Την πρόταση του για μία διαφορετική αντίληψη και πολιτική στα θέματα της οικονομίας, από αυτή που επικρατεί σήμερα, αλλά και «εκφράζει το δήθεν επιτελικό κράτος» θα αναπτύξει την Τρίτη (22.10.2024) ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο, που κάνει το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Το συνέδριο του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας που θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχει θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Το Ινστιτούτο επέλεξε να αναδείξει το θέμα της ακρίβειας γιατί: «Η οικονομία είναι σήμερα το πιο σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτική και κοινωνική ατζέντα. Οι αλλεπάλληλές κρίσεις, αλλά κυρίως η κρίση ακρίβειας, έχουν βαρύτατες αρνητικές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία. Η ασυδοσία στην αγορά εργασίας, η διάλυση των δημόσιων δομών κοινωνικής προστασίας, όπως του ΕΣΥ, η διαφθορά, ρίχνουν τη σκιά τους στην καθημερινή ζωή της πλειοψηφίας. Στο logo του Ινστιτούτου γράφει “Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον”. Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα οργανώνει τη συγκεκριμένη εκδήλωση».
Στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην οικονομία, θέτοντας το ερώτημα: υπάρχει σύγκλιση ή διαμορφώνεται χάσμα με την Ευρώπη. Ακόμα θα αναφερθεί στις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, ενώ θα επικεντρωθεί στο πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση, και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Στο πώς δηλαδή μπορεί να αποκαταστήσει την ανάπτυξη με δικαιοσύνη, που είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ.
Η εκδήλωση έχει ως στόχο να αναδείξει όχι μόνο τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας, που για άλλη μια φορά οδηγείται σε τοίχο από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και την καθημερινή αποτύπωση των επιλογών αυτών στην ζωή των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν έρευνες από το ΚΕΠΕ και την Μetron θα καταγράψουν τον αντίκτυπο των πολιτικών αυτών στην κοινωνία και στους πολίτες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Ιωαννίδης, θα παρουσιάσει έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους». Παράλληλα, ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης θα παρουσιάσουν έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα «Ακρίβεια και κόστος ζωής».
Ακόμα ειδικοί επιστήμονες θα αναλύσουν και θα εξηγήσουν γιατί η ακρίβεια στην χώρα μας έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και ποιες λύσεις μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση, ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας και της στέγασης.
Ειδικοί από τον τομέα της ενεργειακής πολιτικής (Επιστήμη Οικονομοπούλου, Δικηγόρος – Clifford Chance) και της στεγαστικής πολιτικής (Θωμάς Μαλούτας Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Μαρία Καραγιάννη- Προγράμματα Στέγασης Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης), όπως και ο Δ/ντής του Ινστιτούτου ΕΝΑ Τάκης Κορκολής, θα αναφερθούν στη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανισοτήτων με την προώθηση πολιτικών που προασπίζουν τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας παράλληλα όρους υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά απέναντι σε πρακτικές καρτέλ.
Ακόμα τέσσερις υπουργοί από τρεις διαφορετικές κυβερνητικές περιόδους (Κυβέρνηση Τσίπρα, Παπανδρέου, Σημίτη). Η Λούκα Κατσέλη, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Γιάννης Δραγασάκη και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα δώσουν το δικό τους στίγμα για την σημερινή κατάσταση, αλλά και για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Στη συζήτηση θα παρέμβει η υποψήφια πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Lucie Castets, που θα μεταφέρει την εμπειρία από την Γαλλία και θα αναφερθεί στις προοπτικές που έχει η ανάπτυξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στην Ευρώπη, σήμερα, που να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις.
Πηγή: www.newsit.gr