Ελλάδα

Το Πολεμικό Ναυτικό αποφασίζει για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ

Ο φάκελος με τις τελικές προτάσεις της κοινοπραξίας TKMS-Thales Netherlands βρίσκεται ήδη από την περασμένη εβδομάδα στα χέρια του Πολεμικού Ναυτικού, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «ΥΔΡΑ».

Η κοινοπραξία έδωσε μια απόλυτα αναλυτική λίστα με κοστολογημένα όλα τα συστήματα τόσο στον μηχανολογικό όσο και στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό αλλά και στον οπλισμό, για τα οποία ενδιαφέρεται ο Στόλος, με το συνολικό κόστος, σύμφωνα με πληροφορίες του οnalert.gr, να αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, πολύ πάνω δηλαδή από τον προϋπολογισμό των 600 εκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό για την ανανέωση των φρεγατών.

Που εστιάζει το Πολεμικό Ναυτικό

Κατά συνέπεια, το Ναυτικό Επιτελείο καλείται πλέον να αποφασίσει τις προτεραιότητες του και να επανέλθει με την δική του τελική εισήγηση, η οποία θα τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας ώστε να ληφθεί η οριστική απόφαση και όπως αναφέρουν ανώτατες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί κατά πολύ η τελική του εισήγηση τον αρχικό προϋπολογισμό.

Έτσι, θεωρείται δεδομένο ότι κάποια από τα συστήματα τα οποία περιλαμβάνονται στην πρόταση της κοινοπραξίας θα τεθούν εκτός εκσυγχρονισμού και σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές προτεραιότητες του Στόλου αφορούν κυρίως τα ηλεκτρονικά συστήματα με έμφαση στο ραντάρ, στο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης και τη δυνατότητα εξοπλισμού με αντιαεροπορικά όπλα, σαφώς ανώτερα των ESSM τους οποίους διαθέτουν οι ΜΕΚΟ.

Οι προτεραιότητες

Σε ό,τι αφορά τα μηχανολογικά συστήματα, εκεί αναμένεται να γίνουν σημαντικές περικοπές και να περιοριστούν οι ανάγκες εκσυγχρονισμού μόνο στα απολύτως απαραίτητα, τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και εντός του Ναυστάθμου από τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε κάθε περίπτωση, το Ναυτικό Επιτελείο έχει αποφασίσει ότι ο εκσυγχρονισμός θα προχωρήσει και θα περιλαμβάνει και τις τέσσερις φρεγάτες MEKO και μάλιστα το συντομότερο δυνατό καθώς ήδη ο χρόνος τρέχει σε βάρος της κατάστασης των πλοίων τα οποία «γράφουν» συνεχώς μίλια και αναλαμβάνουν σημαντικές αποστολές όπως στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, με τα διδάγματα από τις 102 ημέρες αποστολής της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» να αποτελούν «πυξίδα» για το πακέτο εκσυγχρονισμού, στο οποίο θα καταλήξει το Πολεμικό Ναυτικό.

Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί επίσης η ενίσχυση της δυνατότητας του πλοίου να εντοπίζει έγκαιρα κάθε απειλή από τον αέρα και μάλιστα ταυτόχρονα, καθώς στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων ο κορεσμός θεωρείται η κύρια τακτική απέναντι στις κύριες μονάδες επιφάνειας είτε αφορά μαζική επίθεση από μη επανδρωμένα UAV είτε βαλλιστικούς είτε αντιπλοϊκούς πυραύλους και φυσικά απειλή από μαχητικά αεροσκάφη.

Οι προβληματισμοί

Ένα πολύ ισχυρό ραντάρ αποτελεί «must» σύστημα σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο Κέντρο Μάχης, το οποίο θα καταλήγει σε οπλικά συστήματα τα οποία θα μπορούν συνδυαστικά να αποκρούουν τις απειλές. Και σε αυτά τα συστήματα το Πολεμικό Ναυτικό έχει να διαλέξει μεταξύ αρκετών προτάσεων, καθώς όσο πιο σύγχρονα θα είναι τα συστήματα τόσο εκτινάσσεται το κόστος.

Ακόμα παραμένει το ερώτημα, τι μπορεί να προκύψει στην πορεία των εργασιών λόγω της παλαιότητας των πλοίων καθώς σε κάθε περίπτωση ο εκσυγχρονισμός των MEKO εμπεριέχει σημαντικό ποσοστό ρίσκου. Στο τραπέζι αναμένεται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο περιορισμένου εκσυγχρονισμού με τα απολύτως βασικά συστήματα ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα ναυπήγησης καινούργιων κορβετών ενώ παραμένει υπό εξέταση και η option απόκτησης και 4ης φρεγάτας Belharra.

Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: onalert.gr

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ελευσίνα: 86χρονος ανασύρθηκε νεκρός από πηγάδι

admin

Η κατάθεση του γιατρού, η εγκατάσταση του panic button και τα δύο όπλα που κατέχει ο γνωστός δικηγόρος

admin

Ξάνθη: Για 150 μέτρα σύρθηκε το ΙΧ στο τροχαίο με τους 4 νεκρούς

admin