Ευ Ζην

Σοκάρουν τα στοιχεία για τους θανάτους στις εμπόλεμες ζώνες – 4 στα 10 θύματα είναι γυναίκες | in.gr

Διπλάσιο είναι το ποσοστό των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την περασμένη χρονιά στις εμπόλεμες ζώνες, σε όλο τον κόσμο. Πλέον οι γυναίκες αναλογούν στο 40% των ανθρώπινων απωλειών, σύμφωνα με την πρόσφατη αναφορά που εξέδωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε ο ΟΗΕ Γυναικών, που ελέγχει τις συνθήκες προστασίας των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, υποστηρίζεται ότι αυξήθηκαν και οι διασταυρωμένες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας στον πόλεμο, αυξήθηκαν κατά 50% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Περισσότερες γυναίκες χάνουν τη ζωή τους στις εμπόλεμες ζώνες

Ο ΟΗΕ κατέγραψε τουλάχιστον 33.443 θανάτους πολιτών σε πολεμικές συγκρούσεις το 2023, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, πάνω από 13.377 από αυτούς, περίπου 4 στους 10, ήταν γυναίκες, ενώ οι 3 στους 10 θανάτους ήταν παιδιά.

Στο σοβαρό αυτό ζήτημα αναφέρθηκε η Sima Bahous, εκτελεστική υπεύθυνη του ΟΗΕ Γυναικών, υποστηρίζοντας ότι «οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα για τους πολέμους των αντρών». Συμπλήρωσε πως, «αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου πολέμου ενάντια στις γυναίκες. Η ηθελημένη στοχοποίηση των γυναικείων δικαιωμάτων δεν είναι κάτι πρωτόγνωστο στις εμπόλεμες χώρες, αλλά είναι ακόμα πιο θανατηφόρο σε αυτό το περιβάλλον».

Εμφανής είναι η κατάφωρη παράβλεψη των διεθνών νόμων που έχουν δημιουργηθεί για να προστατεύουν τις γυναίκες και τα παιδιά κατά τη διάρκεια του πολέμου, ωθώντας τις γυναίκες σε αδυναμία προσέγγισης της περίθαλψης σε εμόλεμες ζώνες, ενώ περίπου 500 γυναίκες πέθαναν από επιπλοκές σχετικές με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Μάλιστα, στη Γάζα, ημερησίως περίπου 180 γυναίκες γεννούσαν ημερησίωςμ χωρίς ιατρική επίβλεψη.

Στο Σουδάν, μετά από πολλές καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, το πρακτορείο του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα περισσότερα θέματα αδυνατούσαν να βρουν ιατρική περίθαλψη τις πρώτες 72 ώρες μετά τον βιασμό τους. Σοκαριστικό είναι ότι σε πολλές γυναίκες που είχαν βιαστεί απαγορεύτηκε η έκτρωση καθώς είχε περάσει το νόμιμο χρονικό όριο…

Αναγκαία η προσπάθεια για αλλαγές

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται 24 χρόνια μετά από την υιοθέτηση στον ΟΗΕ της απόφασης που καλούσε όλες τις πλευρές που εμπλέκονταν σε πόλεμο να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς και για την συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές διαδικασίες.

«Γινόμαστε μάρτυρες της μετατροπής σε όπλο της ισότητας των φύλων σε πολλά μέτωπα», τονίζει η Bahous, συμπληρώνοντας ότι «αν δεν φέρουμε αντίσταση και απαιτήσουμε αλλαγές, οι συνέπειες θα μας επιβαρύνουν για δεκαετίες και η ειρήνη θα παραμείνει άπιαστη», σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Guardian.


Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τάσος Δούσης: Γνώριμες & ασυναγώνιστες γεύσεις αλλά και νέο μαγαζί στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

admin

Συνταγή για σούπα κάστανο

admin

Ιζαμπέλα Ροσελίνι: «Οι άνθρωποι δεν μιλούν ποτέ για την ελευθερία, την ελαφρότητα, που έρχεται με τη γήρανση» | in.gr

admin