Πολιτική

Βουλή: Νέο εκπρόσωπο ψάχνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές

«Παγώνει» η εκπροσώπηση των ανεξαρτήτων βουλευτών υπό τον Μιχάλη Χουρδάκη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά την απόσυρση της συναίνεσης που είχε δώσει η Αθηνά Λινού αλλά και την αντίδραση των Παύλου Σαράκη, Χάρη Κατσιβαρδά και Μιχάλη Γαυγιωτάκη

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, μετά την απόσυρση της συναίνεσης της Αθηνάς Λινού στον ορισμό του Μιχάλη Χουρδάκη  ως εκπροσώπου  στην ΔτΠ  (καθώς απωλέσθηκε η πλειοψηφία των «8») θα κινήσει την διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και θα ζητήσει και από τους «14» εάν θέλουν να ορίσουν έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του  για τις εργασίες της ΔτΠ. 

Τον Μιχάλη Χουρδάκη, να υπενθυμίσουμε ότι τον είχαν ορίσει με επιστολές που έστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής οι ανεξάρτητοι βουλευτές: Μάριος  Σαλμάς (πρώην ΝΔ), Αθηνά Λινού (πρώην ΣΥΡΙΖΑ),  Αρετή Παπαϊωάννου (πρώην Πλεύση Ελευθερία) και οι πρώην Σπαρτιάτες, Κωνσταντίνος Φλώρος, Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιάννης Δημητροκάλλης και Γιώργος  Μανούσος.

Μετά όμως από τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν για την ετερόκλητη ιδεολογική σύμπραξη με βουλευτές που εκλέχθηκαν με το κόμμα των Σπαρτιατών, η Αθηνά Λινού έστειλε νέα επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής όπου απέσυρε την αρχική της συναίνεση.

Παράλληλα οι ανεξάρτητοι βουλευτές Παύλος Σαράκης, Χάρης Κατσιβαρδάς και Μιχάλης Γαυγιωτάκης έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία υποστήριξαν ότι υπήρξε καταστρατήγηση του ΚτΒ που προβλέπει ότι για τον ορισμό εκπροσώπου των ανεξαρτήτων στην ΔτΠ θα έπρεπε να είχαν λάβει επιστολή και οι 14 από τον κ. Τασούλα, ώστε όσοι δεν ερωτήθηκαν από την «κίνηση» Χουρδάκη να εκφράσουν την άποψή τους για το πρόσωπο που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσει. Και ζήτησαν την επανεκκίνηση της διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εξήγησε ότι για τον ορισμό του κ. Χουρδάκη ως εκπροσώπου των ανεξαρτήτων στην ΔτΠ πως δεν χρειάσθηκε να ακολουθηθεί το τυπικό της αποστολής επιστολών στους «14», καθώς με την έναρξη των εργασιών της Β’ Συνόδου, «8» άρα και η πλειοψηφία των 14 έστειλαν επιστολές όπου όριζαν ως εκπρόσωπό τους τον συγκεκριμένο ανεξάρτητο βουλευτή.

Νέα διαδικασία και προθεσμία τριών ημερών

Τώρα, που η Αθηνά Λινού αποσύρει την συναίνεσης στο πρόσωπο του Μιχάλη Χουρδάκη και αυτός δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των «14» και θα εκκινήσει η σχετική διαδικασία με τις επιστολές – πρόσκληση. 

Μάλιστα, στην πρόσκληση- επιστολή αυτή, ο πρόεδρος της Βουλής θα θέσει προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών (μέχρι την Δευτέρα)  για να υποδείξει ο κάθε ένας από τους 14 ποιον θα επιθυμούσε να τον εκπροσωπήσει στην ΔτΠ.

Να σημειώσουμε, ότι δεν απαιτείται για τον ορισμό εκπροσώπου, ένα πρόσωπο να συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Απλά πρέπει  να συγκεντρώσει τις περισσότερες επιστολές ορισμού του. Σε περίπτωση δε, ισοψηφίας θα γίνει κλήρωση. Επίσης, δεν είναι υποχρεωτικό να στείλουν και οι 14 επιστολή επιστολή με την οποία να ορίζουν εκπρόσωπό τους.

Στην επιστολή που θα στείλει ο πρόεδρος της Βουλής στους «14», θα τους ζητάει εάν επιθυμούν να ορίσουν εκπρόσωπό τους στην ΔτΠ καθώς και τον αναπληρωτή του.

Τώρα, που η διαδικασία ξεκινάει από την αρχή με πρόσκληση από τον πρόεδρο της Βουλής και για την περίπτωση ορισμού του αναπληρωτή εκπροσώπου ισχύει ότι  θα οριστεί εκείνος που θα συγκεντρώσει κατά πλειοψηφία τις περισσότερες προτάσεις.

Αλλαγές και στις υπόλοιπες επιτροπές

Η γενικότερη ρευστότητα που υπάρχει στις κοινοβουλευτικές ομάδες έχει αντανάκλαση και στις συνθέσεις των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Οι αποχωρήσεις των «11» από τον ΣΥΡΙΖΑ και η μείωση της δύναμης της κοινοβουλευτικής του ομάδας, μπορεί κατά τις εργασίες της Α΄Συνόδου να μην μείωσε άμεσα αναλογικά  τα μέλη που είχε στις Επιτροπές, τώρα όμως με την έναρξη της Β’ Συνόδου -που τα πράγματα εκκινούν από την αρχή- θα πρέπει να υπάρξει η σχετική αναλογική αναπροσαρμογή.

Σε περίπτωση -που μετά τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ- υπάρξουν και νέες βουλευτικές ανεξαρτητοποιήσεις, αυτό θα επιφέρει και νέες συρρικνώσεις στα μέλη που δικαιούται να έχει στις επιτροπές.

Σε περίπτωση, δε, που οι εξελίξεις είναι μεγάλες και κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης (λόγω δύναμης εδρών) αναδειχθεί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ τότε θα υπάρξουν και νέες συνθέσεις στις επιτροπές, καθώς το δεύτερο σε δύναμη κόμμα εξ ορισμού έχει περισσότερους βουλευτές στις επιτροπές από το τρίτο.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Γεωργιάδης για εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη δήλωση Πολάκη ήταν «ετοιμαστείτε για μεγάλο ξύλο»

admin

Ο Σωκράτης Φάμελλος γιόρτασε στον αδελφό του Μανώλη Φάμελλο τη νίκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Σωκράτης Φάμελλος: Τα συγχαρητήρια του Νίκου Ανδρουλάκη στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin