Ευ Ζην

Jet lag: 7 επιστημονικά hacks για να το αντιμετωπίσεις | in.gr

Νυστάζεις όταν θέλεις να έχεις ενέργεια και ξαγρυπνάς την ώρα που πρέπει να κοιμηθείς. Πεινάς στη μέση της νύχτας και την ώρα του φαγητού δεν κατεβαίνει μπουκιά. Αισθάνεσαι αποπροσανατολισμένος/η και κάπως ζαλισμένος/η. Μα καλά, αφού έκανες επιτέλους το ταξίδι που σχεδίαζες τόσο καιρό, γιατί δεν έχεις διάθεση; Κόπωση, αϋπνία, εκνευρισμός, απώλεια όρεξης, προβλήματα στη διαδικασία της πέψης, και γενικό αίσθημα αδιαθεσίας – αυτά είναι μόνο μερικά από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του jet lag.

Jet lag ή αλλιώς χρονική υστέρηση του βιολογικού ρολογιού παρατηρείται κυρίως σε αεροπορικά ταξίδια. Πρόκειται για διαταραχή των βιολογικών ρυθμών του σώματος λόγω της αλλαγής ώρας.

Προκαλείται από το γεγονός ότι το αεροπλάνο διασχίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα περιοχές με διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες. Μάλιστα, η προσαρμογή του οργανισμού στη νέα ώρα είναι δυσκολότερη για όσους ταξιδεύουν προς τα ανατολικά σε σύγκριση με εκείνους που ταξιδεύουν δυτικά.

Στον οργανισμό φυσιολογικά υπάρχει ένας κύκλος, που ονομάζεται κιρκαρδιανός, κατά τον οποίο η μελατονίνη φτάνει στα ανώτερα επίπεδα στο αίμα στις 2 μ.μ. Όταν διαταράσσεται αυτός ο κύκλος ενδέχεται να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως διαταραχές του ύπνου, αδυναμία, πονοκέφαλος, ευερεθιστότητα και γαστρεντερικές διαταραχές.

Smart info: Τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίζονται την 5η μέρα του ταξιδιού αν πρόκειται για ωρολογιακή ζώνη διαφοράς 6 ωρών. Δηλαδή για ωρολογιακή διαφορά κάθε μιας ώρας χρειάζεται μια μέρα προσαρμογής στον τόπο προορισμού.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικές επιστημονικά αποδεδειγμένες τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να επισπεύσουμε τη διαδικασία – ή ακόμη καλύτερα να προλάβουμε το jet lag – για να απολαύσουμε το ταξίδι μας στο έπακρο.

7 κινήσεις κατά του jet lag

1. Χρειάζεσαι ικανοποιητική ξεκούραση πριν από το ταξίδι και αναπλήρωση του χαμένου χρόνου ύπνου για κάθε 24ωρο.

2. Συγχρόνισε το ρολόι σου με την ώρα του προορισμού πριν το ταξίδι, ώστε σταδιακά να αρχίζεις τις ανάλογες δραστηριότητες (π.χ. γεύματα, ύπνο κ.λπ.) στην αντίστοιχη ώρα.

3. Μην παραλείπεις την ενυδάτωση και απέφυγε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πτήσης.

4. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern και το Ινστιτούτο Santa Fe ενθαρρύνουν τους ταξιδιώτες να τρώνε ένα μεγάλο πρωινό μόλις φτάσουν στον προορισμό τους, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο κόπωσης από την αλλαγή της ζώνης ώρας.

5. Δες την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα στον προορισμό σου.

6. Περπάτησε ξυπόλητος/η για να νιώσει το σώμα σου ότι πατάς στο έδαφος.

7. Φάε τρόφιμα που περιέχουν μελατονίνη, όπως κεράσια, βρώμη, κακάο (προσοχή στην καφεΐνη), καρύδια, ντομάτες, πορτοκαλί πιπεριές και κρεμμύδια, η οποία αναβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου.

* Πηγή: Vita


Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Πώς παρουσίαζαν τα γυναικεία σώματα οι διαφημίσεις τη δεκαετία του 2000 | in.gr

admin

Τάσος Δούσης: Γνώριμες & ασυναγώνιστες γεύσεις αλλά και νέο μαγαζί στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

admin

Συνταγή για σούπα κάστανο

admin