Με την έγκριση του χρονοδιαγράμματος που είχε εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία για έκτακτο συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου και εκλογή προέδρου και ΚΕ την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και β΄γύρο την 1η Δεκεμβρίου εφόσον χρειαστεί, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ του Σαββάτου (21/9/24).
Το κλείσιμο της ψηφοφορίας ήταν επεισοδιακό στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, αποχώρησαν μόλις έγινε γνωστό ότι περνάει η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη για το Πόθεν Έσχες.
Η ένταση δημιουργήθηκε καθώς οι υποστηρικτές του Κασσελάκη ζητούσαν περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα του πόθεν έσχες αλλά εξαιτίας του περιορισμένου της ώρας δε μπορούσαν να δοθούν.
Η πρόταση που είχε καταθέσει ο Χρήστος Σπίρτζης για υποβολή «πόθεν έσχες» από τους υποψήφιους προέδρους, υπερψηφίστηκε με 87 ψήφους υπέρ έναντι 84 κατά. Η εισήγηση της ΚΕ προς το Συνέδριο είναι στα έγγραφα για την έγκριση της υποψηφιότητας να συμπεριληφθεί και η υποβολή πόθεν έσχες.
Σε κάθε περίπτωση πηγές υπογράμμιζαν ότι «αρμόδιο για την έγκριση ή απόρριψη είναι μόνο το Συνέδριο». Από την πλευρά του, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κύριος Σπίρτζης υποστήριξε ότι «δεν κόβεται κανείς, αλλά δεν θα είναι και κάτω από το τραπέζι όλα αυτά που ακούμε τόσο καιρό. Δεν φτάνει στο συνέδριο όποιος δεν έχει καταθέσει 30 υπογραφές και πόθεν έσχες».
Στις 24 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου
Η πρόταση υπερψηφίστηκε (επί των παρόντων) με 112 ψήφους έναντι 62 ψήφων που έλαβε η πρόταση που είχε καταθέσει η Θεοδώρα Τζάκρη (πλευρά Κασσελάκη) και έναντι 9 ψήφων που έλαβε η πρόταση του Παύλου Πολάκη, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Τζάκρη είχε προτείνει έκτακτο συνέδριο 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 3 Νοεμβρίου και 9 Νοεμβρίου εφόσον προκύψει ανάγκη δεύτερου γύρου. Η πρόταση του κ. Πολάκη προέβλεπε διαρκές συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουάριο) στις 5 Οκτωβρίου και ψηφοφορία για πρόεδρο στις 3 Νοεμβρίου και 10 Νοεμβρίου εφόσον προκύψει ανάγκη δεύτερου γύρου.
Παράλληλα, υπερψηφίστηκε η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να συμπεριληφθεί στην απόφαση της ΚΕ η εξής προσθήκη: «Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε ‘κουκουλοφόρους’, ‘πραξικοπηματίες’, ‘εκτροπές’, όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά».
Η πρόταση που είχε αναπτύξει ο Νίκος Παππάς να συζητηθούν και να προχωρήσουν καταστατικές αλλαγές στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο μειοψήφισε με ποσόστωση της τάξης του 60%-40%, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση τέθηκε και ζήτημα για μη ταυτόχρονη εκλογή προέδρου και ΚΕ (δηλαδή εκλογή σε διαφορετικές ημερομηνίες) από τον Δ. Χατζησωκράτη και εφόσον την επαναφέρει θα συζητηθεί στην επόμενη ΚΕ, η οποία συνεδριάζει στις 5 Οκτωβρίου. Ο οδικός χάρτης που εγκρίθηκε προβλέπει ταυτόχρονη εκλογή.
Ν. Κασιμάτη: «Το Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα»
«Η απόπειρα να χειραγωγηθεί η εκλογή προέδρου, αλλά πια και των νέων οργάνων, συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ από ορισμένους», τόνισε σε γραπτή δήλωση της μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ η Νίνα Κασιμάτη.
Είπε ότι «το Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα στις βουλήσεις της γραφειοκρατίας».
Σε δηλώσεις της στις τηλεοπτικές κάμερες ρωτήθηκε για το ζήτημα του πόθεν έσχες και τις αντιδράσεις που πυροδοτήθηκαν σε στελέχη, για να απαντήσει ότι «το συνέδριο θα αποφασίσει τα πάντα, όμως για τον έλεγχο του πόθεν έσχες υπάρχει πολιτειακή επιτροπή που έχει την αρμοδιότητα και τις δυνατότητες να ελέγξει τα πάντα».
Σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης πληροί τις προϋποθέσεις και για το πόθεν έσχες αλλά απλά βλέπουμε αυτές τις μεθοδεύσεις που το μόνο που κάνουν είναι να αποκαλύπτουν αγωνίες.
Π. Πολάκης: «Είναι δύσκολη διαδρομή αλλά θα την περπατήσουμε και θα βγούμε νικητές»
Για μια «πολύ επώδυνη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής η οποία κατέληξε κατά πλειοψηφία σε κάποιες αποφάσεις», έκανε λόγο ο Παύλος Πολάκης μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ.
Ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η ΚΕ δεν δέχτηκε την πρόταση του για επίσπευση των διαδικασιών, του Συνεδρίου ανακήρυξης υποψηφιοτήτων και των ημερομηνιών για τις εκλογές «που συνεχίζω να θεωρώ ότι αυτό θα έδινε μια πιο άμεση λύση στην κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα».
«Από κει και πέρα η πλειοψηφία αποφάσισε, εγώ προσωπικά θα οργανώσω και θα οργώσω όλη τη χώρα προκειμένου να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρέπει πραγματικά να τιμήσει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως η δύναμη η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει στην πτώση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη», πρόσθεσε.
Κάλεσε όλες τις πλευρές «να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, να οδηγηθούμε συντεταγμένες στις διαδικασίες αυτές και στην εκλογή του προέδρου και κατόπιν σε εκλογή και ΚΕ και καταστατικό συνέδριο και προγραμματική ανασυγκρότηση». «Είναι δύσκολη διαδρομή αλλά θα την περπατήσουμε και θα βγούμε νικητές», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το ζήτημα του «πόθεν έσχες» απάντησε ότι στην πρόταση που έκανε ο ίδιος είπε ότι «η μόνη προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος είναι οι 30 υπογραφές από μέλη της ΚΕ και βουλευτές/ευρωβουλευτές. Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων να το παίξουν θύματα και γι’ αυτό δεν το θέλω». «Εμένα έτσι κι αλλιώς το πόθεν έσχες μου είναι γνωστό και στη δημοσιότητα εδώ και πολλά χρόνια», πρόσθεσε.
Πηγή: www.newsit.gr