Οικονομία

«Πυρετός» πεντάστερων τουριστικών επενδύσεων στη Χαλκιδική

Πόλος έλξης αποτελεί η Χαλκιδική για πεντάστερες επενδύσεις, καθώς όλο και αυξάνονται τα τουριστικά έργα εκατομμυρίων που αναμένεται να λάβουν σάρκα και οστά το επόμενο διάστημα.

Πρωταγωνιστές μάλιστα είναι επιχειρήσεις και επενδυτές που ήδη δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, αλλά και ξένοι ισχυροί παίκτες του εξωτερικού που εντόπισαν το πρόσφορο έδαφος που υπάρχει στην Χαλκιδική.

Η επένδυση ύψους 145 εκατ. της MED

Στην τουριστική αγορά της Χαλκιδικής έχει δρομολογήσει να μπει, όπως ανακοίνωσε προ ημερών, η γνωστή εταιρεία μαγιό και εσωρούχων MED, η οποία είναι εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε προ τριμήνου ανακοινώσει την συγχώνευση με τις τις εταιρείες «ΟΝΥΞ Α.Ε.», «GREEN HOPE» και «ΑΓΑΝΩΡ» οι οποίες είχαν στην κατοχή τους όμορες οικοπεδικές εκτάσεις στην περιοχή Σάνη Χαλκιδικής με σκοπό την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τουριστικό κλάδο.

Η επένδυση περιλαμβάνει την ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων, συγκεκριμένα ξενοδοχειακής μονάδας και βιλών, στην περιοχή. Το συνολικό ύψος του έργου εκτιμάται μεταξύ 120 και 145 εκατ. ευρώ με πιθανή προσαύξηση για λειτουργικές δαπάνες και το δάνειο του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης θα συμβάλει καθοριστικά στην χρηματοδότηση του έργου. Η υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 3 χρόνια για την πρώτη λειτουργία και 5 χρόνια για την πλήρη ολοκλήρωση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω ανωτέρας βίας.

Η υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 3 χρόνια για την πρώτη λειτουργία και 5 χρόνια για την πλήρη ολοκλήρωση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω ανωτέρας βίας.

Το project Ανδρεάδη στον Διάπορο

Μια ακόμη μεγάλη επένδυση που ετοιμάζεται να πάρει σάρκα και οστά στην περιοχή της Χαλκιδικής είναι αυτή που έχει ανακοινώσει η ΣΤΑΝΤΑ Α.Ε., συμφερόντων των επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη, επίτιμου προέδρου του ομίλου Sani/Ikos και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Το έργο που θα δημιουργηθεί στον Διάπορο της Χαλκιδικής φιλοδοξεί να υπαχθεί στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων, και θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός πολυτελούς οικολογικού καταλύματος, το οποίο θα είναι ενεργειακά αυτόνομο.

Η συνολική αξία της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται χρονικά έως το 2027. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει μεγάλες και πολυτελείς μονάδες φιλοξενίας, με στόχο να προσφέρει μια ήρεμη και απομονωμένη εμπειρία σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Το έργο θα ενσωματώσει προηγμένες τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες, δεδομένου ότι το νησί δεν διαθέτει ενεργειακές υποδομές.

Σε τροχιά υλοποίησης οι επενδύσεις της Goldman Sachs

Το 2026 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η ριζική ανακαίνιση των τριών ξενοδοχείων που αγόρασε η Goldman Sachs Asset Management από το Ghotel Group και τα οποία πρόκειται να αναβαθμιστούν σε πολυτελείς μονάδες. Πρόκειται για τα πρώην Pallini Beach 4 αστέρων με 485 δωμάτια και bungalows, Athos Palace Hotel 4 αστέρων με 413 δωμάτια και Theophano Imperial Palace 5 αστέρων με 151 δωμάτια. Η επένδυση ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Στον σχεδιασμό είναι η δημιουργία ενός πεντάστερου συγκροτήματος 1.000 κλινών σε έκταση 146 στρεμμάτων κατά μήκος 585 μέτρων ακτογραμμής, το οποίο θα αναλάβει η Ousia Hospitality Platform, η πλατφόρμα της Goldman Sachs με έδρα στην Αθήνα, η οποία έχει ως αντικείμενό της και τον εντοπισμό νέων ευκαιριών στην ελληνική αγορά και τη στρατηγική επανατοποθέτησης μεγάλων resorts, όπως είναι αυτό της Χαλκιδικής, στον τουριστικό χάρτη. Η επένδυση εντάσσεται στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων που υλοποιούνται στην Ελλάδα και αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 13 Απριλίου του 2022.

Στη Χαλκιδική επεκτείνεται και ο όμιλος Mitsis Hotels

Το 2025 αναμένεται να λειτουργήσει το νέο ξενοδοχείο της Happy Holidays Α.Ε., στην περιοχή της Σάρτης, το οποίο θα διαχειρίζεται για τα επόμενα 20 χρόνια ο όμιλος Mitsis Hotels. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα θα αποτελείται από δύο πολυτελείς μονάδες, ένα boutique hotel 52 δωματίων και ένα all-suites ξενοδοχείο 98 δωματίων. Θα υπάρχουν επίσης κέντρο wellness & spa με γυμναστήριο, κέντρο θαλασσοθεραπείας και συνεδριακό κέντρο 150 ατόμων.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Αυξήθηκαν κατά 2,9% οι τιμές κατασκευής νέων κατοικιών το γ’ τρίμηνο του 2024

admin

Pricefox: Πάνω από τα 3,60 ευρώ ο μέσος όρος του τυλιχτού σε όλη την Ελλάδα

admin

Δημόσιο χρέος: Μικρότερο κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ αναμένεται την επόμενη πενταετία

admin