Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι του κέντρου – Λουκέτο στον ιστορικό κινηματογράφο «Αλκυονίς»;;..!!

Τον προβληματισμό των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα της περιοχής της Βικτώριας για το ενδεχόμενο «λουκέτου» στον ιστορικό κινηματογράφο «Αλκυονίς» εκφράζει η «Κίνηση Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας».

Η Κίνηση Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Μεγάλο πλήγμα  στον πολιτισμό  και μεγάλη αδικία για την περιοχή μας το κλείσιμο του ιστορικού κινηματογράφου  Αλκυονίς  ‘’Aλκυονίδα’’    (Ιουλιανού 42-46)  στην πλατεία Βικτωρίας.

Η Κίνηση μας θεωρεί απαράδεκτο το  ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας του κινηματογράφου  Αλκυονίς, που  ιδρύθηκε το 1969 και σε διάρκεια 50 χρόνων ,  διαδραμάτισε  σημαντικό ρόλο , ως εστία πολιτισμού, για την περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, της 6ης  Δημοτικής Κοινότητας , αλλά και όλης της Αθήνας.

Από το ξεκίνημα της η ‘’Αλκυονίδα’’   ,προβάλλει εξαιρετικές ταινίες ελληνικές και ξένες, μεγάλων δημιουργών της 7ης τέχνης  ,όπως Αϊζενστάιν,  Ρενουάρ,  Όσιμα,  Παζολίνι,  Φασμπίντερ ,Αγγελόπουλο, Βούλγαρη, Γαβρά …κ.α  ,  και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις  και συζητήσεις για θέματα τέχνης και πολιτισμού.  Στην ιστορική διαδρομή της υπήρξε και χώρος αντίστασης στην διάρκεια της δικτατορίας, με την  μεγάλη συμμετοχή του κόσμου,  στην προβολή απαγορευμένων ταινιών από το καθεστώς .

Το 2014 ανακαινίζεται τεχνολογικά  και  συνεχίζει να λειτουργεί ακολουθώντας την χαραγμένη από το παρελθόν πορεία της. Στην  καρδιά της κρίσης ,με τα οξυμμένα προβλήματα στην ζωή μας, η λειτουργία ενός χώρου πολιτισμού στην πλατεία Βικτωρίας   δίνει ελπίδα , ευχαρίστηση και αισιοδοξία σε μας τους κατοίκους της  περιοχής με τα πολλά προβλήματα. (υπερβολική συγκέντρωση μεταναστών, φτώχεια, πολλοί παράνομοι οίκοι ανοχής…)

Πράγματι έχουμε  ένα χώρο ξεχωριστό, που  εκτός από τις εξαιρετικές προβολές ταινιών, δίνει ζωή σε ανεξάρτητους δημιουργούς και σε πρωτοποριακά κινήματα της 7ηςτέχνης, αλλά και έναν χώρο που  φορείς, σχολεία και συλλογικότητες  της περιοχής κι όχι μόνο, μπορούμε να έχουμε  για εκδηλώσεις μας.

Δυστυχώς,  οι ιδιαίτερες συνθήκες στην περιοχή  ,όπως το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα το 2015,  μαζί και  η  κακή παρουσίαση τους από τα ΜΜΕ,  με  την υπερβολική ανάπτυξη του φόβου και της ανασφάλειας  στο κόσμο  και  την υπερβολική δυσφήμιση του κέντρου  , είχε φυσικό επακόλουθο την αποφυγή από τους κατοίκους της Αθήνας   των περιοχών μας . Αυτό έφερε και  την επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων του κινηματογράφου.

Όμως η κατάσταση των οικονομικών  προβλημάτων είναι αναστρέψιμη,  μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την συνδρομή όλων μας, θεσμικών φορέων, φορέων , κατοίκων της περιοχής κι όχι μόνο. Γιατί το κλείσιμο της’’ Αλκυονίδας’’, θα είναι μεγάλοι πλήγμα , για τον πολιτισμό, για την Αθήνα αλλά κυρίως μεγάλη αδικία για εμάς τους κατοίκους της περιοχής της πλατείας Βικτωρίας και της 6ης  Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας.

Πηγή: topontiki.gr