Η απειλή επίθεσης του Ισραήλ κατά των εγκαταστάσεων πετρελαίου του Ιράν οδήγησε τις προηγούμενες ημέρες δύο αντίπαλες χώρες σε συνομιλίες, μετά από χρόνια ψυχρών σχέσεων.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξωτερικών της Σ. Αραβίας, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεκιάν στη Ντόχα προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο Πεζεκιάν είχε επίσης συνάντηση και με τον εμίρη του Κατάρ, αλ Θανί, κατά την επίσκεψή του.
Οι επαφές αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι διότι οι χώρες του Κόλπου φοβούνται ότι τυχόν ανάφλεξη στην περιοχή μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για τις δικές τους πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και εξαγωγές. Κανείς δεν θέλει να δει δεξαμενόπλοια να φλέγονται, όπως στον πόλεμο Ιράκ – Ιράν τη δεκαετία του 1980. Προς το παρόν, το Ιράν έχει αρχίσει να απομακρύνει προληπτικά τα μεγάλα τάνκερ από τα τερματικά του για να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση.
Όπως τονίζουν διεθνείς αναλυτές, ακόμα και αν το Ισραήλ θεωρητικά πλήξει το σύνολο των τερματικών πετρελαίου του Ιράν, η απώλεια για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι της τάξης των 1,5 εκατ. βαρελιών/ημέρα.
Πρόκειται για μια ποσότητα που μπορεί εύκολα να καλύψει ο ΟΠΕΚ+ μέσα σε ένα χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων. Στο ενδιάμεσο οι χώρες της Δύσης πιθανότατα θα απελευθέρωναν ορισμένα βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να σταθεροποιήσουν τις τιμές.
Ως εκ τούτου, δεν είναι το ίδιο το πλήγμα στο Ιράν που φοβούνται όλοι, αλλά τα όσα μπορεί να ακολουθήσουν. Η μια ανησυχία έχει να κάνει με την αντίδραση της Τεχεράνης που ίσως εξωθηθεί σε ακραίες πράξεις, ενώ η άλλη αφορά το ενδεχόμενο να μπουν στη σύγκρουση περισσότεροι παίκτες.
Πάντως, το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής πετρελαίου σε ακραία επίπεδα, όπως 200 δολάρια/βαρέλι θεωρείται απίθανο σε πρώτη φάση. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε μια κλιμάκωση της τιμής, καθώς επιθέσεις σε πετρελαϊκούς στόχους θα μεταφραστούν σε ένα μόνιμο γεωπολιτικό «καπέλο», υψηλότερο από ότι ήταν ήδη μέχρι τώρα.
Πηγή: www.newsit.gr