Πολιτική

Ποιες θα είναι οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στον απόηχο των εξελίξεων στη Συρία

Οι εξελίξεις στη Συρία και η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από ένα, ενδεχομένως, νέο μεταναστευτικό «τσουνάμι», θα βρεθούν στο «τραπέζι» της σημερινής Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Οι Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει η αβέβαιη κατάσταση στη Συρία σε σχέση με το νέο καθεστώς στη χώρα.

Ποια θα είναι η φύση της σχέσης με τον Ερντογάν, αν θα είναι μια οντότητα ανεκτή στη Δύση, αν θα μετατραπεί σε ένα σκληρό χαλιφάτο, όπως επίσης και αν θα είναι φιλικά διακείμενο προς τη χριστιανική κοινότητα ή θα οδηγήσει πληθυσμούς που δεν της είναι αρεστοί σε διωγμό, με ότι αυτό θα σημάνει για νέες ροές προς την Ευρώπη.

Προς το παρόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στέκονται στη συμφωνία που υπήρξε την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών Μετανάστευσης να εκπονηθεί από τις Βρυξέλλες ένα σχέδιο επιστροφών Σύρων πολιτών, αρχικά σε εθελοντική βάση 

Οι προσδοκίες βέβαια για τον αριθμό όσων θα θελήσουν οικειοθελώς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους είναι χαμηλές και παράλληλα η Ευρώπη γνωρίζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε εξαναγκαστικές επιστροφές, καθώς δεν συντρέχουν οι λόγοι ασφαλούς επιστροφής τους.

Υπενθυμίζεται δε ότι για την ΕΕ οι αντάρτες της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) που ελέγχουν τη χώρα υπό τον Αλ-Γκολάνι, θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση.

Τι αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων

Έτσι, προς το παρόν, το βάρος ρίχνεται στον σχεδιασμό επιστροφών και στην προστασία των συνόρων, όπως καταγράφεται και στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει νομοθετική πρόταση για τις επιστροφές στις αρχές του 2025», αναφέρει χαρακτηριστικά και παραπέμπει και ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Οι θέσεις της Αθήνας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με τη θέση ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι απούσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και από την επόμενη μέρα της Συρίας, καθώς «υπάρχουν κίνδυνοι ασφαλείας και αυξημένων προσφυγικών ροών», όπως θα επισημάνει.

Παράλληλα, θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα μέλλον συμπεριληπτικό «που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες και τις εθνοτικές ομάδες της Συρίας».

Στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του στο Λίβανο ο πρωθυπουργός -ως ο πρώτος μάλιστα, ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τη χώρα μετά την επίτευξη της εκεχειρίας της 27ης Νοεμβρίου με το Ισραήλ- θα ενημερώσει σχετικά τους ηγέτες, ενώ θα τονίσει ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου και την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε το λογότυπο του Κινήματος Δημοκρατίας – Το λουλούδι και το χρώμα

admin

Μάριος Θεμιστοκλέους: «Με μέτρο τα γλυκά στις γιορτές» – Το χιουμοριστικό βίντεο στο TikTok

admin

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μελωδίες των Χριστουγέννων πλημμύρισαν τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

admin