Διπλό ναυάγιο σε δύο θέματα – φωτιά φοβάται το Μέγαρο Μαξίμου..!!

Οι εξελίξεις γύρω από το «ιερό» deal με την Εκκλησίας διαψεύδουν τις προσδοκίες των κ. Τσίπρα και Ιερώνυμο που μιλούσαν για ιστορική συμφωνία.

Δύο κρυφοί άσοι στο μανίκι του πρωθυπουργού, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε θηλιά για την κυβέρνηση. Η συμφωνία με τον Ιερώνυμο, αλλά και οι εξαγγελίες για χιλιάδες προσλήψεις φαίνεται ότι έγιναν υπό το κράτος πανικού καθώς οι εκλογές πλησιάζουν και το Μαξίμου ήθελε να φτιάξει ένα σκηνικό επιτυχίας και μεγάλης μεταρρυθμιστικής πνοής.

Οι εξελίξεις γύρω από το «ιερό» deal με την Εκκλησίας διαψεύδουν τις προσδοκίες των κ. Τσίπρα και Ιερώνυμο που μιλούσαν για ιστορική συμφωνία.

Είναι φανερό ότι οι αντιδράσεις είναι τόσο έντονες (και θα συνεχιστούν) που καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολο το σχέδιο Τσίπρα για το μισθολογικό των ιερέων και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας.

Κάνοντας πίσω σε όλες τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που η Αριστερά ζητούσε εδώ και δεκαετίες σε σχέση με την Εκκλησία (διαχωρισμός με το Κράτος, να πάψει να πληρώνει η Ενιαία Αρχή τους παπάδες), ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να κλείσει άρον – άρον μια συμφωνία την οποία προετοίμαζε για καιρό.

Ο Αρχιεπίσκοπος του έκανε τη χάρη, του έδωσε την «πάσα» ώστε να ανακοινώσει τη συμφωνία την οποία βεβαίως ο πρώτος χαρακτήρισε συμφωνία προθέσεων. Ετσι ο πρωθυπουργός θα πήγαινε στις εκλογές με… πιστοποιητικό θρησκευτικών πεποιθήσεων ενώ ο Αρχιεπίσκοπος θα κέρδιζε τη συνέχιση της μισθοδοσίας των ιερέων από το κράτος, έστω και με έμμεσο τρόπο.

Λογάριαζαν χωρίς τους… ξενοδόχους. Από τη μια οι ιερείς που αντιδρούν στην αλλαγή του μισθολογικού καθεστώτος (κι όχι μόνο) και από το Δημόσιο περνούν στα χέρια των Μητροπολιτών. Κι από την άλλη το Φανάρι που ήταν σίγουρο ότι θα αντιδρούσε με οργισμένο τρόπο.  Η εσπευσμένη συνάντηση Βαρθολομαίου – Γαβρόγλου γίνεται να για πέσουν οι τόνοι. Κι επιλέγεται ο υπουργός Παιδείας για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά διότι είναι και από την Πόλη και γνωρίζει καλά τις ισορροπίες του Φαναρίου.

Ο Γαβρόγλου θα προσπαθήσει να πείσει τον Πατριάρχη ότι δεν αλλάζει τίποτε με τη συμφωνία, όμως, το Φανάρι είναι οργισμένο κυρίως με τις μεθοδεύσεις Ιερώνυμου που έκλεισε συμφωνία χωρίς καν να ρωτήσει το κ. Βαρθολομαίο.

Από την άλλη οι ιερείς, που έχουν πάντα ισχυρή πρόσβαση στην κοινωνία, στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει τη συμφωνία ενώ αφήνουν και αιχμές για προδότες εκ των έσω. Δεν αποκλείεται ακόμη και η συμφωνία προθέσεων μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας να ναυαγήσει προτού ακόμη βγουν στο φως οι λεπτομέρειες των συζητήσεων Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Και θα πρόκειται για μεγάλη ήττα της κυβέρνησης αν συμβεί κάτι τέτοιο γιατί ο πρωθυπουργός ήθελε να το πουλήσει ως πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.

Οι προσλήψεις

Το δεύτερο Βατερλώ συνδέεται με το πρώτο γιατί αν δεν προχωρήσει η συμφωνία με την Εκκλησίας δεν θα αδειάσουν και οι 10.000 θέσεις που καλύπτουν οι ιερείς στο Δημόσιο. Ετσι, δεν θα μπορούν να γίνουν και οι χιλιάδες προσλήψεις που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας και που τελικά έφτασαν τις 34 χιλιάδες την επόμενη τριετία.

Την ίδια στιγμή που σήμερα νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια και άλλοι δημόσιοι φορείς καταρρέουν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης η κυβέρνηση προκλητικά λέει ότι θα προσλάβει χιλιάδες κόσμου και θα τους πληρώνει από τον κρατικό κορβανά.

Αν καεί και αυτό το χαρτί για τον Τσίπρα δεν θα έχει τίποτε άλλο στο δρόμο προς τις εκλογές, πέραν βεβαίως του «δόγματος Πολάκη» για να κλείσει πολιτικούς αντιπάλους στη φυλακή.

Χωρίς χειροπιαστές αποδείξεις για γεφύρωση των διαφορών Εκκλησίας – Πολιτείας και χωρίς να μπορεί να κάνει άμεσα διαγωνισμούς για προσλήψεις, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορεί να πάει σύντομα στις εκλογές και να διεκδικήσει μείωση της ψαλίδας από τη Νέα Δημοκρατία.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα και θα εξαρτηθούν από τις συναντήσεις στο Φανάρι και τις αποφάσεις της εκκλησίας της Κρήτης που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως. Και στο Μαξίμου ήδη έχουν πανικοβληθεί μήπως αυτές οι εξελίξεις αποδειχθούν δραματικές για την κυβέρνηση.

Πηγή: in.gr