Ευ Ζην

Ιταλία και Ελβετία επαναχαράζουν τα σύνορά τους – Για ποιο λόγο

Η Ελβετία και η Ιταλία έχουν επανασχεδιάσει μέρος των συνόρων τους στις Άλπεις λόγω της τήξης των παγετώνων, που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Μέρος της περιοχής που επηρεάζεται θα βρίσκεται κάτω από το Matterhorn, ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ευρώπης, και κοντά σε μια σειρά από δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα.

Μεγάλα τμήματα των συνόρων Ελβετίας-Ιταλίας καθορίζονται από κορυφογραμμές παγετώνων ή περιοχές με αέναο χιόνι, αλλά το λιώσιμο των παγετώνων έχει προκαλέσει τη μετατόπιση αυτών των φυσικών ορίων, με αποτέλεσμα και οι δύο χώρες να επιδιώκουν να διορθώσουν τα σύνορα.

Η Ελβετία ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία για την αλλαγή την Παρασκευή, αλλά η Ιταλία δεν έχει κάνει ακόμη το ίδιο. Αυτό ακολουθεί ένα σχέδιο συμφωνίας από μια κοινή ελβετική-ιταλική επιτροπή τον Μάιο του 2023.
Στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο έδειξαν ότι οι παγετώνες της Ελβετίας έχασαν το 4% του όγκου τους το 2023, τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια που έγινε ποτέ μετά το ρεκόρ τήξης του 2022 του 6%.

Κάθε χρόνο εκδίδεται ετήσια έκθεση από το Ελβετικό Δίκτυο Παρακολούθησης Παγετώνων (Glamos), το οποίο απέδωσε τις απώλειες ρεκόρ σε διαδοχικά πολύ ζεστά καλοκαίρια και στις πολύ χαμηλές χιονοπτώσεις του χειμώνα του 2022. Οι ερευνητές λένε ότι εάν αυτά τα καιρικά μοτίβα συνεχιστούν, η απόψυξη θα επιταχυνθεί.

Την Παρασκευή, η Ελβετία δήλωσε ότι τα επανακαθορισμένα σύνορα είχαν καθοριστεί σύμφωνα με τα οικονομικά συμφέροντα και των δύο μερών.

Θεωρείται ότι η αποσαφήνιση των συνόρων θα βοηθήσει και τις δύο χώρες να καθορίσουν ποια είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση συγκεκριμένων φυσικών περιοχών.

Τα σύνορα Ελβετίας-Ιταλίας θα αλλάξουν στην περιοχή του Plateau Rosa, στο καταφύγιο Carrel και στην Gobba di Rollin – όλα βρίσκονται κοντά στο Matterhorn και δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου του Zermatt.

Οι ακριβείς αλλαγές των συνόρων θα εφαρμοστούν και η συμφωνία θα δημοσιευθεί μόλις την υπογράψουν και οι δύο χώρες.

Η Ελβετία αναφέρει ότι η διαδικασία έγκρισης για την υπογραφή της συμφωνίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιταλία.
Πέρυσι, το Glamos προειδοποίησε ότι ορισμένοι παγετώνες της Ελβετίας συρρικνώνονται τόσο γρήγορα που είναι απίθανο να σωθούν, ακόμα κι αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες διατηρηθούν εντός του στόχου για άνοδο κατά 1,5 βαθμούς της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Οι ειδικοί λένε ότι χωρίς μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με την παγκόσμια προειδοποίηση, μεγαλύτεροι παγετώνες όπως ο Aletsch – που δεν βρίσκεται στα σύνορα – θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε λίγα χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές ανακαλύψεις στους παγετώνες της Ελβετίας λόγω της τήξης και της ταχείας συρρίκνωσής τους.

Τον περασμένο Ιούλιο, τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν κοντά στο Matterhorn επιβεβαιώθηκε ότι είναι αυτά ενός Γερμανού ορειβάτη που αγνοείται από το 1986. Ορειβάτες που διέσχιζαν τον παγετώνα Theodul πάνω από το Zermatt παρατήρησαν μια μπότα πεζοπορίας και κραμπόν να αναδύονται από τον πάγο.

Το 2022, τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου που συνετρίβη το 1968 αναδύθηκαν από τον παγετώνα Aletsch.

Και το σώμα του αγνοούμενου Βρετανού ορειβάτη Jonathan Conville ανακαλύφθηκε το 2014 από έναν πιλότο ελικοπτέρου που εντόπισε κάτι ασυνήθιστο ενώ παρέδιδε προμήθειες σε ένα ορειβατικό καταφύγιο στο Matterhorn.

*Με πληροφορίες από bbc.com

Δείτε επίσης

Πηγή: www.travelstyle.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες μιλούν τα καλύτερα και τα χειρότερα αγγλικά – Η θέση της Ελλάδας

admin

Συγκλονιστικό: Μία γυναίκα δολοφονείται κάθε δέκα λεπτά από τον σύντροφό της ή συγγενή της σε διεθνή κλίμακα | in.gr

admin

Δίαιτα με comfort food γιατί έρχονται κρύες ημέρες και θα μένεις περισσότερο στο σπίτι

admin