Πολιτική

Μητσοτάκης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας»

Υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλεί ανοικτή συζήτηση υψηλού επιπέδου (signature event) με θέμα την «Ενίσχυση της Θαλάσσιας Ασφάλειας μέσω Διεθνούς Συνεργασίας για την Παγκόσμια Σταθερότητα», η οποία θα πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στο πλαίσιο της Προεδρίας της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον μήνα Μάιο.

Ο πρωθυπουργός παίρνοντας τον λόγο είπε μεταξύ άλλων: 

«Στηρίζουμε το ναυτικό δίκαιο αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις. Οι απειλές για την θαλάσσια ασφάλεια είναι παγκόσμιες και επηρεάζουν όλες τις χώρες είτε έχουν ακτές είτε όχι. Η θαλάσσια ασφάλεια είναι σημαντική για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Όλο και περισσότερο συναντάμε ασύμμετρες απειλές αλλά και υβριδικές απειλές και ακραίες καιρικές συνθήκες αλλά και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Χρειαζόμαστε παγκόσμιες λύσεις μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας θα τις αντιμετωπίσουμε».

Αναφέρθηκε σε 6 τομείς συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο

1.     Πρέπει να αυξηθεί η κατανόηση για οτιδήποτε έχει σχέση με τη ναυτιλία. Και αυτό απαιτεί έναν παγκόσμιο οργανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών χρήση τεχνολογίας και ΑΙ.

2.     Θα πρέπει να διακόψουμε όλες τις παράνομες θαλάσσιες πρακτικές. Όπως τις παράνομες εγγραφές στον τομέα της. Ναυτιλίας, τον απαρχαιωμένο στόλο. Δεν πρέπει να έχουμε παρωπίδες.

3.     Να υπάρξει εκπαίδευση στον τομέα της ναυτιλίας και της ασφάλειας για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές. Όπως η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Η χώρα μου έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για το θέμα και συμμετέχει στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ και επικεντρώνεται στο να είναι ασφαλή τα λιμάνια μας. Επίσης να αντιμετωπιστούν τα θέματα κυβερνοσφάλειας με την εκπαίδευση των ναυτικών. Ελευθερία στην χρήση υποθαλάσσιων καλωδίων και διαμοιρασμού των πληροφοριών. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για την παροχή ενέργειας υψηλής ποιότητας και χαμηλής τιμής.

4.     Νομικό πλαίσιο. Έχουν γίνει προσπάθειες να συμπεριληφθούν όλες οι αλλαγές όσον αφορά στο δίκαιο της θάλασσας. Συνεργαζόμαστε για νέους κανόνες για την προστασία των θαλασσών.

5.     Περιβαλλοντική πρόκληση. Η Κλιματική Κρίση είναι μια από τις απειλές. Πρέπει να προστατευθεί η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Πέρυσι στην Ελλάδα έγινε το 9ο συνέδριο για τους ωκεανούς.

6.     Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανάγκη για την προστασία και ασφάλεια εκατομμυρίων ναυτικών.

Και κατέληξε: «Για εμάς τους Έλληνες η θάλασσα πάντα ήταν κομμάτι της ταυτότητάς μας. Δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

Ενημέρωση παρείχε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ συμμετείχαν ως εισηγητές η κ. Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και ερευνητής στο UNIDIR (Ινστιτούτο Ερευνών των Ηνωμένων Εθνών για τον Αφοπλισμό) κ. Κριστιάν Μπογκέρ, που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς ασφάλειας.

Η συνεδρίαση αποσκοπεί σε μια στρατηγική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών για την ολιστική αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών στη θαλάσσια ασφάλεια, όπως η πειρατεία, το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων, η παράνομη αλιεία, η εμπορία ανθρώπων, οι τρομοκρατικές ενέργειες και οι επιθέσεις σε κρίσιμες θαλάσσιες υποδομές.

Θα τονιστεί επίσης η ανάγκη για ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας (συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών σχέσεων) στην επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου με σκοπό την ανάπτυξη ικανοτήτων και τη χρήση νέων τεχνολογιών, τον συντονισμό μέσων επιτήρησης και την ανταλλαγή πληροφοριών. Θα γίνουν αναφορές στην διαχείριση κινδύνου για τον συντονισμό δράσεων για την προστασία κρίσιμων υποδομών, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την έγκαιρη λήψη μέτρων. Θα αναδειχθούν επίσης οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη θαλάσσια ασφάλεια και θα αξιολογηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από παράνομες ενέργειες.

Δείτε όλη την συζήτηση

 

Ιδιαίτερη σημασία έχει η πλήρης εφαρμογή των σχετικών Ψηφισμάτων του ΣΑ από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και ο σεβασμός των διεθνών υποχρεώσεων για την καταπολέμηση των θαλάσσιων απειλών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθούν και κρίσιμα ερωτήματα για την εφαρμογή διεθνών νομικών πλαισίων όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας UNCLOS, την προτεραιοποίηση αναγκών ενίσχυσης ικανοτήτων και τον ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα.

Η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο ως προεδρεύουσα χώρα, επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προώθηση της θαλάσσιας ασφάλειας ως θεμελίου λίθου για την παγκόσμια ειρήνη, ευημερία και ανάπτυξη.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες στον ΟΗΕ: Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε τις προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό

admin

Live: Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

admin

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Της έκανε μήνυση πρώην υποψήφια της Πλεύσης Ελευθερίας – Την κατηγορεί για παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου

admin