Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Ανησυχία από την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας – Φόβοι για την ύπαρξη νέου στελέχους

Ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας από νοροϊό στην Κρήτη με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να διερευνά τα αίτια της εξάπλωσης της νόσου και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τα κρούσματα στην Κρήτη δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς διάσπαρτες τοπικές επιδημίες ιογενούς  γαστρεντερίτιδας εντοπίζουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του iatropedia.gr, ανάμεσα στα πιθανά σενάρια που διερευνούν οι υγειονομικές αρχές είναι και αυτό της κυκλοφορίας ενός νέου στελέχους του ιού που προκαλεί γαστρεντερίτιδα, για τον οποίο ο πληθυσμός δεν έχει αναπτύξει ακόμη αντισώματα.

Έτσι, εκτός από τα 70 κρούσματα που εντοπίστηκαν στα Χανιά της Κρήτης, έως το βράδυ της Τετάρτης (16/08/24), οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει διάχυτη έξαρση του νοσήματος και σε άλλες περιοχές.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν τον νοροϊό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό που μεταδίδεται μέσω τροφίμων, νερού, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Κρήτη: Στα 70 τα κρούσματα της γαστρεντερίτιδας – Σήμερα τα αποτελέσματα από το νερό

Η τροφιμογενής αιτία έχει σχεδόν αποκλειστεί για τα 70 νεαρά -ως επί το πλείστον- άτομα που νόσησαν από ιογενή γαστρεντερίτιδα στα Χανιά, καθώς οι απαντήσεις στα ειδικά ερωτηματολόγια τα οποία συμπλήρωσαν 20 από τα άτομα που νόσησαν, απομακρύνουν από αυτό το ενδεχόμενο.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούσαν συρροές κρουσμάτων (clusters) από την ίδια οικογένεια, κάτι που «δείχνει» προς τον νοροϊό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή μεταδοτικότητα μεταξύ ατόμων και μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες.

Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση το δίκτυο ύδρευσης, καθώς κάποια clusters προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές των Χανίων. Γι’ αυτό έχουν ληφθεί δείγματα νερού, ώστε να διερευνηθούν οι δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης, αλλά και η πιθανότητα μόλυνσης από νοροϊό.

Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης των δειγμάτων του νερού από το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας.

Γαστρεντερίτιδα: Έξαρση σε όλη την Ελλάδα

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας εντοπίζονται κατά τον τελευταίο μήνα σε διάφορες περιοχές της χώρας και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δηλαδή και σε παιδιά και σε ενήλικες.

Εκδηλώνεται κυρίως με διάρροιες και εμέτους, ενώ δεν αποκλείεται και ο πυρετός, αν και δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Οι επιστήμονες προβληματίζονται ιδιαίτερα, καθώς τα περιστατικά φαίνεται να είναι μεν ιογενούς προέλευσης και να αποδίδονται στον νοροϊό, όμως, η εποχή που διανύουμε δεν είναι εποχή έξαρσης του νοροϊού. Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται χειμώνα προς την άνοιξη.

Έτσι, σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ, η έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας δεν αποκλείεται να προέρχεται ακόμη και από την κυκλοφορία ενός νέου στελέχους, για το οποίο δεν έχει αναπτύξει ακόμη ανοσία ο πληθυσμός.

Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός

Ο νοροϊός κάνει επιδημικές εξάρσεις γαστρεντερίτιδας, όμως, δεν ανήκει στα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.

Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο, από τον αέρα, τα σταγονίδια και ενδεχομένως και από τον έμετο. Υπάρχει, επίσης, τροφιμογενής και υδατογενής μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άψυχες επιφάνειες, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα μεταδοτικό σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό ατόμων.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν ναυτία, κοιλιακό πόνο και κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη, και σπανιότερα χαμηλό πυρετό.

Περίπου το 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, που μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία. Οι περισσότεροι ασθενείς, ωστόσο, αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες, χωρίς αντιβιοτικά ή φάρμακα, παρά μόνο με ξεκούραση, καλή διατροφή και ενυδάτωση. Κίνδυνο ζωής διατρέχουν μόνο τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει σχολαστική τήρηση της υγιεινής των χεριών, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσής του νοροϊού.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: Iatropedia.gr

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Κακοκαιρία Ιανός: Ένοχοι για τις φονικές πλημμύρες ο Αγοραστός και άλλα τρία άτομα

admin

Αιτωλοακαρνανία: 26χρονος παρενόχλησε μαθητές μέσα σε λεωφορείο – Αφού γδύθηκε τους κυνήγησε μέχρι το σχολείο

admin

Σέρρες: Άγριο ξύλο σε δημοτικό συμβούλιο – Η στιγμή που αντιδήμαρχοι πιάνονται στα χέρια

admin