Πολιτική

Live – Σύνοδος Κορυφής: Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να αναφερθεί σε όσα συζητήθηκαν αυτές τις δυο ημέρες της Συνόδου Κορυφής, ειδικά όσον αφορά στην Τουρκία, στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αλλά και στο θέμα της ενεργειακής κρίσης. 

Με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να αποδοθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία, ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Όπως είπε ειδικά για την Ουκρανία η ΕΕ έστειλε μήνυμα σημαντικό αισιοδοξίας στο Κίεβο.

«Μετά τη συζήτηση που έγινε για την Ουκρανία χθες είχαμε την ευρωπαϊκή Σύνοδο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και υπάρχει δικαιολογημένη καχυποψία για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν. Επανέλαβε ότι τα δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι οι χώρες αυτές πρέπει να προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα της Συνόδου που ζητούσαν από την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. 

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα περιμένει την Ε.Ε. για μέτρα κατά της ενέργειας αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες με προγράμματα. 

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης

Σε ερώτηση για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφή όλα. Υπάρχουν δυο δρόμοι. Της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε περεταίρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα φόρα και θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο για να λύνουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης. Θα φερόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είπε πως ότι δεν είναι εκείνος που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Άλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι απαντήσεις», σημείωσε.

Οι εκλογές 

«Δεν έχω να πω τίποτα. Έχουμε πλούσιο έργο να κάνουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά και απερίσπαστη την δουλειά της από την όλη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω της. Θα εισέλθουμε στον τέταρτο χρόνο και θα είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός. Είναι τα δυο αγαπημένα θέματα όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε».

Δείτε ζωντανά την συνέντευξη Τύπου 

Πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Radio Secret  στο Google News