Ευ Ζην

Τα 13 καλύτερα πράγματα να κάνετε στη Λυών

Το φεστιβάλ των Φώτων, το μεγαλύτερο αστικό πάρκο της Γαλλίας και μια ιστορική υπαίθρια αγορά είναι κάποια από τα καταπληκτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Λυών.

Αν μέχρι τώρα “παραβλέπατε” τη Λυών, σε σχέση με άλλους γαλλικούς προορισμούς, έχετε κάνει λάθος! Η Λυών, μια από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για φαγητό, φαίνεται ότι έχει τη στιγμή της αλλά επίσης όλο και βελτιώνεται.

Λυών, Γαλλία

Πάντα πιστεύατε ότι το Παρίσι ήταν η γενέτειρα του κινηματογράφου; Στην πραγματικότητα, είναι η Λυών, (μπορείτε να βρείτε μερικά από τα καλύτερα της στο ετήσιο Φεστιβάλ Lumière). Επιπλέον, υπάρχει τέχνη του δρόμου σε κάθε γωνιά, μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Γαλλίας και το μεγαλύτερο αστικό πάρκο της χώρας. Και πολλά άλλα επίσης. Δεν λέμε ότι η Λυών είναι το νέο Παρίσι, έχει τη δική της ταυτότητα, αλλά είναι ένας προορισμός που δεν πρέπει να παραβλέπεται. Εδώ θα δείτε τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.

1.Ανακαλύψτε τη μεταβιομηχανική ομορφιά του La Confluence

Νότια του κέντρου της πόλης της Λυών, όπου συναντώνται οι ποταμοί Saône και Rhone, είναι ένα έργο αστικής ανανέωσης που προκαλεί δέος. Το La Confluence, που ξεκίνησε το 2000, είχε στόχο να διπλασιάσει το μέγεθος του κέντρου της πόλης της Λυών χωρίς να αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ο βιώσιμος θύλακας είναι χτισμένος σε μια πρώην βιομηχανική ερημιά – αν και κάθε άλλο παρά έρημη είναι πλέον. Δείτε τα κεντρικά γραφεία του Hôtel de Région , σχεδιασμένο από τον Christian de Portzamparc και το Hikari, το πρώτο αστικό τετράγωνο θετικής ενέργειας στον κόσμο, του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma. Αφού δείτε όλες αυτές τις φουτουριστικές κατασκευές, κατευθυνθείτε στο επικό Musée des Confluences and Le Sucre , ένα πολυσύχναστο κλαμπ και χώρο εκδηλώσεων σε μια πρώην αποθήκη ζάχαρης.

2.Ανακαλύψτε το brocante στο Les Puces du Canal

Στο κανάλι Jonage στη Villeurbanne βρίσκεται η υπαίθρια αγορά Les Puces du Canal , ένα διάσημο brocante (σημαίνει, παλαιοπωλείο / κατάστημα second-hand) που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε εβδομάδα από το 1995. Εδώ μπορείτε να ψάξετε από μεταχειρισμένα βιβλία και έπιπλα μέχρι κοσμήματα και βινύλια, αλλά τα καλύτερο είναι οι αντίκες. Πάρτε μετρητά και πηγαίνετε νωρίς: η αγορά είναι ανοιχτή τις Πέμπτες και τα Σάββατα μεταξύ 7 π.μ. και 1 μ.μ. και τις Κυριακές μεταξύ 7 π.μ. με 3:00 μ.μ. Υπάρχει επίσης μια βιτρίνα vintage αυτοκινήτων κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα.

3.Δείτε την πόλη να λάμπει στο Fête des Lumières

Το δημαρχείο στην Place des Terreaux, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Φώτων. Το Fete des Lumieres αποκαλύπτει την ομορφιά της Λυών το βράδυ, όταν σημαντικά κτίριά της λούζονται στο φως.
Το δημαρχείο στην Place des Terreaux, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Φώτων. Το Fete des Lumieres αποκαλύπτει την ομορφιά της Λυών το βράδυ, όταν σημαντικά κτίριά της λούζονται στο φως.

Το Fête des Lumières (το Φεστιβάλ των Φωτών) είναι η αγαπημένη ημερολογιακή στιγμή της Λυών. Χρονολογείται από το 1852, όταν οι κάτοικοι τοποθέτησαν κεριά σε χρωματιστά γυαλιά στα παράθυρά τους για να γιορτάσουν ένα νέο άγαλμα της Παναγίας στο λόφο Fourvière. Τώρα είναι, μια τεράστια ετήσια γιορτή. Το φεστιβάλ αυτό βλέπει την πόλη να μετατρέπεται σε ένα αστραφτερό ονειρικό τοπίο χρώματος και φωτός. Δρόμοι, πάρκα, πλατείες και προσόψεις κτιρίων μεταμορφώνονται από εγκαταστάσεις που δημιουργούνται από τοπικούς και διεθνείς σχεδιαστές φωτισμού, εικαστικούς καλλιτέχνες και καλλιτέχνες βίντεο. Δείτε τη Λυών να σφύζει από δραστηριότητα και ενθουσιασμό – το φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο γύρω στις 8 Δεκεμβρίου.

4.Δείτε την τέχνη του δρόμου στο Peinture Fraîche Festival

Βυθιστείτε στον πολύχρωμο κόσμο του γκράφιτι στο Peinture Fraîche Festival , μια γιορτή της τέχνης του δρόμου σε όλες τις μορφές της. Αφού η εναρκτήρια έκδοσή του προσέλκυσε σχεδόν 40.000 επισκέπτες, το φεστιβάλ έχει γίνει στήριγμα στο πολιτιστικό τοπίο της Λυών. Τον Οκτώβριο, περίπου πενήντα graffers από όλο τον κόσμο αφήνουν το στίγμα τους στη Λυών και στο Halle Debourg, μια αποθήκη διαλογής εμπορευμάτων που έγινε γκαλερί. Μπορείτε να δείτε τις γιγάντιες τοιχογραφίες, να παρακολουθήσετε τους καλλιτέχνες στη δουλειά τους, να παρακολουθήσετε συναυλίες και παραστάσεις, αυτή η υπερβολή της τέχνης του δρόμου είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει την οπτική σας για μια μορφή τέχνης που είναι συνεχώς σε εξέλιξη.

5.Περιπλανηθείτε στο Tête d’Or, το μεγαλύτερο αστικό πάρκο της Γαλλίας

Οι επικές βόλτες είναι μοναδική εμπειρία στο Parc de la Tête d’Or, που άνοιξε πριν από ενάμιση αιώνα στις όχθες του Ροδανού. Με 117 εκτάρια, είναι το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στη Γαλλία. Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια βαρκάδα στη λίμνη, πριν ανακαλύψετε τα 16.000 είδη φυτών του βοτανικού κήπου. Το Tête d’Or φιλοξενεί επίσης τον ζωολογικό κήπο της Λυών , ο οποίος έχει πάνω από 300 ζώα – και ένα τρενάκι και καρουζέλ για τα μικρά παιδιά.

6.”Κατακτήστε” τους λόφους της ιστορικής συνοικίας Croix-Rousse

Οδός Μπρεστ με το σιντριβάνι Ιακωβίνων στο πρώτο πλάνο και τον λόφο Croix Rousse στο βάθος μια ζεστή μέρα στη Λυών
Οδός Μπρεστ με το σιντριβάνι Ιακωβίνων στο πρώτο πλάνο και τον λόφο Croix Rousse στο βάθος μια ζεστή μέρα στη Λυών

Από τον δέκατο ένατο αιώνα, η συνοικία Croix-Rousse της Λυών είναι γνωστή ως «ο λόφος που λειτουργεί», χάρη στην ιστορία της ως το σπίτι των κατασκευαστών μεταξιού της πόλης. Τώρα μια πολυσύχναστη μποέμ συνοικία, εξακολουθεί να επιδεικνύει περήφανα το παρελθόν της και είναι πιθανό να δείτε σημάδια του μεταξένιου DNA της παντού. Επισκεφθείτε τα αμέτρητα indie μπαρ, εστιατόρια, γκαλερί και καταστήματα της περιοχής – και μην ξεχάσετε να απολαύσετε τη θέα της πόλης από εδώ. Το La Croix-Rousse είναι επίσης το μέρος όπου θα βρείτε το «Le Mur des Canuts», τη μεγαλύτερη τοιχογραφία στην Ευρώπη – ένα trompe l’oeil ζωγραφισμένο το 1987 που πηγαίνει βαθιά στην ιστορία της περιοχής.

7.Επισκεφθείτε το Musée Urbain Tony Garnier

Αυτό το κοινωνικό συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή États-Unis της Λυών είναι το κομμάτι της αντίστασης του πολεοδόμου και αρχιτέκτονα Tony Garnier – με αυτό, επαναπροσδιόρισε τη στέγαση των εργαζομένων και βελτίωσε πέρα ​​από κάθε μέτρο τις συνθήκες διαβίωσης τους. Στη δεκαετία του 1980, 50 χρόνια μετά την εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων της, η συνοικία αναγεννήθηκε με την προσθήκη 25 τοιχογραφιών που αποτίουν φόρο τιμής στον αρχιτέκτονα και το ουτοπικό του όραμα. Το Musée Urbain Tony Garnier είναι ένα μικρό αλλά τέλεια διαμορφωμένο μουσείο, που προσφέρει μια εβδομαδιαία ξενάγηση που περιλαμβάνει μια ματιά σε μια συναρπαστική αναπαραγωγή μιας κατοικίας της εποχής του 1930.

8.Εμπλουτίστε την γκαρνταρόμπα σας στις vintage μπουτίκ της Λυών

H περιοχή Presqu'ile στο 2ο διαμέρισμα της Λυών - εκεί βρίσκεται και η εκκλησία του Saint-Nizier
H περιοχή Presqu’ile στο 2ο διαμέρισμα της Λυών – εκεί βρίσκεται και η εκκλησία του Saint-Nizier

Η Λυών βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας των ενδυμάτων της Γαλλίας. Φημισμένη για την ύφανση των όμορφων μεταξιών για επωνυμίες όπως η Hermes και η Chanel, η πόλη έχει μια ιστορία να προσελκύει μοντέρνους κατοίκους – πράγμα που σημαίνει ότι τα vintage καταστήματα της Λυών είναι καλά εφοδιασμένα και αξίζουν από μόνα τους να είναι λόγος του ταξιδιού σας. Από επώνυμα ρούχα κορυφαίας ποιότητας μέχρι αφίσες παλιών ταινιών και ιδιόμορφα είδη σπιτιού, δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε. Εξαιρετικό το Elephant Vintage Store στην κομψή Rue Hippolyte Flandrin, η οποία διαθέτει μια ιδιαίτερα υπέροχη σειρά ρετρό αθλητικών ενδυμάτων. Επίσης αξίζει να δείτε τις εκθέσεις vintage ρούχων και επίπλων στο La Sucrière, μια αποθήκη θησαυρών στην άκρη του Presqu’Ile.

9.Αφεθείτε στη χαλαρή ατμόσφαιρα στο Woodstower Festival

Τελειώστε το καλοκαίρι σας με στυλ στο Woodstower , ένα φιλικό προς το περιβάλλον φεστιβάλ που διοργανώνεται στο ειδυλλιακό πάρκο Miribel Jonage και στο φυσικό καταφύγιο. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, που τρέχει από το 1998 για πέντε ημέρες στα τέλη Αυγούστου, περιλαμβάνει επιδέξια ραπ και electro. Οι προηγούμενες πράξεις περιλαμβάνουν τους NTM, Todd Terje, Paul Kalkbrenner Nekfeu και Jeanne Added. Εκτός από μια εκπληκτική σύνθεση ζωντανής μουσικής, υπάρχει θέατρο, σκηνή αργού χορού, χώρος ρετρό παιχνιδιών και ιππασία. Απέχει μόλις σαράντα λεπτά από το κέντρο της Λυών, οπότε θα μπορούσατε να έρχεστε κάθε μέρα για να απολαύσετε την εξαιρετική ατμόσφαιρα του Woodstower

10.Δείτε τη σύγχρονη τέχνη στην Galerie Slika

Ένα άλλο εξαιρετικό σημείο στο Presqu’Ile, η Galerie Slika στεγάζεται σε ένα πρώην εργαστήριο και φιλοξενεί μια συναρπαστική σειρά ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών από το 2014. Ενώ η εστίαση είναι στην τέχνη του δρόμου, η Slika παρουσιάζει σύγχρονα έργα από κάθε κλάδο. Ο Παριζιάνος εικαστικός 2Shy, ο εικονογράφος Jean Jullien, ο γλύπτης Steph Cop και ο ζωγράφος Nelio έχουν δείξει τη δουλειά τους όλα αυτά τα χρόνια. Ποικίλη, δυναμική και ευάερη, η γκαλερί αξίζει μια επίσκεψη – έστω και μόνο για να απολαύσετε ένα καφέ στο μικρό καφέ της.

11.Περιηγηθείτε στην καλειδοσκοπική συλλογή στο Blitz

Επισκεφτείτε το bazaar-slash-gallery Blitz του David Bolito και δεν θα μπορέσετε να φύγετε με άδεια χέρια. Είναι σχεδόν αδύνατο – ο μερικής απασχόλησης DJ και επιμελητής έχει την ικανότητα να ανακαλύπτει ιδιόρρυθμα και μοναδικά πετράδια. Vintage, tat και κιτς συγκρούονται στις υπέροχες συλλογές του: σκεφτείτε ημερολόγια από χαρτί υγείας, κεραμικά του καλλιτέχνη Séverin Millet , κεριά Dolly Parton, μπρουταλιστικές κούπες και χειροποίητα καλλυντικά. Σε δύο ορόφους, υπάρχει πραγματικά κάτι για όλους εδώ. Μην χάσετε τον χώρο της γκαλερί στον τελευταίο όροφο – οι περιστρεφόμενες αναδυόμενες εκθέσεις σημαίνουν ότι ο χώρος θα είναι διαφορετικός κάθε φορά που μπορεί να τον επισκεφτείτε.

12.Απολαύστε τη θέα από το Jardin des Curiosités

Jardin des Curioesites - Οι άνθρωποι θαυμάζουν την υπέροχη θέα στην πόλη της Λυών
Άνθρωποι θαυμάζουν την υπέροχη θέα στην πόλη της Λυών από το Jardin des Curiosités

Κάποιοι λένε ότι το Jardin des Curiosités (ο κήπος της περιέργειας σε μετάφραση προσφέρει την πιο όμορφη θέα στη Λυών. Και θα δυσκολευτείτε να διαφωνήσετε με αυτό. Φωλιασμένο σε έναν λόφο στο Saint-Just, αυτό το πάρκο 6.000 τετραγωνικών μέτρων είναι μια ανηφορική ανάβαση, αλλά αξίζει κάθε λεπτό προσπάθειας. Σχεδιασμένος στις αρχές της τελευταίας χιλιετίας κατόπιν αιτήματος της πόλης του Μόντρεαλ (με την οποία είναι αδελφοποιημένη η Λυών), αυτός ο κήπος προσφέρει μια απλά εκπληκτική θέα. Σε μια καθαρή μέρα, μπορείτε να δείτε ακόμη και το Mont Blanc. Για μια διαφορετική εμπειρία (και αν θέλετε λίγο κυνήγι θησαυρού), αναζητήστε τις έξι καρέκλες, οι οποίες σχεδιάστηκαν όλες από τον γλύπτη του Κεμπεκού, Michel Goulet.

14. Δείτε μια ταινία (ή και δώδεκα) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Lumière

Θα κάνατε λάθος αν πιστεύετε ότι το Παρίσι ήταν η γενέτειρα του κινηματογράφου όπως τον ξέρουμε σήμερα. Και παρόλο που η Πόλη του Φωτός έχει κάποια σοβαρά κινηματογραφικά διαπιστευτήρια, η Λυών είναι πραγματικά εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Οι αδερφοί Lumière – οι εφευρέτες και οι πρωτοπόροι του Cinématographe, μιας συσκευής τρία σε ένα που μπορούσε να καταγράφει, να αναπτύσσει και να προβάλλει κινηματογραφικές ταινίες – μεγάλωσαν και εκπαιδεύτηκαν στη Λυών και τιμήθηκαν στο ετήσιο Φεστιβάλ Lumière της πόλης . Σε οκτώ ημέρες του Οκτωβρίου, με προβολές, πρεμιέρες και συνομιλίες σε 35 κινηματογράφους, είναι το όνειρο κάθε σινεφίλ. Μπορεί ακόμη και να δείτε κάποιους διάσημους ηθοποιούς ή κινηματογραφιστές.

Δείτε επίσης


Πηγή: www.travelstyle.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του και παρουσιάζει χιλιάδες αρχαίους θησαυρούς

admin

Συνταγή: Μουσακάς με μπεσαμέλ φέτας | in.gr

admin

Έντεκα τροφές που θα σε γεμίσουν με ενέργεια | in.gr

admin