Ευ Ζην

Κρις Μπράουν: Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στη Νότια Αφρική ζητούν ακύρωση της συναυλίας του | in.gr

Η επικείμενη συναυλία του Κρις Μπράουν στη Νότια Αφρική έχει οδηγήσει σε μια νέα συζήτηση σχετικά με τα σοκαριστικά επίπεδα βίας κατά των γυναικών στη χώρα, με τους ακτιβιστές να λένε ότι στέλνει λάθος μήνυμα, δεδομένου του ιστορικού του για κακοποίηση.

Σε λιγότερο από δύο ώρες, ο νικητής του Grammy κατάφερε να εξαντλήσει τα εισιτήρια για το στάδιο FNB στο Γιοχάνεσμπουργκ – το μεγαλύτερο στάδιο στην Αφρική με πάνω από 94.000 θέσεις. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που προστέθηκε και δεύτερη ημερομηνία τον Δεκέμβριο.

«Η φήμη και η δύναμη υπερτερούν της λογοδοσίας»

Παρά το τεράστιο ενδιαφέρον, ο αστέρας της R ‘n’ B αντιμετώπισε αντιδράσεις από ανθρώπους που δεν ήθελαν να εμφανιστεί λόγω του βίαιου παρελθόντος του.

«Όταν είδα την είδηση ότι ο Κρις Μπράουν θα ερχόταν στη Νότια Αφρική, σοκαρίστηκα και απογοητεύτηκα βαθύτατα», δήλωσε η Σαμπίνα Γουόλτερ, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Women for Change, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία, η ύπαρξη προηγούμενης καταδίκης μπορεί να οδηγήσει στην άρνηση χορήγησης βίζας. Μπορεί όμως να υπάρξει εξαίρεση για «σοβαρούς λόγους» και αυτές εγκρίνονται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων

Η ομάδα έχει υποβάλει αίτηση για να σταματήσει την εμφάνιση του Αμερικανού καλλιτέχνη. Αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 20.000 υπογραφές.

«Η αίτηση ξεκίνησε για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε τον εορτασμό ατόμων με ιστορικό βίας κατά των γυναικών», δήλωσε η κ. Γουόλτερ, ειδικά σε μια χώρα όπως η Νότια Αφρική.

Διαδηλώτριες συγκεντρώνονται έξω από το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Κέιπ Τάουν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της έμφυλης βίας. REUTERS/Sumaya Hisham

Η Νότια Αφρική έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γυναικοκτονιών και βίας με βάση το φύλο στον κόσμο.

Ένας βιασμός καταγγέλλεται στη χώρα περίπου κάθε 12 λεπτά και θεωρείται ότι πολλοί περισσότεροι δεν καταγράφονται.

«Όταν σε κάποιον όπως ο Κρις Μπράουν δίνεται βήμα σε μια χώρα όπου η βία κατά των γυναικών βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα, στέλνει ένα καταστροφικό μήνυμα – ότι η φήμη και η δύναμη υπερτερούν της λογοδοσίας», δήλωσε η κ. Γουόλτερς.

«Γυναίκες για την Αλλαγή»

Η πιο γνωστή περίπτωση στο ιστορικό κακοποίησης του Κρις Μπράουν είναι ο ξυλοδαρμός της τότε συντρόφου του Rihanna, το 2009.

Ο Κρις Μπράουν, ο οποίος τότε ήταν 19 ετών, δήλωσε ένοχος για επίθεση και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια με αναστολή, κοινωνική εργασία και συμβουλευτική για θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Αν και η Rihanna τον συγχώρεσε και το ζευγάρι έβγαινε για λίγο και πάλι μετά το περιστατικό, ο Κρις Μπράουν έχει επίσης κατηγορηθεί για κακοποίηση από άλλες γυναίκες – και άνδρες.

Η οργάνωση «Γυναίκες για την Αλλαγή» δηλώνει ότι θέλει να μάθει πώς το Υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να χορηγήσει βίζα σε «έναν καταδικασμένο θύτη».

Για την κ. Γουόλτερ, η απόφαση είναι «ανησυχητική και ενδεικτική μιας συστημικής αποτυχίας».

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική νομοθεσία, η ύπαρξη προηγούμενης καταδίκης μπορεί να οδηγήσει στην άρνηση χορήγησης βίζας. Μπορεί όμως να υπάρξει εξαίρεση για «σοβαρούς λόγους» και αυτές εγκρίνονται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Στον Κρις Μπράουν έχει απαγορευτεί στο παρελθόν η είσοδος σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία, αν και στη συνέχεια πραγματοποίησε συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

*Με πληροφορίες από: BBC


Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Άδεια εμμήνου ρύσεως – Γιατί δεν θεσμοθετείται και στην Ελλάδα; | in.gr

admin

Αδράξτε την ευκαιρία να ανακαλύψετε την Ελλάδα κάνοντας πεζοπορία | in.gr

admin

Είναι τελικά το σπέρμα σολομού το μυστικό της νεότητας; | in.gr

admin