Κόσμος

Κορωνοϊός: Νέες συστάσεις για τα ταξίδια δίνει η Κομισιόν – Προτεραιότητα στους εμβολιασμένους

Νέες συστάσεις για τα μη απαραίτητα ταξίδια εκτός της ΕΕ, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας προτεραιότητα στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες και συστήνοντας παράλληλα το άνοιγμα των συνόρων σε όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Παράλληλα, θα απαιτείται αρνητικό PCR για όλους τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ και το οποίο δεν είναι εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς και για ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, ως ουσιαστική διασφάλιση.

Οι νέες συστάσεις της Επιτροπής εισάγουν επίσης χρονικό όριο 9 μηνών για την αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού μετά την αρχική σειρά εμβολιασμού. Αυτό λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες του ECDC σχετικά με τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων από 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της σειράς αρχικού εμβολιασμού και προβλέπει μια επιπλέον περίοδο 3 μηνών για να διασφαλιστεί ότι οι εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού μπορούν να προσαρμοστούν και οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στη χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων. Συστήνεται η αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού που εκδίδονται μετά από μια πρόσθετη («αναμνηστική») δόση.

Η Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να υποδέχονται ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ. Ομοίως, από τις 10 Ιανουαρίου 2022 θα πρέπει να ανοίξουν ξανά σε όλους όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης χρήσης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ (είναι ελεύθερα να επιλέξουν αν θα αποδεχτούν τέτοια εμβόλια σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες).

Όσοι ανέρρωσαν από την COVID-19 εντός 180 ημερών πριν από το ταξίδι τους και διαθέτουν είτε ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ είτε πιστοποιητικό που θεωρείται ισοδύναμο, θα πρέπει επίσης να μπορούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ από τις 10 Ιανουαρίου 2022.

Οι ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ το οποίο δεν είναι εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και οι ταξιδιώτες που έχουν αναρρώσει θα πρέπει συστηματικά να αποδεικνύουν αρνητικό τεστ PCR πριν από την αναχώρηση. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η επαναλειτουργία θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια, δεδομένου ότι ο ιός μπορεί μερικές φορές να διασπάσει την ανοσία.

Επιπλέον, όλοι οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει είτε να έχουν ολοκληρώσει την αρχική σειρά εμβολιασμού τους πριν από λιγότερο από 9 μήνες είτε να έχουν λάβει μια αναμνηστική δόση. Αυτό θα ισχύει επίσης από τις 10 Ιανουαρίου 2022.

Διευκρινίζεται ότι τα παιδιά μεταξύ 6 και 17 ετών θα πρέπει να μπορούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ με αρνητικό τεστ PCR πριν από την αναχώρηση, ακόμη και αν δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτήσουν πρόσθετες δοκιμές μετά την άφιξη, την καραντίνα ή την απομόνωση. Δεν απαιτείται τεστ και εμβολιασμός για παιδιά κάτω των 6 ετών.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά κριτήρια για τις τρίτες χώρες, η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση ορισμένων ορίων, από τις 10 Ιανουαρίου 2022. Συγκεκριμένα, προτείνει μικρή αύξηση του ορίου του αθροιστικού ποσοστού κοινοποίησης κρουσμάτων COVID-19 μέσα σε 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού, από 75 σε 100. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες χώρες θα μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για συμπερίληψη στη λίστα. Επίσης, για τα τεστ προτείνεται η αύξηση του εβδομαδιαίου ποσοστού ανά 100.000 πληθυσμού, από 300 σε 600.

Επόμενο βήμα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να εξετάσει και να εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν και στη συνέχεια εναπόκειται στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τα μέτρα που ορίζονται στη σύσταση.

Διαβάστε επίσης:

Το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο στα αστέρια θα τεθεί το 2027 σε τροχιά γύρω από τη Γη…

Γερμανία: Δωρεάν προφυλακτικά, νομιμοποίηση κάνναβης, δίπλωμα στα 16, τα «δώρα» της κυβέρνησης στους νέους

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα στη Γαλλία – Μάσκες παντού, 24ωρο τεστ, τρίτη δόση στους 5 μήνες

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

Πηγή ενημέρωσης : το ποντίκι

Σχετικές αναρτήσεις

Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookie