Πολιτική

Νίκος Χαρδαλιάς για τις φθορές στην γέφυρα της Βουλιαγμένης: «Δεν κρύβομαι πίσω από ευθύνες, είμαι ενεργός πολίτης»

Διευκρινίσεις για τις αρμοδιότητες της πολιτείας, των δήμων και της αυτοδιοίκησης, σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τις φθορές στην γέφυρα της λεωφόρου Βουλιαγμένης, έκανε το πρωί της Κυριακής (09.02.2025) ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην εκπομπή «Δεκατιανοί».

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε πως δεν κρύβεται πίσω από τις ευθύνες και αναφορικά με τα σκουριασμένα σίδερα της γέφυρας, η περιφέρεια ανέλαβε από την πρώτη στιγμή δράση παρά τα νομικά κενά που υπάρχουν ως προς το ποιος έχει αρμοδιότητα να κάνει συντήρηση στις γέφυρες.

«Αν υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν κρύβεται πίσω από καμία ευθύνη, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαι εγώ», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή, υπήρξε παραπληροφόρηση για προβλήματα στη γέφυρα.

Όπως είπε, έγιναν 3 αυτοψίες, παρουσία εμπειρογνώμονα του ΕΜΠ και έχει ήδη οριστικοποιηθεί μια προμελέτη, ενώ υπάρχει συνεργασία με τον Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης για την εύρεση οριστικής λύσης. Σε άλλο σημείο διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα κατάρρευσης της γέφυρας, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι ασυντήρητη πάρα πολλά χρόνια και χρειάζεται να κάνουμε παρέμβαση».

Αναφερόμενος στην αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσει «το μπαλάκι της εύκολης μεταφοράς των ευθυνών στην αυτοδιοίκηση», υπογραμμίζοντας ότι το 2020 μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η αρμοδιότητα των γεφυρών του οδικού δικτύου της Αττικής πέρασε στην Περιφέρεια χωρίς καμία διαβούλευση, σε μία νύχτα.

«Μιλάμε τώρα για 108 γέφυρες, που δεν έχει κατασκευάσει καμία από αυτές από την Περιφέρεια Αττικής. Ακόμα και τα σχέδια και τις μελέτες κατασκευής δεν τις έχουμε στα χέρια μας. Και δεν συζητάω βέβαια και τα χρήματα που χρειάζονται για να συντηρηθούν όλες αυτές οι γέφυρες», ξεκαθάρισε.

Απαντώντας μάλιστα στα αιτήματα στελεχών της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας, επεσήμανε ότι δεν είχε γίνει καμία ενέργεια προς βελτίωση των όρων ασφαλείας στις γέφυρες της Αττικής στο παρελθόν.

«Έχει συντηρηθεί έστω μισή γέφυρα; Έχει γίνει οποιαδήποτε πράξη η οποία να βρήκαμε έτοιμη ώστε να μπορέσουμε πάνω σε αυτό να χτίσουμε το ζήτημα της συντήρησης και ειδικά το ιδιαίτερο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Παρά τα νομικά κενά στις αρμοδιότητες, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της στατικότητας της γέφυρας, ενώ τόνισε τη βούληση της περιφερειακής αρχής να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των πολιτών, ακόμα και εκεί που δεν έχει σαφείς νομικές υποχρεώσεις.

Ανέφερε ως παράδειγμα τον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού, καθώς όπως τόνισε, η νέα διοίκηση δεν ακολούθησε τη διελκυστίνδα αρμοδιοτήτων μεταξύ των προηγούμενων και της Πολιτείας, προβαίνοντας άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση άνω των 37.000 τόνων φερτών υλικών, εξασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη παροχετευτικότητα του ποταμού.

«Εγώ δεν είμαι σε ένα γραφείο, είμαι στο πεδίο. Έξω είμαι κάθε μέρα. Εμένα θα μου επιτρέψετε να παραμένω ενεργός πολίτης. Οπότε στο ζήτημα, η απάντηση είναι ποιος θα λύσει το πρόβλημα», κατέληξε στην παρέμβασή του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των έξυπνων παρεμβάσεων για τις αρνητικές συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης»

admin

Νέα ερωτήματα για τις άγονες γραμμές

admin

Μαρινάκης για τα 4 βίντεο με την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη: «Όλα θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη» – Σκληρή κριτική σε Ανδρουλάκη

admin