Μακρόν προς Σκόπια: Στηρίζω απόλυτα τη συμφωνία -«Βόρεια Μακεδονία» ή «Βόρεια Κορέα» λέει ο Γάλλος Πρέσβης (βίντεο)..!!

Ηχηρά μηνύματα της Γαλλίας στα Σκόπια εν όψει του δημοψηφίσματος..

Μήνυμα στους πολίτες της πΓΔΜ, έστειλε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό, επισημαίνοντάς τους το πόσο σημαντική είναι η συμφωνία των Πρεσπών.

Η Συμφωνία με την Ελλάδα διασφαλίζει το μέλλον της χώρας σας, τονίζει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους πολίτες της πΓΔΜ,σημειώνοντας πως πιστεύει στην σοφία τους. Χαρακτηρίζει μάλιστα τη συμφωνία που υπεγράφη στις 17 Αυγούστου ως ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, το οποίο βάζει τέλος σε μια διαμάχη 27 χρόνων.

«Είμαι ενήμερος για όλες τις διενέξεις, που λαμβάνουν χώρα και είναι μέρος του δημοκρατικού διαλόγου στη χώρα. Αλλά από εδώ που βρίσκομαι, επειδή πιστεύω στην ήπειρό μας, στην ισχύ της Ευρώπης, στην ισχύ της συλλογικής υπεροχής και της αμοιβαίας συνεργασίας θέλω να σας πω τι πιστεύω. Γνωρίζω ότι καμιά συμφωνία δεν είναι τέλεια… Ακούω όλες τις κριτικές που ασκήθηκαν», αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως «αυτή η συμφωνία περίμενε 27 χρόνια και επετεύχθη χάρις στο θάρρος των δικών σας και των Ελλήνων ηγετών. Γι’ αυτό την υποστηρίζω. Απόλυτα! Ισχυρά. Πιστεύω ότι έχει κεντρική θέση στα σχέδια για το μέλλον της χώρας. Είναι, όμως, και η ουσία των φιλοδοξιών της νεολαίας σας και αυτών που μπορούμε να πετύχουμε μαζί τα επόμενα χρόνια».

Απευθυνόμενος στους πολίτες της ΠΓΔΜ είπε πως οι ίδιοι θα πρέπει τελικά να αποφασίσουν αν θα αλλάξει ή όχι το σύνταγμα της χώρας, με στόχο την επικύρωση της συμφωνίας ώστε το όνομα της χώρας να είναι «Βόρεια Μακεδονία».

«Πρέπει να διαλέξετε και να αποφασίσετε εάν θα αλλάξετε το Σύνταγμα. Για να γίνετε «Βόρεια Μακεδονία», με βάση τη Συμφωνία. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή για εσάς, για ολόκληρη την περιοχή και για την Ευρώπη. Στηρίζομαι σε εσάς» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν

Κριστιάν Τιμονιέ:  «Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα»

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γάλλου πρεσβευτή στα Σκόπια, ο οποίος επεσήμανε πως η επιλογή των πολιτών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου θα είναι «Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα».

Ο Κριστιάν Τιμονιέ, σημείωσε μιλώντας σε δημόσια συζήτηση στα Σκόπια, πως κατά τη γνώμη του σε περίπτωση που η χώρα απορρίψει τον συμβιβασμό κινδυνεύει ουσιαστικά με απομόνωση, ενώ ανέφερε πως οι «Μακεδόνες», όπως τους αποκάλεσε, είναι ικανοί για θυσίες και με το δημοψήφισμα θα έχουν την ευκαιρία να το αποδείξουν.

«Μιλώ εδώ και καιρό με “Μακεδόνες” και ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, όμως θα πρέπει να σκεφτούν τις επόμενες γενιές. Για να το πω χωρίς περιστροφές: η επιλογή είναι ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βόρεια Κορέα. Να ξέρετε τι θα επιλέξετε», τόνισε σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο MIA.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος διπλωμάτης Αλέν λε Ρουά, που επισκέπτεται την πΓΔΜ, αναφέρθηκε στην «ομόθυμη στήριξη από την ΕΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Η συμφωνία για το όνομα δεν είναι τέλεια, ωστόσο είναι ιδιαιτέρως σημαντική», είπε.

Πηγή: eirinika.gr