Ευ Ζην

Κέιτ Μπους: Η αντιστάρ της pop μουσικής σκηνής ετοιμάζει την επιστροφή της | in.gr

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες όταν αποφασίζουν να μπουν στη μουσική βιομηχανία έχουν έναν μόνο στόχο στο μυαλό τους: να κάνουν επιτυχία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Καλώς ή κακώς, η Κέιτ Μπους δεν είχε τέτοιες ανησυχίες. Μάλιστα σε όλη της την πορεία, έδειχνε να βρίσκεται απέναντι από τους πολλούς. Σαν να μην την ήθελε την επιτυχία.

Βλέπεις, η 66χρονη τραγουδίστρια δεν δυσκολεύτηκε να νιώσει τη γεύση της. Συγκεκριμένα τα κατάφερε χωρίς καν να ιδρώσει: το «Wuthering Heights», το πρώτο single που κυκλοφόρησε στην καριέρα της το 1978, πήγε κατευθείαν στο Νο1 των βρετανικών charts. Μάλιστα, με αυτό το κομμάτι η Κέιτ Μπους έγινε η πρώτη γυναίκα μουσικός που φτάνει στην κορυφή με ένα κομμάτι εξ ολοκλήρου δικό της.

Σχέση αγάπης και μίσους με την επιτυχία

Τότε ήταν 19 ετών και μόλις ξεκινούσε μια ξέφρενη πορεία στο μουσικό στερέωμα. Μια πορεία που την μετέτρεψαν σε μια από τις πιο επιδραστικές μουσικούς στον πλανήτη και την ίδια ώρα σε ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα στον κόσμο της της pop σκηνής.

Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια θα πάει κόντρα σε κάθε λογική: την εποχή που μεσουρανούσε το πανκ εκείνη θα σαρώνει με τους arf pop ήχους της, την ώρα που η Αγγλία βλέπει με τα κιάλια τα αμερικάνικα charts εκείνη θα γίνει μόνιμος κάτοικός τους, την ώρα που οι περισσότεροι καλλιτέχνες κάνουν τα πάντα για να μείνουν στην επικαιρότητα εκείνη δίνει μια και χάνεται από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η Κέιτ Μπους το 1985, την περίοδο του άλμπουμ «Hounds of Love».

Ήτα το 1993, όταν αμέσως μετά την κυκλοφορία του «The Red Shoes» -ενός από τα πλέον επιτυχημένα της άλμπου- αποφασίζει να εξαφανιστεί. Μια κίνηση αντιστάρ, μια κίνηση που θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τον μύθο της.

Θα αφήσει να περάσουν 12 χρόνια προτού τα δισκοπωλεία δουν στα ράφια τους έναν δίσκο με το όνομα Κέιτ Μπους πάνω. Αυτό θα γίνει το 2005, το «Aerial» θα είναι μια ακόμα επιτυχία της και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δείχνοντας ότι όχι απλά το ταλέντο της αλλά και τη διαχρονικότητά της.

Τουλάχιστον για μια 6ετια ακόμα, καθώς το 2011 θα πει και πάλι αντίο με το «50 Words for Snow» – ένα αντίο που αυτή τη στιγμή έμοιαζε οριστικό.

Άλλωστε η Κέιτ Μπους δεν είχε να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν, είχε καταφέρει όχι απλά τους στόχους που είχε βάλει, αλλά μέχρι και εκείνους που δεν είχε ποτέ στο μυαλό της. Δέκα στούντιο άλμπουμ, 39 singles, βραβεία, εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων, επιτυχία στα charts όλου του κόσμου, αλλά πάνω από όλα η «έμπνευση» για δεκάδες γυναίκες καλλιτέχνες που θα κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στα επόμενα χρόνια – από την Bjork μέχρι Φλόρενς.

Το «Stranger Things» και τα ρεκόρ

Ναι, το «αντίο» του 2011 έμοιαζε οριστικό και αμετάκλητο. Και ξαφνικά έρχεται το «Stranger Things» και αλλάζουν τα πάντα. Το κομμάτι «Running Up That Hill» ακούγεται στη γνωστή σειρά του Netflix και γίνεται επιτυχία ξανά, 37 χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, η Κέιτ Μπους έσπασε τρία ρεκόρ: η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα καλλιτέχνης που έφτασε στο Νο1, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να φτάσει ένα τραγούδι στο Νο1 και η μεγαλύτερη χρονική απόσταση μεταξύ δύο τραγουδιών Νο1 της ίδιας τραγουδίστριας.

Το σημαντικότερο ήταν όμως, ότι μια γενιά έμαθε -έστω και επιδερμικά- τι εστί Κέιτ Μπους. Και ίσως τώρα ήρθε ο καιρός να τη γνωρίσουν για τα καλά.

Το… αίνιγμα της pop μουσικής σκηνής, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις, αποκάλυψε ότι σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη δισκογραφία. «Ανυπομονώ να μπω ξανά σε μια δημιουργική περίοδο» είπε  στην Έμμα Μπαρν στο BBC Radio 4 και συμπλήρωσε: «Έχω πολλές ιδέες στο μυαλό μου, αλλά δεν έχω αρχίσει να δουλεύω σε νέο υλικό. Αλλά πιστεύω ότι πέρασε αρκετός καιρός».


Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

5 σκανδιναβικές πόλεις βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους πιο βιώσιμους προορισμούς στον κόσμο

admin

Συνταγή: Οσπριάδα με λαχανικά | in.gr

admin

Συνταγή για καρυδόπιτα

admin