Οικονομία

Αλλάζουν ξανά τα ανταποδοτικά τέλη των ΑΠΕ προς τους τοπικούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αλλαγή της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίζονται τα ανταποδοτικά τέλη που αποδίδονται από έργα ΑΠΕ σε καταναλωτές τοπικών κοινοτήτων, το ΥΠΕΝ προχώρησε σε εκ νέου τροποποίησή της.

Προηγήθηκε η απόφαση του Αυγούστου 2024 που προέβλεπε ότι τα ποσά που πιστώνονταν ως ανταποδοτικά στους οικιακούς καταναλωτές θα επιμερίζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλους και όχι αναλόγως των καταναλώσεων του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό συνιστούσε αδικία για τους μόνιμους κατοίκους που τους αξίζει να επωφεληθούν περισσότερο έναντι όσων έχουν εξοχικό το οποίο επισκέπτονται εποχιακά.

Με τη νέα απόφαση προβλέπεται διαχωρισμός σε άμεση και έμμεση στήριξη κατ΄ αναλογία 30%-70%. Η άμεση στήριξη προσφέρεται ανεξαρτήτως κατανάλωσης, ενώ η έμμεση αποτελεί συνάρτηση της κατανάλωσης.

Επιπλέον, η έμμεση στήριξη περιλαμβάνει διαφορετικό συντελεστή αναλόγως της κατανάλωσης ενέργειας, ως εξής:

Ακολουθεί αναλυτικά η σχετική διάταξη

Για κάθε Κοινότητα για την οποία προκύπτει πίστωση από έναν ή περισσότερους Σταθμούς, σύμφωνα με το άρθρο 5, αθροίζονται ανά έτος τα επιμέρους ποσά. Από την άθροιση των επί μέρους ποσών, σε ετήσια βάση, προκύπτει το Συνολικό Ποσό προς Πίστωση για κάθε Κοινότητα (ΣΠΠ.Κ). Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε δύο επιμέρους ποσά, στο Ποσό Άμεσης Πίστωσης (ΠΑΠ.Κ) και στο Ποσό Έμμεσης Πίστωσης (ΠΕΠ.Κ), σε ποσοστό 30% και 70%, αντίστοιχα, του συνολικού ποσού, έτσι ώστε για κάθε Κοινότητα (Κ), να ισχύει: (ΣΠΠ.Κ) = (ΠΑΠ.Κ) + (ΠΕΠ.Κ), όπου (ΠΑΠ.Κ) = 0,30 x (ΣΠΠ.Κ) και (ΠΕΠ.Κ) = 0,70 x (ΣΠΠ.Κ).

Το ετήσιο Ποσό Άμεσης Πίστωσης της κάθε Κοινότητας (ΠΑΠ.Κ) αποδίδεται σε όλους τους δικαιούχους ανάλογα με την περίοδο που έχουν ενεργή σύνδεση.

(α) Για κάθε δικαιούχο της πίστωσης, και με βάση τις ημέρες του έτους που έχει ενεργή σύνδεση, υπολογίζεται η ετήσια Περίοδος Ενεργούς Σύνδεσης κάθε Δικαιούχου της Πίστωσης (ΠΕΣ.ΔΠ). (β) Η συνολική ετήσια Περίοδος Ενεργούς Σύνδεσης ανά Κοινότητα (ΠΕΣ.Κ) προκύπτει ως το άθροισμα των συνολικών ετήσιων Περιόδων Ενεργούς Σύνδεσης όλων των Δικαιούχων της Πίστωσης εντός των ορίων της. (γ) Το ετήσιο Ποσό Άμεσης Πίστωσης (ΠΑΠ.ΔΠ), το οποίο αποδίδεται σε κάθε Δικαιούχο της Πίστωσης, προκύπτει βάσει του τύπου: (ΠΑΠ.ΔΠ) = (ΠΑΠ.Κ) x (ΠΕΣ.ΔΠ) / (ΠΕΣ.Κ).

3. Το ετήσιο Ποσό Έμμεσης Πίστωσης της κάθε Κοινότητας (ΠΕΠ.Κ) αποδίδεται στους δικαιούχους εντός των ορίων της, σύμφωνα με την ακόλουθη μεθοδολογία:

(α) Για κάθε δικαιούχο της πίστωσης, και με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας των πραγματικών καταμετρήσεων κάθε έτους, υπολογίζεται η ετήσια Επιδοτούμενη Κατανάλωση Ενέργειας κάθε Δικαιούχου της Πίστωσης (ΕΚΕ.ΔΠ), ως το άθροισμα των γινομένων της ποσότητας της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας, εντός κάθε ενός από τα διαστήματα κατανάλωσης του Πίνακα 1, επί τον αντίστοιχο συντελεστή επιδότησης.

(β) Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας προκύπτει από το άθροισμα των καταναλώσεων των πραγματικών καταμετρήσεων οι οποίες αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα του έτους που αντιστοιχείτο ειδικό τέλος. Σε περίπτωση που οι πραγματικές καταμετρήσεις δεν αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα του έτους που αντιστοιχεί το ειδικό τέλος, γίνεται η κατάλληλη αναγωγή με αναλογία ημερών.

(γ) Η ετήσια Επιδοτούμενη Κατανάλωση Ενέργειας Ενεργούς Σύνδεσης κάθε Δικαιούχου της Πίστωσης (ΕΚΕΕΣ.ΔΠ), υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη και το χρονικό διάστημα που η σύνδεση είναι ενεργή βάσει του τύπου: (ΕΚΕΕΣ.ΔΠ) = (ΕΚΕ.ΔΠ) x (ΠΕΣ.ΔΠ) / (ΠΕΣ.Κ).

(δ) Η συνολική ετήσια Επιδοτούμενη Κατανάλωση Ενέργειας ανά Κοινότητα (ΕΚΕΕΣ.Κ) προκύπτει ως το άθροισμα των συνολικών ετήσιων Επιδοτούμενων Καταναλώσεων Ενέργειας Ενεργούς Σύνδεσης όλων των Δικαιούχων της Πίστωσης εντός των ορίων της. (ε) Το ετήσιο Ποσό Έμμεσης Πίστωσης (ΠΕΠ.ΔΠ), το οποίο αποδίδεται σε κάθε Δικαιούχο της Πίστωσης, προκύπτει βάσει του τύπου: (ΠΕΠ.ΔΠ) = (ΠΕΠ.Κ) x (ΕΚΕΕΣ.ΔΠ) / (ΕΚΕΕΣ.Κ).
Το τελικό Ποσό Πίστωσης το οποίο αποδίδεται σε κάθε Δικαιούχο της Πίστωσης (ΠΠ.ΔΠ) προκύπτει ως το άθροισμα του ποσού των παρ. 2 και 3, δηλαδή: (ΠΠ.ΔΠ) = (ΠΑΠ.ΔΠ) + (ΠΕΠ.ΔΠ).»

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις 1.434,80 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με πτώση 0,27%

admin

Douleutaras: Επέκταση σε νέες αγορές και έμφαση στην ανάπτυξη του B2B

admin

Έγκριση για την υβριδική επένδυση ΑΠΕ στο Αμάρι της Κρήτης

admin