Οικονομία

Πως θα εφαρμοστεί το αφορολόγητο για τα φιλοδωρήματα – Δηλώσεις Δήμα

Το καθεστώς μέσω του οποίου θα εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου το αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ ανά μήνα (3.600 ευρώ ετησίως), το οποίο εξήγγειλε χθες (15.10.24) η κυβέρνηση εξήγησε ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην ΕΡΤ .

Η κυβέρνηση αυτό το οποίο αλλάζει είναι ότι θεσπίζει μία φοροαπαλλαγή της τάξεως των 300 ευρώ το μήνα για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνονται μέσω POS, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών. Για να προστατεύσουμε τους εργαζομένους, θεσπίσαμε το αφορόλογητο, σημείωσε ο κος Δήμας. Την ίδια στιγμή, ερχόμαστε να νομοθετήσουμε έτσι ώστε αν ένας εργαζόμενος λαμβάνει 800 ευρώ και έλθει ο εργοδότης και πει στον εργαζόμενος πως τα 600 ευρώ είναι μισθός και τα 200 ευρώ φιλοδωρήματα, ερχόμαστε και λέμε πως τα 200 ευρώ θα τα φορολογήσουμε περισσότερο για τον εργοδότη, ανέφερε ο κος Δήμας. Άρα είναι αντικίνητρο για τον εργοδότη να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως η διάταξη την οποία παρουσίασε χθες το ΥΠΟΙΚ, προβλέπεται πως για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές Συμβάσεις). Το ύψος των 300 ευρώ αφορολόγητο επελέγη ως το πλέον δίκαιο καθότι ελήφθη υπόψη ότι εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα ή φορολογούνται κανονικά πχ για bonus που λαμβάνουν.
Παράλληλα, εισάγεται μια αντικαταχρηστική διάταξη για τυχόν εργοδότες που θα σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα, σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Ο κος Δήμας υπενθύμισε πως η διάταξη αυτή θα έλθει σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Μέσω του POS καταγράφονται τα εισοδήματα και τα φιλοδωρήματα, τα οποία θα δηλώνονται από την επιχείρηση και η επιχείρηση κάνει την κατανομή στους εργαζομένους στο τέλος της βάρδιας, σημείωσε ο κος Δήμας, απαντώντας στο ερωτημα σε σχέση με το πως θα δίδεται από την επιχείρηση το φιλοδώρημα το οποίο θα δικαιούται κάθε εργαζόμενος. Μπορεί κάθε επιχείρηση να κάνει την αναλογία για να δει πόσο πήρε ο κάθε εργαζόμενος, σημείωσε ο κος Δήμας.

Αυτή τη στιγμή, το φιλοδώρημα φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Από την 1η Νοεμβρίου δεν θα φορολογείται μέχρι και του ποσού των 300 ευρώ, τόνισε ο κος Δήμας.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Louis Vuitton: Πληρωμή έως και 800 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Γαλλίας

admin

Φυσικό αέριο: Αυξάνονται οι τιμές στην Ευρώπη όσο αυξάνεται η ζήτηση LNG

admin

Fitch: Υψηλή ανάπτυξη για την Ελλάδα και μείωση χρέους κατά 50 μονάδες

admin