Lifestyle

7+1 μύθοι και αλήθειες για την μπίρα

Οι βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή μπίρας είναι το νερό, το κριθάρι, η ζύμη (μαγιά) και ο λυκίσκος.

Η μπίρα είναι το πιο γνωστό αλκοολούχο ποτό στον κόσμο και υπάρχουν πολλές παραλλαγές και είδη.

Οι πρώτες αναφορές για την παρασκευή μπίρας ανάγονται στην αρχαία Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, περίπου το 4000 π.Χ.

Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι που κυκλοφορούν σχετικά από την μπύρα, αλλά και κάποιες αλήθειες. Άραγε, τι ισχύει στην πραγματικότητα;

H μπίρα παχαίνει

Μύθος. Η μπίρα δεν προκαλεί συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, συνεπώς ο όρος «μπιροκοιλιά» από την πεποίθηση ότι το αλκοολούχο ποτό παχαίνει είναι εσφαλμένος.

Η μπίρα περιέχει 90-95% νερό, σιτηρά, υδατάνθρακες, βιταμίνες και αλκοόλ. Βέβαια, η μπίρα διαθέτει θερμίδες, αλλά σε μικρότερη περιεκτικότητα σε σύγκριση με άλλα αλκοολούχα ποτά, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται μέτρο στην κατανάλωση της.

Το κοιλιακό λίπος είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, συνεπώς πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι διατροφικές μας συνήθειες. Επίσης, η μπίρα δεν φουσκώνει την κοιλιά. Στην πραγματικότητα, αυτό που προκαλεί φούσκωμα στην κοιλιά είναι οι συνοδευτικές τροφές, όπως φιστίκια και διάφορα αλλαντικά.

Η μπίρα μπορεί να ξεδιψάσει

Αλήθεια και Μύθος. Mόνο με την πρόσληψη νερού μπορούμε να ξεδιψάσουμε. Οι μπίρες μπορούν να μας ξεδιψάσουν υπό την προϋπόθεση να μην περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και σάκχαρα, διαφορετικά προκαλούν αφυδάτωση και απορρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μας.

Η μπίρα πρέπει να είναι πάντα παγωμένη

Αλήθεια και Μύθος. Σίγουρα, θα έχετε παρατηρήσει ότι τα περισσότερα μπουκάλια μπύρας είναι καφέ ή πράσινα. O λόγος δεν είναι αισθητικός, αλλά έχει να κάνει με την προστασία από το ηλιακό φως. Όταν η μπίρα εκτίθεται στις ηλιακές ακτινοβολίες λαμβάνει χώρα μια αντίδραση (γνωστή ως φωτοοξείδωση) με αποτέλεσμα την αλλοίωση του λυκίσκου και των αρωματικών ενώσεων, κάτι που γίνεται αντιληπτό στους γευστικούς μας κάλυκες, αλλά και στην όσφρηση.

Οι επιχειρήσεις ζυθοποιίας προστατεύουν την μπίρα από το ηλιακό φως, χρησιμοποιώντας συσκευασίες από αλουμίνιο ή σκούρο γυαλί. Τα διαφανή γυάλινα μπουκάλια και εκείνα που έχουν πράσινο φιμέ γυαλί δεν προσφέρουν αρκετή προστασία. Γενικά, οι ξανθές μπίρες πίνονται πιο ευχάριστα όταν είναι παγωμένες.

Επίσης, όσο πιο σκούρα είναι η μπίρα είναι προτιμότερο να καταναλώνεται κρύα, όχι παγωμένη. Επίσης, οι μπίρες από σιτάρι είναι προτιμότερο να καταναλώνονται δροσερές, όχι παγωμένες.

Η μπίρα δίνει λάμψη στα μαλλιά

Αλήθεια. Τα βασικά συστατικά της μπύρας είναι η βύνη, ο λυκίσκος, το νερό και η μαγιά. Η βύνη και ο λυκίσκος περιέχουν πρωτεΐνες και βιταμίνες (βιταμίνες του συμπλέγματος Β) οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την θρέψη και τους θύλακες των τριχών, κάνοντας τα μαλλιά σας πιο λαμπερά μετά το λούσιμο.

Aν και η συγκεκριμένη πεποίθηση έχει γίνει trend στα social media και ιδιαίτερα στο tik tok, δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές έρευνες για ευρύτερη χρήση της μπύρας, όταν λουζόμαστε.

Η μπίρα κάνει καλό μετά την προπόνηση

Αλήθεια. Μια μπίρα μετά την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση ορισμένων από τους υδατάνθρακες που χάνονται κατά την άσκηση, αλλά και των ηλεκτρολυτών.

Οι μπίρες, άλλωστε, παρασκευάζονται από φυσικά συστατικά και αποτελούν ιδανική επιλογή μετά την προπόνηση για την αναπλήρωση υγρών, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε νερό, υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά, σε αντίθεση τα περισσότερα αθλητικά ποτά.

Η μπίρα προάγει τον ύπνο

Αλήθεια. Στο περίφημο βιβλίο «Liber Subtilitatum Diversarum Naturarum Creaturarum» της Χίλντεγκαρντ φον Μπίνγκεν που ήταν ηγουμένη σε μοναστήρι των Βενεδίκτων και βοταναλόγος κατά τον 12ο αιώνα, αναφέρεται ότι ο λυκίσκος περιέχει ένα ένζυμο που έχει ηρεμιστική δράση και προάγει τον ύπνο.

Η μπίρα συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Αλήθεια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μπίρες, που είναι πλούσιες σε πυρίτιο, βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, αφού το πυρίτιο είναι ουσιώδες στοιχείο για την πυκνότητα των οστών.

Η μπίρα κάνει καλό στα νεφρά

Αλήθεια. Η μπίρα είναι διουρητική, συνεπώς, συμβάλλει στην απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ησαΐας Ματιάμπα: «Αντιμετωπίζω υπερφαγικά επεισόδια – Είναι μια καθημερινή μου μάχη, ένας προσωπικός μου δαίμονας»

admin

Αθηνά Παπαφωτίου: Γνωρίζω πώς όταν αποφασίσω να γίνω μητέρα, θα έχω μηδενικό εισόδημα κι ασφάλιση

admin

Georgina Cooper: Από κίρρωση του ύπατος πέθανε το διάσημο μοντέλο των 90s – Κατέρρευσε ενώ έκανε διακοπές στην Κω

admin