24.4 C
Αθήνα
Μουσική

20 χρόνια εξώφυλλα Athens Voice: Η τέχνη στην πρώτη σελίδα

Από το 2003 που εκδόθηκε η ATHENS VOICE μέχρι σήμερα εκατοντάδες καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της τέχνης, ζωγράφοι, γλύπτες, street artists, φωτογράφοι, illustrators, γκραφιτάδες, μουσικοί, κινηματογραφιστές, κομίστες, visual artists, Έλληνες και ξένοι, διάσημοι και μη, έχουν σχεδιάσει το εξώφυλλο της.

Tην ΑΤΗΕΝS VOICE βγάζει η συντακτική ομάδα που τη φτιάχνει. Όμως η ζωή της μητρόπολης επεμβαίνει και κατευθύνει την ύλη της, οι φυλές της πόλης παρεμβαίνουν και την οδηγούν σε κατευθύνσεις παράλληλες, δρόμους που αποτελούν τη σύγχρονη μητροπολιτική ζωή. Σκεϊτμπορντάδες, νέα χιπ χοπ ελληνική σκηνή, Μη κυβερνητικές οργανώσεις, ομάδες graffiti, θεατρικές ομάδες χρησιμοποιούν την ATHENS VOICE ως Δίκτυο, της δίνουν πρόσωπο. Πολλά πρόσωπα, πρόσωπα σε νέους ρόλους. Στιχουργοί-columnists, τραγουδιστές-σχολιαστές, συγγραφείς που δημοσιογραφούν, graffiti-bombers που εικονογραφούν, εικαστικοί καλλιτέχνες που σχολιάζουν οπτικά την επικαιρότητα στα εξώφυλλα. To παιχνίδι των ρόλων, οι ταυτότητες που ανακαλύπτονται και εναλλάσσονται, το μήνυμα που εκπέμπεται ξαφνικά και αναπάντεχα, που ξεχωρίζει πάντα όταν έχει περιεχόμενο.Σήμα κατατεθέν γι’ αυτό το παιχνίδι, τα εξώφυλλά της. Είναι το ισχυρότερο σήμα κατατεθέν του εντύπου, η ταυτότητά της. H A.V. δεν θα ήταν αυτή που είναι χωρίς αυτά τα εξώφυλλα.

Zωγράφοι, illustrators, κομίστες, γελοιογράφοι, φωτογράφοι, graffiti artists, με τη φλόγα της επικοινωνίας, την επιθυμία επαφής με το κοινό –που υπάρχει ό,τι και αν λένε– εκεί έξω στην άγρια πόλη, ήταν οι πιο θερμοί υποστηρικτές της ιδέας, με μεγαλύτερο κέφι, όρεξη για δουλειά, ανιδιοτελή προσφορά, από μας που ζητούσαμε τη συμμετοχή τους. Έγιναν μέλη της «ομάδας A.V.», συνδιαμορφωτές της εικόνας της.  Διάσημοι Έλληνες εικαστικοί όπως ο Δημήτρης Μυταράς, ο Διαμαντής Αϊδίνης, ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Εδουάρδος Σακαγιάν, ο Παύλος Σάμιος, ο γλύπτης Τάκης, ο χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Αντώνης Κυριακούλης, ο Τάσος Παυλόπουλος, ο Κωνσταντίνος Κακανιάς, ο Γιώργος Σταθόπουλος, ο Χρήστος Καράς, ο ΙΝΟ, ο Κώστας Τσόκλης, οι φωτογράφοι Γιώργης Γερόλυμπος, Τάσος Βρεττός, Πάνος Κοκκινιάς, οι σκιτσογράφοι Γιάννης Ιωάννου, Αρκάς, ΚΥΡ, Κώστας Μητρόπουλος και εκατοντάδες άλλοι έχουν φιλοτεχνήσει εξώφυλλά της.

 Για 20 χρόνια  τα εξώφυλλα της ATHENS VOICE έγιναν το πολύχρωμο πανόραμα της πιο μεγάλης γκαλερί του δρόμου. Έργα τέχνης τυπωμένα σε χιλιάδες αντίτυπα στην πρώτη σελίδα μιας free press εφημερίδας κυκλοφορούσαν κάθε εβδομάδα παντού στην πόλη. Στην συνέχεια τα πρωτότυπα έργα εκτέθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη. Έτσι μπορούσε κάποιος να δει από κοντά στις αίθουσες του Μπενάκη τα πρωτόπυπα έργα που σχεδίασαν όχι μόνο Έλληνες εικαστικοί απ όλο το φάσμα της εγχώριας Τέχνης αλλά και εξώφυλλα διασήμων ξένων καλλιτεχνών, όχι απαραίτητα του εικαστικού χώρου.

Από το χώρο της μουσικής σχεδίασαν εξώφυλλα μια σειρά θρύλων όπως ο Moby, ο Eric Burdon, οι Depeche Mode, οι Prodigy, ο Malcolm McLaren, ο Marilyn Manson κ.α. Εξώφυλλα σχεδίασαν επίσης αρχιτέκτονες όπως ο Mario Botta, σκηνοθέτες όπως ο Peter Greenaway, ο Τim Burton και ο Bob Wilson. Διάσημοι street artists όπως ο Jisbar, ο  Hijack  ή ο Mr Brainwash. Από το χώρο του κόμικ ο Enki Bilal, o Μilο Manara ή η σπουδαία Ιρανή του “Persepolis” Marjane Satrapi. Εξώφυλλο υπέγραψε ακόμα ο πάπας του σύγχρονου design Alan Fletcher αλλά και ο μύθος του graphic design και καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού περιοδικού «Face» Neville Brody καθώς και ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας JeanCharles de Castelbajac.

Σήμερα, 20 χρόνια μετά,  τα 900 εξώφυλλα που χρωμάτισαν τη πόλη όλα  αυτά τα χρόνια επιστρέφουν συγκεντρωμένα σε μια πολυτελή έκδοση δύο τόμων των 1000 σελίδων μέσα σε κασετίνα από τις εκδόσεις ATHENS VOICE BOOKS. Στους δύο αυτούς συλλεκτικούς τόμους βρίσκεται συγκεντρωμένο ένα μεγάλο μέρος από το πανόραμα της σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης των τελευταίων δεκαετιών.

 

 

20 years Athens Voice Covers

INFO

«20 ΧΡΟΝΙΑ ATHENS VOICE. 2003-2023»,  εκδόσεις ATHENS VOICE BOOKS. Δύο έγχρωμοι τόμοι σε ειδική κασετίνα, 1056 σελίδων. Διαστάσεις 10,5 x  14,8 cm. Τιμή: 25 ευρώ και οι δύο τόμοι

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Athens Voice Books

Πηγή: www.avopolis.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Theodore παρουσιάζει το music video του “Peak”

admin

Η Μαρίνα Σάττι εντυπωσιάζει στην Ευρώπη με την unplugged έκδοση του “ZARI”

admin

Τα Υπόγεια Ρεύματα συνεργάζονται με τον Γιάννη Αγγελάκα σε μια επανεκτέλεση στο κομμάτι τους, «Θα Μ’ Αγαπάω»

admin
Φόρτωση....