Lifestyle

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα;

Η οδοντόβουρτσα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που βρίσκεται σε κάθε σπίτι για την οδοντική και στοματική μας υγιεινή.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής της οδοντόβουρτσας; Κάθε πότε πρέπει να την αντικαθιστούμε με νέα;

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν την οδοντόβουρτσα κάθε πρωί και βράδυ, προκειμένου να καθαρίσουν τα υπολείμματα τροφής από τα δόντια τους. Λόγω της συχνής χρήσης, όμως, οι τρίχες της οδοντόβουρτσας αρχίζουν και φθείρονται.

Αυτή η κατάσταση είναι και το προειδοποιητικό σημάδι για να αντικαταστήσουμε την οδοντόβουρτσα μας. Όπως συστήνει και η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA), η αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας πρέπει να να γίνεται κάθε 3 έως 4 μήνες.

Με την τακτική αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας, θα διασφαλίσουμε ότι οι τρίχες εξακολουθούν να είναι λειτουργικές, ώστε να αφαιρούμε αποτελεσματικά την πλάκα από τα δόντια. Να σημειωθεί ότι η πλάκα οδηγεί σε ουλίτιδα και προάγει την ανάπτυξη τερηδόνας.

Τα βακτήρια βρίσκονται παντού γύρω μας, ωστόσο, σε περίπτωση που δεν ξεπλύνουμε σωστά την οδοντόβουρτσα μετά από κάθε χρήση, αλλά και σε συνδυασμό με την υγρασία, πολλαπλασιάζονται.

Επομένως, πρέπει να ξεπλένετε την οδοντόβουρτσα σας μετά το βούρτσισμα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφών και στην συνέχεια να την αφήνετε να στεγνώσει σε όρθια θέση, με την κεφαλή της, πάνω. Επίσης, δεν πρέπει να την βάζετε σε κλειστό δοχείο γιατί ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Έτσι, θα αποτρέψετε και το ενδεχόμενο να «πιάσει» μούχλα. Στην συνέχεια, μπορείτε να τοποθετήσετε το καπάκι της.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αντικαταστήσετε την οδοντόβουρτσα σε μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που αναφέραμε παραπάνω, όταν διαπιστώσετε ότι οι τρίχες είναι φθαρμένες και εν γένει παρατηρήσετε αλλαγή στο σχήμα των τριχών, ή εάν περάσετε κάποια ίωση ή στοματίτιδα. Και αυτό, διότι τα μικρόβια και οι ιοί μεταφέρονται από το στόμα στην οδοντόβουρτσα και επικάθονται σε αυτήν, με ορατό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στο μέλλον, όπως, επαναμόλυνση.

Μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει, επίσης, να λάβετε υπόψη σας είναι το γεγονός ότι δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ την οδοντόβουρτσα μας με κανέναν. Και ο λόγος είναι προφανής. Εάν, επιπλέον, μοιράζεστε το μπάνιο με τον/την σύντροφο σας, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν να αποφεύγεται η επαφή ανάμεσα στις οδοντόβουρτσες για να αποτραπεί η εξάπλωση των βακτηρίων.

Πώς θα διατηρήσετε καθαρή την οδοντόβουρτσα σας

Με το σχολαστικό ξέπλυμα της οδοντόβουρτσας μετά από κάθε χρήση με ζεστό νερό, θα απομακρύνετε τα βακτήρια που παραμονεύουν, όπως ο σταφυλόκοκκος και το Ε. Coli, που μπορεί να σας προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις. Επίσης, με το ζεστό νερό θα μαλακώσουν οι τρίχες και θα φύγουν τα υπολείμματα τροφής και οδοντόκρεμας.

Προκειμένου, τέλος, να διατηρείτε καθαρή την οδοντόβουρτσα σας από εστίες μικροβίων, είναι σημαντικό να την βυθίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε στοματικό διάλυμα για περίπου 30 λεπτά και μετά να την ξεπλένετε καλά και να την στεγνώνετε.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Η Κατερίνα Διδασκάλου ως Μελίνα Μερκούρη για την ταινία «A spartan dream»

admin

Εύη Βατίδου: «Είναι απαραίτητο να υπάρχει ερωτική συνουσίαση γιατί βοηθάει στην αναπαραγωγή των κυττάρων»

admin

«Wicked»: Προειδοποίηση στους θεατές που θα παρακολουθήσουν την ταινία με την Αριάνα Γκράντε και τη Σίνθια Ερίβο

admin