Πολιτική

Οι πολίτες αξιολογούν τις δημόσιες υπηρεσίες: Παρουσιάζεται σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα του δημοσίου και η σχέση του με το κοινό, η κυβέρνηση ενεργοποιεί από σήμερα την ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες.

Η αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών είναι μια ακόμη πρωτοβουλία, που έρχεται να προστεθεί στις «θετικές ειδήσεις» που επιδιώκει να παράγει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση της καθημερινότητας των πολιτών, μέσα από την επίλυση χρόνιων παθογενειών και προβλημάτων.

Στρατηγική, που φαίνεται να «επιβραβεύουν» οι πολίτες, όπως φάνηκε σε δύο δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και αποτυπώνουν τη ΝΔ σε ανοδική τροχιά.

Στη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα αυξάνει τη δύναμη του κατά 2,2 μονάδες και καταγράφει ποσοστό 24,7%, από 22,5% στην προηγούμενη μέτρηση.

Αντίστοιχα και στη μέτρηση της Opinion Poll για το Action 24, στην εκτίμηση ψήφου, η Ν.Δ. αγγίζει το 30%, από 28,1% πριν.

Σήμερα η παρουσίαση της πλατφόρμας

Στόχος της κυβερνητικής μεταρρύθμισης που θα παρουσιαστεί σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου – και έχει την υπογραφή των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης – είναι να αντιμετωπιστούν διαχρονικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, όπως η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις και φαινόμενα αδιαφάνειας, και οι πολίτες να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες.

Η σημερινή μεταρρύθμιση είναι στην πραγματικότητα ο «προάγγελος» της πρότασης που θα εισηγηθεί η ΝΔ όταν εκκινήσει η διαδικασία για της αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εισηγηθεί «να κατοχυρωθεί θεσμικά και συνταγματικά η αξιολόγηση στο Δημόσιο».

Ποιες υπηρεσίες θα αξιολογούν οι πολίτες

Στο νέο σύστημα αξιολόγησης του δημοσίου από τους πολίτες, θα ενταχθούν σημαντικές υπηρεσίες του κεντρικού κράτους, όπως ο e-ΕΦΚΑ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός στους δρόμους, οι χώροι στάθμευσης και οι παιδικοί σταθμοί.

Στον κατάλογο των αξιολογούμενων υπηρεσιών και υποδομών περιλαμβάνονται επίσης, η ΑΑΔΕ, η ΔΥΠΑ, το Κτηματολόγιο, τα ΚΑΠΗ, οι Πολεοδομίες, η ανακύκλωση, οι χώροι πρασίνου, οι παιδικές χαρές, η κάλυψη των αναγκών ατόμων με αναπηρία, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα δημοτικά ιατρεία, ακόμα και οι πρόνοιες για τα ζώα συντροφιάς.

Στη λίστα θα βρεθούν και ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και υπηρεσίες που πλέον παρέχονται μέσω του gov.gr, όπως η συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης, ο ψηφιακός έλεγχος εισιτηρίων για γήπεδα και το e-παράβολο.

Αξιολόγηση με ανωνυμία

Η αξιολόγηση θα γίνεται ανώνυμα, μέσω τακτικού ερωτηματολογίου, το οποίο θα μπορούν να συμπληρώσουν εθελοντικά όσοι ενδιαφέρονται.

Η ανάλυση των στοιχείων που θα προκύψουν από τα σχόλια των πολιτών θα γίνεται σε πολλά επίπεδα: ανά φορέα, ανά υπηρεσία, ανά περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα, δήμο και δημοτική ενότητα, ακόμα και σε επίπεδο ταχυδρομικού κώδικα.

Οι απαντήσεις θα εξετάζονται επίσης με βάση την ηλικιακή ομάδα των συμμετεχόντων.

Μέσα από αυτή την πολυεπίπεδη μελέτη των αποτελεσμάτων, ο άμεσος στόχος του νέου συστήματος είναι ο εντοπισμός συγκεκριμένων σημείων όπου παρατηρούνται πρακτικές δυσλειτουργίες και δεν ικανοποιούνται οι προσδοκίες των φορολογουμένων.

«Μακροπρόθεσμα οι απαντήσεις των πολιτών θα επιτρέψουν την οικοδόμηση μίας μεγάλης τράπεζας δεδομένων που θα επιτρέπει την αντιμετώπιση συστημικών αδυναμιών του Δημοσίου αλλά και την αναγνώριση επιτυχημένων πρακτικών, που μπορούν να δοκιμαστούν ευρύτερα» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα δεδομένα που θα προκύψουν να είναι διαθέσιμα σε όλους και να οπτικοποιούνται σε χάρτες.

Αξιολόγηση και με μήνυμα στο κινητό

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως για τις υπηρεσίες όπου η εξυπηρέτηση του πολίτη συνήθως γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο (πχ τα ΚΕΠ) σχεδιάζεται μία συμπληρωματική μέθοδος αξιολόγησης, όπου μετά την απομάκρυνση από το γκισέ ο πολίτης θα λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου θα μπορεί να αξιολογήσει τόσο την υπηρεσία όσο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κάλυψη των αναγκών του.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για την Ομάδα Αλήθειας – «Κάθε μέρα σκάνε μεγάλα σκάνδαλα δημοκρατίας»

admin

Αυτό είναι το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των υπηρεσιών του Δημοσίου – Θα πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο

admin

Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα αξιολόγησης των υπηρεσιών του Δημοσίου – Θα πραγματοποιείται 2 φορές τον χρόνο

admin