Ευ Ζην

Λίντια Θορπ: Ποια είναι η γερουσιάστρια που κατηγόρησε τον βασιλιά Κάρολο για γενοκτονία εντός κοινοβουλίου; | in.gr

Η γερουσιάστρια της Αυστραλίας Λίντια Θορπ, που διέκοψε τη Δευτέρα την κοινοβουλευτική τελετή υποδοχής του βασιλιά Καρόλου Γ‘ και της βασίλισσας Καμίλα έχει ένα πλούσιο ιστορικό ακτιβιστικών δράσεων και διαμαρτυριών υπέρ των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων.

Η Λίντια Θορπ, γερουσιάστρια της πολιτείας Βικτώρια, φώναξε «δώστε μας πίσω τη γη μας», «γ@μώ την αποικία (αποικιοκρατία)» και «δεν είστε ο βασιλιάς μου» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της περιοδείας των βασιλικών στην Αυστραλία.

Αμέσως μετά την διαμαρτυρία της, η ασφάλεια την απομάκρυνε την αίθουσα όπου είχαν συγκεντρωθεί άλλοι πολιτικοί και αξιωματούχοι για να ακούσουν τον βασιλιά. Η Θορπ ζήτησε τη σύναψη μιας συμφωνίας με τους αυτόχθονες της Αυστραλίας και τους Torres Strait Islanders (εθνοτική ομάδα) ενώ τάχθηκε κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη και αναμφισβήτητα πιο προβεβλημένη διαμαρτυρία της γνωστής βουλευτού.

«Πληρώστε το ενοίκιο» λέει η Λίντια Θορπ

Η Θορπ, αυτόχθονη γυναίκα από τις φυλές Gunnai, Gunditjmara και Djab Wurrung, γεννήθηκε σε μια εξέχουσα οικογένεια ακτιβιστών της κοινότητας των Αβοριγίνων.

«Δεν είχα άλλη επιλογή από το να αντλήσω έμπνευση από τους μαύρους ακτιβιστές και τον αγώνα των μαύρων του λαού μου … Γεννήθηκα μέσα σε αυτό και δεν ξέρω τίποτα άλλο», δήλωσε το 2022 στο Nine.

Η Θορπ εξελέγη από τους συναδέλφους της ως αναπληρώτρια αρχηγός των Πρασίνων στη Γερουσία, αλλά παραιτήθηκε από τη θέση αυτή αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε σχέση με τον πρώην αρχηγό της συμμορίας παράνομων μοτοσικλετιστών Rebels, Ντιν Μάρτιν, ενώ ήταν επίσης μέλος της επιτροπής επιβολής του νόμου του κοινοβουλίου

Η Θορπ, 51 ετών, διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος της επιτροπής Naidoc της Βικτώριας, η οποία εργάζεται για την αναγνώριση της ιστορίας και του πολιτισμού των αυτόχθονων Αυστραλών- έχει επίσης προωθήσει εδώ και καιρό την υπόθεση της διαδικασίας σύναψης συμφωνιών μεταξύ των αυτόχθονων και των μη αυτόχθονων Αυστραλών, καθώς και την εκστρατεία «πληρώστε το ενοίκιο» για αποζημιώσεις.

Η ακτιβιστική δράση και οι διαμαρτυρίες της Θορπ, εντός και εκτός κοινοβουλίου, επικεντρώθηκαν σε προοδευτικούς αγώνες και σε ζητήματα που αφορούν τους αυτόχθονες Αυστραλούς, το σύστημα δικαιοσύνης και τις φυλακές, τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα δικαιώματα στη γη και την στέγαση.

Από τους Πρασίνους σε ανεξάρτητη γερουσιάστρια

Το 2017 εξελέγη στο πολιτειακό κοινοβούλιο της Βικτώριας ως μέλος του προοδευτικού κόμματος των Πρασίνων, και έγινε η πρώτη αυτόχθονη γυναίκα που κέρδισε την εκλογή της σε αυτή την αίθουσα. Η Θορπ έχασε την έδρα της στη Βικτώρια στις εκλογές του 2018, αλλά προεξελέγη το 2020 για να γίνει γερουσιάστρια των Πρασίνων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Ορκίστηκε στο κοινοβούλιο φορώντας έναν παραδοσιακό μανδύα από δέρμα πόσουμ και ύψωσε τη γροθιά της χαιρετώντας τη «μαύρη δύναμη».

Είχε επίσης μαζί της μια «ράβδο» (message stick) με 441 ζωγραφισμένα σημάδια, ένα για κάθε αυτόχθονα που είχε πεθάνει -τότε- υπό κράτηση.

Το 2022, όταν επανεξελέγη, η Θορπ αναφέρθηκε στην τότε μονάρχη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ως «η αποικιοκρατική Μεγαλειότητά της βασίλισσας Ελισάβετ Β’» κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της. Αναγκάστηκε να αρχίσει ξανά τον όρκο και να απαγγείλει τα επίσημα λόγια.

Η Θορπ εξελέγη από τους συναδέλφους της ως αναπληρώτρια αρχηγός των Πρασίνων στη Γερουσία, αλλά παραιτήθηκε από τη θέση αυτή αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε σχέση με τον πρώην αρχηγό της συμμορίας παράνομων μοτοσικλετιστών Rebels, Ντιν Μάρτιν, ενώ ήταν επίσης μέλος της επιτροπής επιβολής του νόμου του κοινοβουλίου.

Σε επιστολή της προς την επιτροπή του κοινοβουλίου ανέφερε ότι οι δυο τους «γνωρίστηκαν μέσω ακτιβιστικών δράσεων και ότι βγήκαν μόνο λίγα ραντεβού», αλλά στη συνέχεια -αργότερα παραιτήθηκε από τους Πράσινους- αρνήθηκε ότι είχαν ποτέ βγει ραντεβού και ισχυρίστηκε ότι της είπαν να πει αυτή την ιστορία από το κόμμα των Πρασίνων, έναν ισχυρισμό που οι Πράσινοι αρνήθηκαν.

Η Θορπ εγκατέλειψε τους Πρασίνους στις αρχές του 2023, αφού το κόμμα ανακοίνωσε την υποστήριξή του στο δημοψήφισμα για τη φωνή των αυτοχθόνων στο κοινοβούλιο – μια μεταρρύθμιση που η Θορπ δεν υποστήριζε. Αντ’ αυτού ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στη διαδικασία σύναψης συμφωνίας με τους αυτόχθονες. Από τότε είναι ανεξάρτητη γερουσιάστρια.

*Με πληροφορίες από: Guardian | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Η αυτόχθονη αυστραλιανή γερουσιάστρια Λίντια Θορπ υψώνει τη γροθιά της κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας της στην αίθουσα της Γερουσίας στο Κοινοβούλιο στην Καμπέρα της Αυστραλίας, 1 Αυγούστου 2022. AAP Image/Lukas Coch μέσω REUTERS


Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Οι καλύτεροι προορισμοί για να απολαύσετε χειμερινές διακοπές με ήλιο!

admin

Food noise: Τι ακριβώς είναι και πως μας επηρεάζει | in.gr

admin

Διακοπές τα Χριστουγέννα: Οκτώ ευρωπαϊκοί προορισμοί για τον Δεκέμβριο | in.gr

admin