Να βρει άμεσα μια δραστική, συναινετική λύση με τις Βρυξέλλες για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση.
Τα φαινόμενα αδιαφάνειας στην κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που εξέθεσαν τη χώρα και προκάλεσαν και την παρέμβαση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, φέρνουν τον Ελληνικό Οργανισμό πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο να χάσει την ευρωπαϊκή του πιστοποίηση, κάτι που θα έχει δυσχερή αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και στους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής.
Η πρόταση Χατζηδάκη
Το θέμα χειρίζεται σε αυτή τη φάση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης – που έχει και την ευθύνη των παραγωγικών υπουργείων – και η βασική πρόταση που θα εισηγηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ να φύγει από την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να περάσει στην δικαιοδοσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
«Η ΑΑΔΕ είναι μια Αρχή, της οποίας η αντικειμενικότητα και η αποτελεσματικότητα δεν έχει αμφισβητηθεί και έχει λειτουργήσει στο παρελθόν, κατά την περίοδο του κορονοϊού ως αρχή πληρωμών. Εξετάζεται λοιπόν σοβαρά, τη δουλειά του ΟΠΕΚΕΠΕ από εδώ και πέρα να την κάνει η ΑΑΔΕ» δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης (Skai 100,3), δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.
Οι επαφές με την ηγεσία της ΑΑΔΕ έχουν γίνει τις προηγούμενες ημέρες και η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι Βρυξέλλες θα δουν θετικά την πρόταση, δεδομένου ότι η Αρχή είναι ανεξάρτητη και θεωρείται αξιόπιστη από τους εταίρους. «Έχει δώσει πολλαπλά τεστ αξιοπιστίας και τα έχει περάσει με επιτυχία» δηλώνει κυβερνητικό στέλεχος στο newsit.gr.
Τι θα γίνει αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ χάσει την ευρωπαϊκή πιστοποίηση
«Μέσα στην εβδομάδα επιδιώκουμε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, να βρεθεί άμεσα λύση» δηλώνουν αρμόδιες πηγές και διαβεβαιώνουν ότι ακόμη και αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχανε την ευρωπαϊκή πιστοποίηση, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν θα έμεναν ακάλυπτοι. Η λύση, όπως εξηγούν, θα ήταν να ενισχυθούν με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, και εν συνεχεία, να εκταμιευτούν τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια, μετά από έλεγχο.
Το κρίσιμο ορόσημο του Ιουλίου
Η απόφαση για τη διατήρηση ή μη της πιστοποίησης αναμένεται να ληφθεί τον Ιούλιο από το ελεγκτικό κλιμάκιο από την Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης, με την υποχρέωση να εφαρμόσει συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης (action plan) από το περασμένο καλοκαίρι.
Σχέδιο δράσης Αθήνας – Βρυξελλών
«Εδώ και περίπου 9-10 μήνες, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπονούμε ένα σχέδιο δράσης από κοινού για την ουσιαστική μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ σε μια άλλη πραγματικότητα. Να είναι ένας οργανισμός που θα κατανέμει τους ευρωπαϊκούς πόρους με απόλυτη διαφάνεια και δικαιοσύνη. Προσωπικά έχω δρομολογήσει εξελίξεις» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, σημειώνοντας ότι κενά στη λειτουργία του Οργανισμού υπάρχουν από την πρώτη ημέρα που λειτούργησε.
Ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι σε λίγο καιρό ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης για τους βοσκοτοπικούς χάρτες, και ότι μέσα στο καλοκαίρι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ενισχυθεί με επιπλέον 100 άτομα για την εντατικοποίηση των ελέγχων.
Κίνδυνος και για πρόστιμα
Τα ευρήματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας δημιουργούν ανησυχία. Όπως δηλώνουν κυβερνητικοί παράγοντες που ασχολούνται με την υπόθεση, είναι ορατός ο κίνδυνος να ζητηθεί από την Ελλάδα όχι μόνο να επιστραφούν τα κονδύλια αλλά να καταβάλλει και μεγάλο πρόστιμο.
«Θα κάνουμε ότι ζητηθεί από την Ευρώπη»
«Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι, ότι είναι άλλη μια περίπτωση, όπου – εγώ θα πω με καθυστέρηση – κλείνει μία ακόμα πληγή του ελληνικού κράτους… Εδώ, λοιπόν, σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρώπη, θα κάνουμε ό,τι ζητηθεί, ούτως ώστε να προστατεύσουμε κάθε ευρώ και οι πραγματικοί δικαιούχοι, που είναι η συντριπτική πλειονότητα των εν δυνάμει δικαιούχων, να λάβει τα λεφτά τα οποία πρέπει να λάβει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
«Λαβράκια» έβγαλε η έρευνα του ευρωπαίου εισαγγελέα
Η έρευνα του ευρωπαίου εισαγγελέα, ο οποίος έκανε φύλλο και φτερό τα οικονομικά του Οργανισμού, έβγαλε «λαβράκια». Φέρεται να εντόπισε πολλές και κραυγαλέες ψευδείς δηλώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων που οδήγησαν στην είσπραξη επιδοτήσεων για εκτάσεις τις οποίες ούτε κατείχαν, ούτε ενοικίαζαν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Les Echos, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, η δικαστική Aρχή υποψιάζεται ότι υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού εμπλέκονται σε εκτεταμένη απάτη με τα κονδύλια της ΚΑΠ, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
«Ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας υποψιάζεται την ύπαρξη μιας “συστημικής” οργάνωσης, η οποία φέρεται να έχει επιτρέψει την υπεξαίρεση ποσού ύψους 45 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2019 έως και το 2024» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Οργανισμός διαχειρίζεται και διανέμει ετησίως περί τα 3 δισ. ευρώ σε περίπου σε 900.000 δικαιούχους και ότι μετά τον επανακαθορισμό των εκτάσεων «βοσκοτόπων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2017, η επιλέξιμη επιφάνεια στην Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκε. Χιλιάδες νέες αιτήσεις κατατέθηκαν τότε από φερόμενους ως ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές βοσκοτόπων, συχνά από περιοχές όπως η Κρήτη, με αποστάσεις εκατοντάδων χλμ από τα δηλωθέντα αγροτεμάχια, σημειώνει μεταξύ άλλων η βέλγικη εφημερίδα.
«Έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας»
Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ (ο πρώην, πλέον, Πρόεδρος Ν. Σαλάτας) έβαλε εμπόδια στην διεξαγωγή της εισαγγελικής έρευνας, και φιλοξενεί και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκό Γραφείου κατά της Απάτης που μιλά για «έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας» από τη διοίκηση του ελληνικού φορέα.
Επισημαίνει δε, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ τελεί υπό συνεχή επιτήρηση από τις Βρυξέλλες εδώ και μεγάλο διάστημα.
Κάλυψη Τσιάρα από την κυβέρνηση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κάλυψε πλήρως τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, για την επιλογή στη θέση του προέδρου στον ΟΠΕΚΕ του Νίκου Σαλάτα, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε μετά από απαίτηση του υπουργού.
«Ο κ. Σαλάτας δεν κατηγορείται για κάποια περίπτωση διαπλοκής. Ο κ. Σαλάτας απομακρύνεται, γιατί έκανε έναν κακό χειρισμό σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης απορρίπτοντας αιτιάσεις περί πολιτικών ευθυνών του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Τη στιγμή που η βούληση της Κυβέρνησης εδώ και πάρα πολλούς μήνες είναι η απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, κάποιες κινήσεις του και κάποιες εκφράσεις του ήταν εχθρικές προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και αυτό δεν εξέφραζε τη φωνή της Κυβέρνησης και απομακρύνθηκε. Νομίζω ότι μέρος των αρμοδιοτήτων των Υπουργών είναι, όταν κάποιες επιλογές εν κινήσει πρέπει να αλλάξουν, να τις αλλάζουν. Και καλά έκανε ο κ. Τσιάρας και προχώρησε σε αυτή την κίνηση» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.
Πηγή: www.newsit.gr