Τεχνολογία

Τέλεια εικόνα στην τηλεόραση με τέσσερις εύκολες ρυθμίσεις

Η ποιότητα εικόνας μίας τελευταίας γενιάς τηλεόρασης, είναι αναμφίβολα εκπληκτική.

Η τεχνολογία άλλωστε έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου, έτσι ώστε ακόμα και οι entry-level προτάσεις να είναι σε θέση να αφήσουν τον θεατή με το στόμα ανοιχτό, με τις εμπειρίες θέασης που έχουν τη δυνατότητα να του προσφέρουν.

Ακόμα κι οι high-tech τηλεοράσεις όμως ενδεχομένως να χρειαστούν τη συμβολή σου προκειμένου να ξεδιπλώσουν όλο το φάσμα των δυνατοτήτων τους και να σου χαρίσουν ακόμα πιο εντυπωσιακές εικόνες.

Μην ανησυχείς, ούτε τεχνικές γνώσεις χρειάζονται, ούτε πολύ χρόνο θα σου πάρει. Έλα να δούμε πώς θα κάνεις τις έτσι κι αλλιώς κορυφαίες TVs ακόμα καλύτερες με τέσσερις μόνο κινήσεις!

Επίλεξε την κατάλληλη λειτουργία εικόνας/προβολής

Η πρώτη ρύθμιση στην οποία θα πρέπει να προβείς, είναι η ευκολότερη και παράλληλα εκείνη που θα παίξει τον σημαντικότερο ίσως ρόλο στην όλη εμπειρία θέασης που θα απολαύσεις. Πρόκειται για τη λειτουργία εικόνας ή picture mode όπως θα τη δεις να αναφέρεται στα Αγγλικά.

Ουσιαστικά μιλάμε για μία «ομπρέλα» ρυθμίσεων που προσαρμόζει τη λειτουργία της τηλεόρασης στις συνθήκες του χώρου (όπως π.χ. τη φωτεινότητα) ή το περιεχόμενο, είτε πρόκειται για σειρά/ταινία (ώστε να την απολαύσεις «όπως την οραματίστηκε ο δημιουργός της»), είτε για αθλητικό γεγονός (για μειωμένο θόλωμα και ομαλότερη κίνηση), είτε για video game (δίνεται έμφαση στην ταχύτητα απόκρισης και την ομαλή εικόνα χωρίς stuttering/tearing).

Ρύθμισε τη φωτεινότητα  

Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: άλλο η φωτεινότητα και άλλο ο οπίσθιος φωτισμός (βλ. παρακάτω) σε μία τηλεόραση. Η φωτεινότητα επί της ουσίας ρυθμίζει τα επίπεδα του μαύρου, τουτέστιν πόσο μαύρα θα εμφανίζονται τα σκοτεινά σημεία μίας εικόνας. Αν τα παρακάνεις μαύρα, τότε η εικόνα σου θα γίνει υπερβολικά σκοτεινή αφού κάθε σκούρο σημείο θα εμφανίζεται κατάμαυρο.

Αν πάλι πας στο άλλο άκρο, τότε θα χάσεις κάθε ίχνος δυναμισμού αφού οι σκιάσεις και τα σκοτεινά σημεία θα εμφανίζονται υπερβολικά ωχρά, σαν «ξεπλυμένα». Ο στόχος σου εδώ είναι να εντοπίσεις τη χρυσή τομή (γύρω στο 50%) που θα σου επιτρέψει να διακρίνεις ό,τι υπάρχει σε μία σκοτεινή σκηνή χωρίς όμως να χάνεται το δραματικό στοιχείο.

Προσάρμοσε τον οπίσθιο φωτισμό

Ο οπίσθιος φωτισμός είναι εκείνος που καθορίζει τη φωτεινότητα της τηλεόρασης υπό την έννοια του πόσο φωτεινή θα είναι εκείνη. Η πρώτη σου σκέψη πιθανότατα θα είναι να επιλέξεις το μέγιστο δυνατό επίπεδο οπίσθιου φωτισμού, μόνο που αυτό δεν είναι και ό,τι πιο σώφρον. Αυτό που θες στην πραγματικότητα, είναι η εικόνα να είναι όσο πιο φωτεινή γίνεται, χωρίς όμως τα φωτεινά της σημεία να είναι τόσο έντονα που να μη σου επιτρέπουν να τα διακρίνεις άνετα. Ένας παράγοντας που θα παίξει ρόλο στην επιλογή σου είναι και ο περιβάλλοντας φωτισμός: όσο πιο φωτεινός είναι ο χώρος σου, τόσο πιο φωτεινή πρέπει να είναι και η εικόνα της τηλεόρασής σου.

Βρες την ιδανική αντίθεση και ευκρίνεια 

Αντίθεση (contrast) και ευκρίνεια (sharpness) πάνε χέρι-χέρι. Η πρώτη θα προσαρμόσει τα επίπεδα των λευκών ή αλλιώς πόσο φωτεινές θα εμφανίζονται οι αποχρώσεις του λευκού χρώματος στην τηλεόραση. Αν επιλέξεις χαμηλή ρύθμιση, τότε οι φωτεινές σκηνές θα είναι υπερβολικά σκοτεινές. Αν επιλέξεις υψηλή ρύθμιση, τότε ενδεχομένως να χάσεις σημαντικές λεπτομέρειες αφού τα λευκά θα γίνουν υπέρ του δέοντος φωτεινά. Όσο για την ευκρίνεια, θα σου προτείναμε να την κρατήσεις σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα γίνεται (ακόμα και στο μηδέν) αφού σε αντίθετη περίπτωση, ο θόρυβος που θα προστεθεί στην εικόνα, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εμπειρία σου.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το Experience AI

admin

COSMOTE και Telekom στηρίζουν τις γυναίκες gamers και τις στέλνουν στο EPF Bootcamp στη Γερμανία

admin

Κομισιόν για Meta: Tα προκαταρκτικά πορίσματα για το μοντέλο διαφήμισης «πληρωμή ή συναίνεση»

admin