Ελλάδα

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Μάχη με τις ενεργές εστίες, καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες

Τιτάνια προσπάθεια να αντιμετωπίσει η φωτιά στο Ξυλόκαστρο στην περιοχή Ροζενά που μαίνεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες.

Οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν τις ενεργές εστίες αλλά και με τις αναζωπυρώσεις στη φωτιά στο Ξυλόκαστρο ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βλάσης Τσιώτος «η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής». Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα». 

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο Βλάσης Τσιώτος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες», ενώ όπως συμπλήρωσε, «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί».

Τα μέτωπα που υπάρχει αναζωπύρωση βρίσκονται στο χωριά Πύργος, Βρυσούλες, Ροζενά, Κουμαριές και Ευρωστίνα. Έχουν καεί αρκετές αγροικίες και σπίτια στις περιοχές Άνω Λουτρό, Καλλιθέα, Ελληνικό και Κορφιώτισα, ενώ αγροτικές εκτάσεις έχουν γίνει στάχτη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξαιρετικής ομορφιάς εκκλησίας της Παναγίας των Καταφυγίων, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ / EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ / EUROKINISSI)

Στο σημείο της φωτιάς επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από αέρος επιχειρούν 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, καθώς συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι στην περιοχή, αν και όχι τόσο ισχυροί όσο χθες.

Χαρακτηριστικό είναι πως η περιοχή των αναζωπυρώσεων πάνω από το Δερβένι είναι δύσβατη και τα πεζοπόρα τμήματα δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις εστίες που δημιουργούνται.

 

Συνεχή μηνύματα για εκκενώσεις από το 112

Τα τελευταία μηνύματα στάλθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας (30.09.24) καλώντας τους κατοίκους των περιοχών Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα να απομακρυνθούν προς Σοφιανά – Ρέθι.

«Ενεργοποίηση.Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άνω Καλλιθέα απομακρυνθείτε προς Σοφιανά – Ρέθι», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν και οι περιοχές Χελυδόρεο και Ζάχολη Κορινθίας να απομακρυνθούν από αυτές.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Χελυδόρεο και Ζάχολη του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης απομακρυνθείτε μέσω Επαρχιακής Οδού Καρυάς-Τρικάλων Κορινθίας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», έλεγε το μήνυμα από το 112.

Επίσης εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής Πύργος Ξυλοκάστρου Κορινθίας, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Λυγιά.

Συλλυπητήρια Κικίλια για τον θάνατο των δυο ανδρών

Την ίδια ώρα, συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον τραγικό θάνατο του 35χρονου και του 40χρονου από τη μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο. Οι δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους όταν η φωτιά στο Ξυλόκαστρο τους περικύκλωσε την ώρα που, το βράδυ της Κυριακής, προσπαθούσαν να φτάσουν στο μαντρί ενός φίλου τους.

Την θλίψη του για την απώλεια των δυο συμπολιτών μας εξέφρασε με ανάρτησή του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. 

 

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νέων ανθρώπων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας. Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση προς τους πολίτες να υπακούν στα μηνύματα του 112. Να ακούνε τις οδηγίες των ενστόλων, πυροσβεστών και αστυνομικών. Οι δασικές πυρκαγιές είναι φοβερά επικίνδυνες όχι μόνο για τις περιουσίες αλλά και τις ζωές των ανθρώπων», έγραψε ο κ. Κικίλιας.

 

 


Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Φωτιά στη Λακωνία στην περιοχή Άλικα

admin

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτι στη Λυγιά – Έκλεισε η εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών

admin

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου γίνεται 101 και οι γιοι της Γιώργος και Νίκος της εύχονται με αναρτήσεις

admin