Το «Ηλιτόμηνον» είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε από μία οικογένεια που βίωσε την εμπειρία της πρόωρης γέννησης με τα τρίδυμα μωρά τους. Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε την αφορμή για να αντιληφθούν τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς με πρόωρα μωρά, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
Το «Ηλιτόμηνον» εστιάζει στην υποστήριξη των γονέων που έχουν πρόωρα μωρά και στη συνηγορία των δικαιωμάτων τους, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των νεογνών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και στη συνέχεια, στη μακροχρόνια παρακολούθησή τους.
«Το ‘’Ηλιτόμηνον’’ ενώνει τη φωνή των οικογενειών αυτών με την φωνή των επαγγελματιών υγείας. Υπερασπίζεται τη συνεργασία τους, γιατί πιστεύει ότι μόνο μαζί μπορούμε να προωθήσουμε το αίτημα για συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας υγείας, αυτής της ευάλωτης ομάδας. Είμαστε μέλος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη φροντίδα των νεογνών, το οποίο πρόσφατα έγινε παγκόσμιο ίδρυμα. Πρόκειται για ένα ίδρυμα που συντονίζει τις δράσεις ενός παγκόσμιου δικτύου αντίστοιχων οργανώσεων, γονέων δηλαδή με μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα, με στόχο το κάθε παιδί όπου κι αν έχει γεννηθεί, από όποιον κι αν έχει γεννηθεί, να έχει το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή, το οποίο είναι και η βάση μιας καλής ζωής στη συνέχεια ως ενήλικας», λέει στο newsit.gr η κυρία Λέλα Βαβουράκη, πρόεδρος του Ηλιτόμηνου -μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής γονέων και ασθενών του Παγκόσμιου Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών GFCNI.
Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρων γεννήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αναφερόμαστε στα papers του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι ‘’υψηλά ποσοστά παρατηρούνται και σε χώρες με υψηλό εισόδημα, όπως η Ελλάδα’’. Θα έπρεπε δηλαδή να είναι χαμηλότερα τα ποσοστά προωρότητας που έχουμε, γιατί υψηλά ποσοστά προωρότητας παρατηρούνται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, γιατί συνδέεται αυτό και με την προγεννητική παρακολούθηση, με την υγεία των μανάδων κτλ. Αυτά τα υψηλά ποσοστά προωρότητας στην Ελλάδα θα έπρεπε να απασχολούν τη δημόσια υγεία», αναφέρει η κυρία Βαβουράκη.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με πρόωρα μωρά
Τα προβλήματα στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ) είναι επίσης σημαντικά. Η έλλειψη επαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού, καθιστά τη φροντίδα των μωρών και την υποστήριξη των οικογενειών, ακόμα πιο δύσκολη. Οι μονάδες στην Ελλάδα δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα, καθώς η αντιστοιχία νοσηλευτή προς θερμοκοιτίδα είναι πολύ μικρότερη από το επιθυμητό, τονίζει η πρόεδρος του Ηλιτόμηνου και συγκεκριμένα αναφέρει:
«Ενώ η αντιστοιχία νοσηλευτή -μαίας ανά θερμοκοιτίδα είναι 1 προς 1 στα πολύ βαριά περιστατικά και 1 προς 2 στα σχετικά ελαφρύτερα, στην Ελλάδα είναι 1 προς 4 και συχνά 1 προς 6 στις απογευματινές και στις νυχτερινές βάρδιες. Είμαστε δηλαδή μακράν του προτύπου, το οποίο πρότυπο έχει να κάνει και με την ασφάλεια των μωρών. Με τις λοιμώξεις, με την κούραση του προσωπικού. Επιπλέον, οι μονάδες παραμένουν κλειστού τύπου, περιορίζοντας τον χρόνο που οι γονείς μπορούν να περάσουν με τα παιδιά τους, από ένα τέταρτο μέχρι μία ώρα, τη στιγμή που σε πολλές άλλες χώρες επικρατεί το μοντέλο της οικογενειοκεντρικής φροντίδας με τους γονείς να βρίσκονται στις μονάδες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και όλο το 24ωρο στα πολύ προηγμένα κράτη, οι οποίοι αφού εκπαιδευτούν συμμετέχουν ως φροντιστές των παιδιών τους».
«Αναγκαίες οι μονάδες οικογενειοκεντρικής φροντίδας»
Η στροφή προς τις ανοιχτού τύπου μονάδες οικογενειοκεντρικής φροντίδας είναι πια επιτακτική. Η επιστημονική κοινότητα έχει αποδείξει τα θετικά αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης τόσο στην ψυχική υγεία γονέων – νεογνών, όσο και στην ανάπτυξη των παιδιών.
«Τα παιδιά που έχουν οικογενειοκεντρικη φροντίδα είναι υγιέστερα των παιδιών που δεν έχουν τέτοιου είδους φροντίδα. Μακροπρόθεσμα, έχουμε καλύτερα γνωσιακά αποτελέσματα, καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά, καλύτερη ανάπτυξη, σε όλους τους τομείς. Λιγότερα προβλήματα στη σίτιση, θηλάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό. Τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά.
Επειδή λοιπόν οι μονάδες μας είναι κλειστές ακόμα, δηλαδή μόνο τρεις από τις 27 -ιδιωτικού και δημοσίου τομέα- είναι με ευρύτερο επισκεπτήριο, που σημαίνει περισσότερες ώρες της ημέρας η παρουσία των γονέων μέσα στη μονάδα. Καμία όμως δεν έχει τη δυνατότητα να μένουν οι γονείς μέσα, από τον τρόπο που είναι κτισμένες. Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν έχει προβλεφθεί σε καμιά μονάδα να υπάρχει ένα δωμάτιο που να μπορούν οι γονείς να μείνουν. Γιατί και οι χώροι έχουν σημασία. Θα πρέπει να υπάρχει και μία υποδομή για τη συνεχή παρουσία των γονέων που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πουθενά. Τρεις μονάδες μόνο έχουν ανοίξει το ωράριο και οι γονείς μπαινοβγαίνουν ελεύθερα, κυρίως οι μητέρες για να θηλάσουν. Έχουν αρχίσει κάποιες μονάδες και κάνουν φροντίδα καγκουρό, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, γίνονται δηλαδή βήματα», δηλώνει στο newsit.gr η κυρία Βαβουράκη
ΝeuBriC: Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εκπαίδευσης για φροντίδα των πρόωρων νεογνών, βασισμένο στα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία
Το «Ηλιτόμηνον» προκειμένου να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία, τη μετατροπή δηλαδή των μονάδων σε ανοιχτού τύπου, οικογενειοκεντρικής -αναπτυξιακής φροντίδας, έφτιαξε μια εξαμελή επιστημονική επιτροπή και δημιούργησε το πρόγραμμα «ΝeuBriC», το οποίο στοχεύει στην εκπαίδευση του προσωπικού των μονάδων και στη μετάβαση από το παραδοσιακό μοντέλο φροντίδας, στο οικογενειοκεντρικό. Η εκπαίδευση αυτή είναι απαραίτητη, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο νοσηλείας δεν διδάσκεται στις ελληνικές σχολές υγείας. Αξίζει να σημειωθεί πως το «NeuBriC» είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εξατομικευτεί, καλύπτοντας κάθε φορά τις ιδιαίτερες ανάγκες του προσωπικού της ΜΕΝΝ στην οποία γίνεται η εκπαίδευση.


Η διεπιστημονική ομάδα του «NeuBriC» απαρτίζεται εκτός από την κυρία Λέλα Βαβουράκη, η οποία έχει την ευθύνη του Επιστημονικού Συντονιστή, την Πάνη Παντελίδη, διευθύντρια του προγράμματος, νεογνολογική φυσιοθεραπεύτρια πρώιμης παρέμβασης, πιστοποιημένη στη μέθοδο NIDCAP, ενώ επίσης συμμετέχουν και οι: Φωτεινή Ανδρίτσου, νεογνολογική νοσηλεύτρια, εξειδικευμένη στη ΜΕΝΝ από τα Oxford Brookes University και Oxford University NHS Hospitals, Γιάννης Λεμονής, εργοθεραπευτής πρώιμης και έγκαιρης παρέμβασης, Τάσος Μώκας, λογοθεραπευτής εξειδικευμένος στην προλεκτική λογοθεραπεία- θεραπεία σίτισης και η Μαρία Παπαφιλίππου, σύμβουλος γονέων, οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια.
Πηγή: www.newsit.gr