Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, που ανατέθηκε στην Σαουδική Αραβία από την FIFA τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν πρέπει να διοργανωθεί «στις πλάτες των νεκρών εργατών», επισημαίνει η «Human Rights Watch», που δημοσίευσε σήμερα (14.05.2025) μία έκθεση σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων στο βασίλειο.
Η έκθεση που ασκεί σφοδρή κριτική στη FIFA, βασίζεται σε συνεντεύξεις με 31 οικογένειες εργαζομένων που πέθαναν σε εργοτάξια «μεγα-έργων», από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Νεπάλ, ηλικίας 23 έως 52 ετών, και σε τρεις άμεσους μάρτυρες θανατηφόρων δυστυχημάτων.
«Πολλοί μετανάστες εργάτες στην Σαουδική Αραβία έχουν πεθάνει από δυστυχήματα που σχετίζονται με την εργασία και θα μπορούσαν να αποφευχθούν», αναφέρεται στην έκθεση.
«Η πλειονότητα αυτών των θανάτων δεν χαρακτηρίζονται ως ατυχήματα που σχετίζονται με την εργασία, στερώντας από τις οικογένειες αποζημίωση. Και όταν είναι δυνατόν, η διαδικασία για την απόκτηση αποζημίωσης είναι μακρά και επίπονη», σύμφωνα με την HRW. «Έχουν υπάρξει ηλεκτροπληξίες, αποκεφαλισμοί, συνθλίψεις: Η Σαουδική Αραβία είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον», εξήγησε ο Μίκαλε Πέϊτζ, αναπληρωτής διευθυντής της HRW για την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, κατά την διάρκεια βιντεοδιάσκεψης.
Η παρατεταμένη έκθεση σε έντονη θερμοκρασία, άμμο και σκόνη, η έλλειψη εφαρμογής των υφιστάμενων νόμων, το επίπεδο των εργασιακών δικαιωμάτων στην Σαουδική Αραβία και η έλλειψη ελευθερίας έκφρασης, συμμετοχής σε συνδικάτα ή του Τύπου «θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό στην FIFA» σχετικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο, πρόσθεσε.
«Ο αριθμός των νεκρών είναι άγνωστος», καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να τον τεκμηριώσει, τόνισε ο Αμπετ Γιουσόν, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργατών Δόμησης και Ξύλου (BWI) και εταίρος του HRW, εξηγώντας: «Τέλος στα μεγάλα έργα, τις έξυπνες πόλεις ή τα Παγκόσμια Κύπελλα στην Σαουδική Αραβία στις πλάτες των νεκρών εργατών».
Σημείωσε δε, ότι απαγορεύτηκε στις ομάδες του η είσοδος στην Σαουδική Αραβία για την διεξαγωγή της έρευνας, όπως έγινε στο Κατάρ πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Ένας παραλληλισμός που έγινε από όλους τους συντάκτες της έκθεσης, καθώς πολλές ΜΚΟ έχουν καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας και τους επακόλουθους θανάτους μεταξύ των μεταναστών εργατών σε αυτήν την χώρα.
Στην Σαουδική Αραβία, ο πρώτος μετανάστης που εργαζόταν σε εργοτάξιο που συνδέεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 πέθανε τον Απρίλιο, σύμφωνα με την HRW.
Παράλληλα, ο Νίκολας ΜακΓκίχαν, ιδρυτικός διευθυντής της «FairSquare», μιας ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποίησε: «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα πεθάνουν, κάτι που θα συνδεθεί άμεσα με το Παγκόσμιο Κύπελλο, και αυτό είναι απαράδεκτο».
Σύμφωνα με τον Μάικλ Πέιτζ, «η FIFA είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της κατασκευής του σταδίου, αλλά και για την ανάπτυξη των υποδομών που απαιτούνται για τη φιλοξενία της διοργάνωσης».
Πηγή: www.newsit.gr