Ελλάδα

F-16 Viper: Με 30 «Οχιές» στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία στέλνει «μήνυμα υπεροχής» στο Αιγαίο

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα «κλείσει» το 2024 με 30 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper στο οπλοστάσιό της, με την πιθανότητα να παραλάβει ακόμα μια «Οχιά» πριν αρχίσει ο νέος χρόνος, ενώ η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία φαίνεται ότι κάλυψε το χαμένο έδαφος και η γραμμή παραγωγής «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς.

Ειδικότερα, έξι αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper παραδόθηκαν μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο στην 340 Πολεμική Μοίρα «Αλεπού» και ακόμη έξι το τρέχον τρίμηνο, μετατρέποντας τον προβληματισμό σε αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος.

Επόμενο βήμα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50, ένα πρόγραμμα που αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, μαζί με την προετοιμασία για την παραλαβή των 20 μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Οι προσλήψεις προσωπικού στη ΕΑΒ και κυρίως η ορθολογική διαχείριση του προσωπικού φαίνεται ότι ανέστρεψαν την αρνητική εικόνα που διαμορφώθηκε κυρίως εντός του 2023 και είχε ως αποτέλεσμα τον «εκτροχιασμό» του προγράμματος. Ταυτόχρονα, περιορίστηκε το «κύμα» αποχωρήσεων καθώς δόθηκαν οικονομικά κίνητρα στους εργαζόμενους που κατέχουν καίριο ρόλο στη γραμμή παραγωγής. Όλα δείχνουν ότι έως το 2027 η Πολεμική Αεροπορία θα έχει παραλάβει και τα 83 αναβαθμισμένα F-16 Viper.

Η «βόμβα» Γκιουλέρ

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσαν όσα δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, για ακύρωση της αναβάθμισης των 79 μαχητικών F-16 σε επίπεδο Viper. H Άγκυρα αποφάσισε να προχωρήσει μόνο στη αγορά 40 καινούργιων μαχητικών F-16 και να εκσυγχρονίσει μόνη της τα υπόλοιπα αεροσκάφη του αεροπορικού της στόλου μέσω της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής προηγμένου ραντάρ όπως και άλλων ηλεκτρονικών συστημάτων.

ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα διαθέτει τουλάχιστον 83 αναβαθμισμένα Viper με πρόθεση να φτάσει τα 121, ενώ θα παραλαμβάνει και τα πρώτα 20 μαχητικά 5ης γενιάς F-35 έχοντας ανοιχτή την option για αγορά ακόμη 20 την επόμενη δεκαετία.

Ταυτόχρονα ο σχεδιασμός προβλέπει την αντικατάσταση των 32 μαχητικών Mirage 2000-5 με μικρότερο αριθμό Rafale και στόχο να γίνουν δύο οι Μοίρες των γαλλικών «game changer» μαχητικών.

Τα τουρκικά F-35

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας επανέφερε το ζήτημα των F-35 και «πέταξε το γάντι» στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι η Τουρκία προχωρά στην κατασκευή του εγχώριου μαχητικού 5ης γενιάς. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά 40 καινούργιων μαχητικών Eurofighter Typhoon ως αντίπαλο δέος απέναντι στα Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τα οποία ήδη διαθέτουν τους «φονικούς» πυραύλους αέρος – αέρος Meteor.

U.S Department of Defense/DVIDS

Οι κινήσεις της Άγκυρας όπως εκτιμά η Αθήνα και το αεροπορικό επιτελείο δείχνουν ότι η τουρκική αεροπορία βρίσκεται σε αδιέξοδο και με σπασμωδικές ενέργειες προσπαθεί να ανατρέψει τα δεδομένα που παραπέμπουν σε σαφή ελληνική υπεροχή, τουλάχιστον σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία άλλωστε αποτελούν και το ζητούμενο στους συσχετισμούς δυνάμεων και στην αεροπορική ισχύ.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα της Τουρκίας φαίνεται ότι είναι η απόκτηση από την Ελλάδα των stealth μαχητικών F-35, τα οποία σε συνδυασμό με τα Rafale και τα Viper δίνουν εξαιρετικά αναβαθμισμένες δυνατότητες στην Πολεμική Αεροπορία. Εκτίμηση είναι ότι το επόμενο διάστημα η Άγκυρα θα εντείνει την προσπάθεια της για επιστροφή στο πρόγραμμα F-35 αναμένοντας και την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Κυψέλη: Πέθανε ο σκύλος που βρέθηκε μαχαιρωμένος σε δρόμο

admin

Η κόρη του αστυνομικού της Βουλής είχε περιγράψει σε σχολική έκθεση τον εφιάλτη που ζούσε

admin

Καιρός: Νέες καταιγίδες από σήμερα – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

admin