Το οικονομικό σχέδιο του Μητσοτάκη για τις φοροελαφρύνσεις – Ποιοι θα ευνοηθούν..!!

Τη φιλόδοξη αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μείωση των φόρων και των εισφορών που σχεδιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τη σημαντική μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, περιέγραψε ο Στέλιος Πέτσας, Διευθυντής του γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του στο Athens Law Forum Οn Τaxation, o Στυλιανός Πέτσας, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους οριακούς φορολογικούς συντελεστές στην ΕΕ και τον ΟΟΣΑ (45% +10% εισφορά αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα, 29% για τα νομικά πρόσωπα).

Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει τα εξής:

-Ο συντελεστής φόρου εισοδήματος για μικρά ποσά (πιθανότατα έως 10.000 ευρώ) θα ανέλθει στο 9% από 22% που είναι σήμερα.
-Ο φόρος επιχειρήσεων θα πέσει στο 20% από 29% σήμερα.
-Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30%.
-Ο ΦΠΑ θα μειωθεί κατά δύο μονάδες: ο ανώτατος συντελεστής θα πάει στο 22% από 24% σήμερα και ο κατώτατος στο 11% από 13% σήμερα.
-Ο ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση θα πέσουν στον κατώτατο συντελεστή, ενώ θα καταργηθεί ο φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικά καταλύματα.
-Θα αυξηθεί το όριο υπαγωγής στον ΦΠΑ για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις σε 25.000 ευρώ από 10.000 ευρώ (ακαθάριστα έσοδα) που είναι σήμερα.
-Θα καθιερωθεί προοδευτική φορολογική κλίμακα με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή να είναι χαμηλότερος από το σημερινό που φτάνει – αθροιστικά, με το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης – στο 55%.
-Θα καταργηθούν σταδιακά η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.
-Θα καταργηθεί πλήρως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
-Θα μειωθεί η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη από 20% που είναι σήμερα σε 15%, σταδιακά και σε βάθος τετραετίας.

Πηγή: topontiki.gr