Υπερτριπλάσιο χώρο στην αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα διεθνώς τα αμέσως επόμενα χρόνια θα καταλάβει ο κλιματισμός σε σύγκριση με τα κέντρα δεδομένων.
Αυτή είναι η εκτίμηση στην οποία προβαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσής του για τον κλάδο της ενέργειας.Πιο αναλυτικά, η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα της τάσης εξηλεκτρισμού.
Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν βάλει στόχο να λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα όσο το δυνατόν περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας προκειμένου να αποφύγουν τα ορυκτά καύσιμα. Η ιδέα είναι ότι το ρεύμα παράγεται σχετικά εύκολα με ΑΠΕ, άρα έχει νόημα η επέκτασή της χρήσης του.
Εντούτοις, η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν δείχνει να συμβαδίζει με αυτή την έκρηξη της ζήτησης, γεγονός που οδηγεί σε κάλυψή της και μέσω του άνθρακα. Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που δεν συμβαδίζει με τους κλιματικούς στόχους.
Επίσης, παρά τα όσα γράφονται συχνά για τη μεγάλη ζήτηση των κέντρων δεδομένων και της “Τεχνητής Νοημοσύνης”, οι παραπάνω ποσότητες που θα απαιτήσουν είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με άλλους τομείς.
Ενδεικτικά, ο ΙΕΑ υπολογίζει 223 παραπάνω TWh για τις ανάγκες των ψηφιακών αυτών υποδομών ως το 2030, όμως ο κλιματισμός θα απαιτήσει 697 TWh, η θέρμανση 486 TWh και η αφαλάτωση συμπληρώνει την εικόνα με 172 TWh.
Δεδομένης της ταχύτητας της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας, τα κλιματιστικά πολλαπλασιάζονται ήδη με ρυθμούς-ρεκόρ, ιδίως σε χώρες της Ασίας.
Επίσης, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ συχνά πέφτουν έξω και αναθεωρούνται χρόνο με το χρόνο, άρα δεν αποκλείεται εν τέλει να αποδειχθούν και σε αυτόν τον τομέα συντηρητικές.
Πηγή: www.newsit.gr