για να ηγηθούν της ενοποιημένης αγωγής.

Παρόλο που ένας δικαστής πρέπει να εγκρίνει τέτοιες επιλογές, η ηγεσία στις πολυμερείς δίκες συνήθως διαπραγματεύεται πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ των εταιρειών των εναγόντων. Βασικοί παράγοντες θα μπορούσαν να είναι η εμπειρία σε τέτοιες υποθέσεις- πόσα θύματα εκπροσωπεί μία εταιρεία ή ποιος κατέθεσε τις πρώτες αγωγές.

Εάν η δίκη δεν καταλήξει σε διακανονισμό, μερικές μεμονωμένες αγωγές θα μπορούσαν τελικά να εκδικαστούν ως αντιπροσωπευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται σε πολυμερείς δίκες και επιτρέπουν στον δικαστή και στις δύο πλευρές να αξιολογήσουν τη δύναμη της ευρύτερης αγωγής. Για παράδειγμα, μία ήττα σε μια τέτοια δίκη μπορεί να πείσει τη μία πλευρά να συμβιβαστεί, από το φόβο μιας ευρύτερης απώλειας στη συνολική δίκη.

Το αίτημα της Παρασκευής είναι η πιο ακριβής τρέχουσα καταμέτρηση της δικαστικής διαδικασίας που απαριθμεί ήδη 275 αγωγές με περισσότερους από 1.250 ενάγοντες, οι οποίες κατατέθηκαν σε καθένα από τα 24 διαφορετικά περιφερειακά δικαστήρια του Χιούστον.

Τονίζεται όμως ότι «συνεχίζουν να κατατίθενται αγωγές» και ότι περισσότεροι από 2.500 συνολικά δυνητικοί ενάγοντες έχουν προσλάβει δικηγόρους μέχρι στιγμής.

Σχετικές αναρτήσεις

Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookie