Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Τα επιχειρήματα για το αίτημα προανακριτικής για Καραμανλή – «Η κυβέρνηση θέλει να ξεπλύνει τον πρώην υπουργό της»

Με μία εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απαντούν αναλυτικά στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, η οποία σύμφωνα με τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη στόχο έχει να ρίξει στα μαλακά τον Κώστα Καραμανλή για τις ευθύνες τους στην υπόθεση των Τεμπών

«Με λογικές ακροβασίες και τη νομική αρωγή των γνωστών “προθύμων”, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να “ξεπλύνει” τις ευθύνες του κ. Καραμανλή» επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και προσθέτουν ότι με όσα υποστηρίζει φάσκει και αντιφάσκει.

«Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ας αποφασίσουν: ο κ. Καραμανλής είτε δεν είχε καμία αρμοδιότητα, είτε είχε ευθύνη, έλαβε εισηγήσεις για τον κίνδυνο στο σιδηροδρομικό δίκτυο και έκλεισε τα αυτιά του. Και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν! Για άλλη μια φορά το Μαξίμου παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια πάνω σε μια τραγωδία δείχνοντας τον ηθικό τους κατήφορο», σημειώνουν χαρακτηριστικά. 

Αναλύοντας στην συνέχεια τα σημεία που κατα την άποψη τους υπάρχουν αντιφάσεις λένε:

Ο Καραμανλής και οι υφυπουργοί του είχαν διοικητική εποπτεία

Ο κ. Καραμανλής και οι υφυπουργοί εμφανίζονται χωρίς… αρμοδιότητες από την κυβέρνηση. Άραγε αφού δεν είχαν αρμοδιότητα παρά μόνο διοικητική εποπτεία, πώς θα παραπέμψουν τον κ. Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος όπως διαρρέουν στους δημοσιογράφους; Ποιο «καθήκον» δεν εκτέλεσε, αφού ήταν «διακοσμητικός»; Θα παραπέμψουν έναν «αθώο»;

Τα διοικητικά στελέχη του υπουργείου (πχ γενική Διευθύντρια) παραπέμπονται με την κατηγορία ότι ΔΕΝ ενημέρωναν την πολιτική ηγεσία.

Η κυβέρνηση διακινεί το επιχείρημα ότι οι διευθυντές του υπουργείου διώκονται από τη δικαιοσύνη γιατί δεν είχαν ενημερώσει τον πολιτικό τους προϊστάμενο. Δεν έχουν ακόμη διαβάσει τις απολογίες των εν λόγω διευθυντών που προσκόμισαν έγγραφα με πρωτόκολλο και ημερομηνίες στον Εφέτη Ανακριτή της Λάρισας,  με τα οποία ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία για την επισφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου; Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και με βάση αυτά τα στοιχεία ο κ. Μπακαΐμης διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή. Όταν δηλαδή ο εφέτης ανακριτής είδε ότι ο υπουργός και οι υφυπουργοί είχαν ενημερωθεί, παρέπεμψε την δικογραφία στη Βουλή. 

Ας απαντήσουν λοιπόν στα ντοκουμέντα της δικογραφίας, σταχυολογούμε:

1)Τι έκαναν ο υπουργός και οι υφυπουργοί μιας σοβαρής κυβέρνησης, όταν στις 6.9.2021 η εμπιστευτική επιστολή του τότε διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππου Τσαλίδη, προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Σπύρο Πατέρα, κοινοποιήθηκε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και διατύπωνε σαφή προειδοποίηση για πιθανό συμβάν «μεγίστης σοβαρότητας»;

2)Τι έκαναν όταν στις 10.9.2021 έγγραφο του Γενικού Διευθυντή Μεταφορών Α. Πολάκι προς την πολιτική ηγεσία προειδοποιεί  ότι δεν έχει ακόμη υπογραφεί η κρατική χρηματοδότηση του ΟΣΕ μέσω συμβατικής συμφωνίας με το Δημόσιο, προκαλώντας μάλιστα σχετική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;  Η έλλειψη πόρων σύμφωνα με την ρητή και ξεκάθαρη προειδοποίηση του κ. Πολάκι προς την πολιτική ηγεσία, έχει οδηγήσει σε περιορισμένη συντήρηση της υποδομής με επιπτώσεις στην ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών. 

3) Τι έκαναν ο υπουργός και οι υφυπουργοί του όταν στις 13.12.2021 έγγραφο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων παρατηρεί την αύξηση της συχνότητας των ατυχημάτων; «Η παρέμβασή μας αυτή απορρέει από την βαθύτατη ανησυχία μας για την ασφάλειά των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα μας» έγραφε η επιστολή. Η ανησυχία αυτή επαναλαμβάνεται και στις 23.12.2021 με νέο έγγραφο της Ρ.Α.Σ. προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Τέσσερις (4) ημέρες πριν το τραγικό δυστύχημα, η πρόεδρος της Ρ.Α.Σ. αποστέλλει την από 24.2.2023 επιστολή προς τον ΟΣΕ με κοινοποίηση στην Hellenic Train, στην οποία καταγράφει περίπτωση μη ορθής διευθέτησης της αλλαγής τροχιάς, παρόμοιας με αυτή που συνέβη στο δυστύχημα των Τεμπών, καλώντας να εξακριβωθεί αν αιτία είναι «η ελλιπής εκπαίδευση, η κόπωση ή κάτι άλλο». 

Όλη η Ελλάδα θυμάται τον κ. Καραμανλή να κουνά το δάχτυλο στη Βουλή ότι «ντρέπεται που τίθενται ζητήματα ασφάλειας του σιδηροδρόμου στον κοινοβουλευτικό έλεγχο»!

Υπεύθυνη για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων είναι η ΡΑΣ όχι ο υπουργός

Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι υπεύθυνη για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου είναι η ΡΑΣ. Αγνοούν ότι εποπτεύεται από τον υπουργό Μεταφορών; Όταν ο κ. Καραμανλής λάμβανε  επιστολές της ΡΑΣ με «καμπανάκια κινδύνου», απλά τις άφηνε στο συρτάρι γιατί δική του αρμοδιότητα ήταν να κόβει κορδέλες στα δημόσια έργα; Αυτό θέλει να πιστέψουμε η Νέα Δημοκρατία; 

Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να διερευνηθούν όλοι. Η ΡΑΣ ερευνάται κανονικά από τη δικαιοσύνη και δικό μας καθήκον είναι να μπουν στο κάδρο της έρευνας και τα πολιτικά πρόσωπα που καλύπτονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι κατά την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η ΡΑΣ απέμεινε μία «αρχή – κέλυφος» ένας φορέας που λειτουργούσε σε πλήρη υποβάθμιση, υποστελεχωμένος , με συρρικνωμένο αντικείμενο, χωρίς ελεγκτές, και διαπιστωτικές-τυπικές κυρίως πράξεις. Η ΡΑΣ ισχυρίζεται επίσης ότι όλα αυτά τα κατέστησε εδώ και πολύ καιρό γνωστά στο αρμόδιο υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση , για ποιον λόγο η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση μεταξύ των αρμοδιοτήτων της  ΡΑΣ και της εποπτείας του υπουργού και των υφυπουργών του; Ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις εγκατάστασης συστημάτων, μέτρων ασφαλείας, εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου; Όλα αυτά δεν ήταν αντικείμενο ενεργειών και εποπτείας του υπουργού και των υφυπουργών του; Τι εποπτεύει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου – τον …αέρα;

Το διαβιβαστικό της δικαιοσύνης αφορά ρητώς μόνο τους υπουργούς και όχι τους υφυπουργούς 

Εφόσον ο υπουργός έχει αρμοδιότητες και δεν είναι διακοσμητικός στο υπουργείο, μεταφέρονται –όπως γνωρίζουν οι πάντες- από κοινού και εκ παραλλήλου αρμοδιότητες του υπουργού στους υφυπουργούς του. Απόδειξη των ευθυνών τους είναι ότι σήμερα η ηγεσία του υπουργείου αναγκάζεται να εγκαταστήσει μια σειρά από συστήματα ασφαλείας και να κάνει μια σειρά παρεμβάσεις. Και μάλιστα ο κ. Κυρανάκης εξαγγέλλει ότι θα κάνει σε 20 μέρες, όσα ο κ. Καραμανλής απέτυχε να κάνει επί 4 χρόνια!

Σε αυτά τα 40 χιλιόμετρα της γραμμής που έγινε το δυστύχημα, ήταν καταγεγραμμένες οι προειδοποιήσεις για κάθε έλλειψη συστήματος ασφαλείας, για κάθε πρόβλημα στο δίκτυο. Εδώ ο υπουργός και η πολιτική ηγεσία έπρεπε να παρέμβουν και να πουν: «stop, έκτακτα μέτρα σε αυτό το κομμάτι της γραμμής».

Γιατί δεν επέβαλε να μειωθεί για παράδειγμα η ταχύτητα σε αυτά τα ορφανά ασφαλιστικών δικλείδων 40 χιλιόμετρα;

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Διπλωματικές πηγές για Γάζα: Η Ελλάδα στηρίζει θεσμικά και όχι μέσω πρωτοβουλιών δωρητών τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας

admin

Γιάνης Βαρουφάκης για Σοφία Τουντούρη: «Η κυρία εξευτελίζει το επάγγελμά σας» είπε σε δημοσιογράφους

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας σήμερα το απόγευμα στις 17.30

admin