Πολιτική

Στο υπουργικό ο νέος κατώτατος μισθός – Το νέο μοντέλο για τον υπολογισμό του

Την στροφή στην καθημερινότητα που επιχειρεί η κυβέρνηση, καταδεικνύει η ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβούλιο, στο οποίο κυρίαρχο θέμα είναι το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό, που θα κατατεθεί μέσα στον Νοέμβριο.

Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως προσέρχεται στο «τραπέζι» με εισήγηση για ένα νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βασίζεται σε ένα μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψιν αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία, όπως τον πληθωρισμό, αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά.

Βασικό στοιχείο, το «πάγωμα» της αυτόματης αναπροσαρμογής του μισθού όταν συντρέχουν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ωστόσο δεν θα προβλέπει σε καμία περίπτωση μείωση αποδοχών.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει και για τον νεοεισερχόμενο στο Δημόσιο.

Ασφαλιστικές βελτιώσεις

Η κ. Κεραμέως σήμερα στο Υπουργικό, θα εισηγηθεί και δύο ασφαλιστικές διατάξεις που προβλέπουν:

α). Διόρθωση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους στα όρια των κλιμακίων.

β). Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1 Ιανουαρίου του 2025.

Το τρίπτυχο: αύξηση δημοσίων εσόδων από πάταξη φοροδιαφυγής – μείωση φόρων – αύξηση εισοδημάτων

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση «επενδύει» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων, που οδηγεί σε αύξηση των εισοδημάτων.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έθεσε ως ορόσημο το τέλος της τετραετίας. «Όσο περιορίζεται και μικραίνει το κενό στον Φ.Π.Α. και εξιχνιάζονται φορολογικές απάτες, τόσο θα προστίθενται μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος ώστε να μπορούμε να μειώνουμε φόρους, όπως είναι η πρόθεση μας μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας το 2027» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οι φοροελαφρύνσεις το 2026…

Ο σχεδιασμός προβλέπει από το 2026 μειώσεις φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα (με έμφαση στα μεσαία εισοδήματα) και στις επιχειρήσεις, μείωση του Φ.Π.Α. και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

«Ναι, θα δούμε και περισσότερες φοροελαφρύνσεις. Και γιατί σε βάθος των επόμενων ετών; Γιατί πρέπει ‘’το ταμείον να μην είναι μείον’’» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Σκάι), απορρίπτοντας αιτιάσεις ότι οι μειώσεις των φόρων έχουν… προεκλογικό χρώμα. «Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα μας» είναι η απάντηση της κυβέρνησης.

«Μέσος μισθός 1500 ευρώ το 2027, κατώτατος μισθός 950 ευρώ, οι μειώσεις φόρων όπως περιγράφονται στο πρόγραμμά μας. Δώδεκα επιπλέον μειώσεις φόρων θα ψηφιστούν στον προϋπολογισμό (ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ) μόνο για το 2025» τόνισε ο κ. Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι από την καταπολέμηση τη φοροδιαφυγής (με σύνδεση των POS με τις  ταμειακές μηχανές, διασταυρώσεις, ελέγχους κ.α. μέτρα) έχουν προκύψει 800 εκατ. παραπάνω έσοδα από τα προβλεφθέντα στον φετινό προυπολογισμό.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Απάντηση Ανδρουλάκη στις αιχμές Μητσοτάκη: Ποιός ήταν μαζί με τον Σαμαρά και λαΐκιζε όταν η χώρα ήταν στο όριο της χρεοκοπίας;

admin

Μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς του: Να έχουμε συναίσθηση των προβλημάτων της κοινωνίας – Επιμένουμε στις μειώσεις φόρων

admin

Φάμελλος: «Γενναία η στάση Πολάκη – Ο προϋπολογισμός έχει αυξήσεις φόρων, όχι μειώσεις»

admin