Υγεία

Χειρουργική Σπονδυλικής στήλης: ρομποτικά υποβοηθούμενες επεμβάσεις με το Excelsius GPS

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης & Σκολίωσης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Η ρομποτική τεχνολογία στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης είναι η μοναδική διαθέσιμη μέθοδος σήμερα που μπορεί να προκαθορίσει και να διασφαλίσει την επιτυχία μιας επέμβασης, ειδικά όταν μιλάμε για τα απαιτητικά χειρουργεία παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Σταραντζής, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης και Σκολίωσης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, μιλάει για τις πρωτοποριακές εξελίξεις στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης που επιφέρει η ρομποτική τεχνολογία. Μοιράζεται την εμπειρία του με το σύστημα Excelsius GPS, ένα από τα πιο προηγμένα εργαλεία που διατίθενται σήμερα για χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιαίτερα σε πολύπλοκες παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης:

Τι είναι το Excelsius GPS;

Το Excelsius GPS είναι το πληρέστερο και πιο εξελιγμένο σύστημα στερεοτακτικής χειρουργικής και ρομποτικής καθοδήγησης στη σπονδυλική στήλη που είναι διαθέσιμο στην παγκόσμια αγορά σήμερα. Γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών,  πίστεψε και επένδυσε σε αυτήν την τεχνολογία με γνώμονα την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας στους ασθενείς του.

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει η ρομποτική καθοδήγηση, με το Excelsius GPS;

Τα θεωρητικά πλεονεκτήματα είναι πολλά. Αυτό που έχει αξία όμως για μένα είναι το πρακτικό όφελος για τον χειρουργό και κατ’ επέκταση για τους ασθενείς του.

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω ότι αυτά τα συστήματα έχουν εφαρμογή στις περιπτώσεις που γίνεται εμφύτευση υλικών στη σπονδυλική στήλη και δεν χρησιμοποιούνται για επεμβάσεις, όπως οι μικροδισκεκτομές και οι αποσυμπιέσεις των νεύρων που δεν απαιτούν σπονδυλοδεσία. Και αυτό το τονίζω διότι έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση στους ασθενείς ότι γίνονται  «ρομποτικές μικροδισκεκτομές» και «ρομποτικές αποσυμπιέσεις» όταν αυτές οι επεμβάσεις διενεργούνται με μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο (πχ μέσω tubes ή μέσω ενδοσκοπίων). Επίσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη θεμελιώδη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και συγκεκριμένα της χειρουργικής ομάδας (χειρουργοί, αναισθησιολόγος, εργαλειοδότης, νοσοκόμος, ακτινολόγος, νοσηλευτές θαλάμου και φυσιοθεραπευτές),  που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κανένα «ρομπότ», τουλάχιστον σήμερα.

Έχει αλλάξει το σύστημα Excelsius GPS, τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται τις επεμβάσεις σας;

Μπορώ να πω με σιγουριά ότι ναι έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο εκτελώ τις επεμβάσεις μου, παρόλο που εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούσα την τεχνολογία της ψηφιακής πλοήγησης (η οποία αποτελεί τον πρόδρομο των ρομποτικών συστημάτων). Αναφέρομαι κυρίως στα μεγάλα και πολύπλοκα χειρουργεία της σπονδυλικής στήλης, τα χειρουργεία των παραμορφώσεων (κύφωση- σκολίωση-αναθεωρήσεις αποτυχημένων χειρουργείων). Σε αυτά τα χειρουργεία έγκειται η μεγάλη αξία της ρομποτικής χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης.

Πλέον, όχι μόνο ο σχεδιασμός αλλά και η ίδια η εκτέλεση του χειρουργείου ξεκινάει ημέρες πριν από το χειρουργείο με τον προγραμματισμό της ακριβής τοποθέτησης των υλικών σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Με αυτόν το τρόπο μου δίνεται η άνεση και το χρονικό περιθώριο διορθώσεων για την επίτευξη της βέλτιστης τοποθέτησης των υλικών.

Έχοντας προγραμματίσει με ακρίβεια την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, μπορώ πλέον να ζητήσω την κατασκευή εξατομικευμένων ράβδων ανάταξης των παραμορφώσεων οι οποίες είναι ιδανικά διαμορφωμένες βάσει του σχεδιασμού μου, χωρίς να χρειαστεί να διαμορφωθούν διεγχειρητικά –χάνοντας πολύτιμο χρόνο και αίμα– αλλά κυρίως χωρίς να επιβαρύνονται οι μηχανικές τους αντοχές.

Διεγχειρητικά, το κομμάτι της τοποθέτησης των υλικών κυλάει απροβλημάτιστα, απολύτως βάσει σχεδίου και με ακρίβεια χιλιοστού, γεγονός το οποίο με βοηθάει να επικεντρωθώ στα πιο σημαντικά σημεία των επεμβάσεων, όπως στην αποσυμπίεση των νεύρων ή στις οστεοτομίες.

Τέλος, η ευχερής τοποθέτηση των προκυρτωμένων ράβδων ανάταξης, επιβεβαιώνει διεγχειρητικά την ορθή και άρτια διόρθωση των παραμορφώσεων, διασφαλίζοντας το επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Κωνσταντίνος Σταραντζής, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης & Σκολίωσης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Πώς το κρυμμένο λίπος «προβλέπει» το Αλτσχάιμερ έως και 20 χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

admin

Τροφές που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε άμεσα από τον πονόλαιμο

admin

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ρινικές πλύσεις – Το τρικ για να τις κάνετε σωστά

admin