Πολιτική

Μητσοτάκης: Η κανονικότητα το ζητούμενο στις σχέσεις με την Τουρκία – Θα συνομιλήσω με τον Τραμπ τις επόμενες ημέρες

Το μήνυμα πως «συνομιλούμε και πάντα θα συνομιλούμε» με την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από τη Βουδαπέστη κι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και της σημερινής του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κανονικότητα πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις όλων των γειτονικών χωρών και πως το ραντεβού των δύο ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε το καλό κλίμα που υπάρχει με την Τουρκία, αλλά πως δεν έχε καθοριστεί ακόμη το πλαίσιο συζήτησης για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

«Η κανονικότητα πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων. Πάντα ανταλλάσσουμε μια ευγενική κουβέντα με τον κ. Ερντογάν. Είδα τις δηλώσεις και του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Φιντάν και επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε αλλά όχι το κοινό πλαίσιο για τη μια και μόνη διαφορά μας για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Και μόνο ότι καταγράφηκε η πρόοδος που έχει φέρει κοντά τους δυο λαούς, όπως η βίζα και η συνεργασία στο μεταναστευτικό, είναι βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

Σε όσους ανησυχούν να πως ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με ισχυρές θέσεις. Συνομιλούμε και θα συνομιλούμε κι ακόμη κι αν δεν βρούμε πλαίσιο για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς μα οφείλουμε να διατηρήσουμε τα ήρεμα νερά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Για την έκθεση Ντράγκι και τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας

Σχετικά με την έκθεση Ντράγκι, ο πρωθυπουργός είπε: «Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση με τον κ. Ντράγκι και να σχολιάσουμε τα επίκαιρα ζητήματα της έκθεσής του. Υπάρχει συμφωνία ότι πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας να αντιμετωπιστούν με πιο δραστικό τρόπο. Καινοτομία και ανταγωνιστικότητα, υστερεί η Ευρώπη».

Και συνέχισε: «Κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες για το πως θα γεφυρώσουμε το χάσμα με τις ΗΠΑ. Ασχοληθήκαμε με την ενέργεια. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Στη δήλωση της Βουδαπέστης υπάρχει αναφορά στις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και πρέπει να γίνει παρέμβαση στις διασυνδέσεις και με ευρωπαϊκούς πόρους και τον τρόπο τιμολόγησης της τιμής του ρεύματος, έτσι ώστε να μην καθορίζει την τιμή το φυσικό αέρι».

«Για την στρατηγική αυτονομία και άμυνα έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη επένδυσης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία αλλά είχα την ευκαιρία να μιλήσω για μια παρέμβαση στις χώρες που επενδύουν πολλά στην άμυνα. Εμείς επενδύουμε 3% του ΑΕΠ και ένα ποσό από αυτές τις αμυντικές δαπάνες πρέπει να εξαιρείται από τις οροφές των δαπανών», σημείωσε.

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την επόμενη ημέρα και την επικοινωνία με Τραμπ

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Πιστεύω στη μεγάλη σημασία των ευρωατλαντικών σχέσεων είναι σχέσεις που γαλουχήθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες και θα βρούμε τρόπο και με το νέο πρόεδρο να τις ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο ο καθένας στο μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Είπα εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι όταν ο Πρόεδρος Τραμπ έθετε ευρωπαϊκά κράτη προ των ευθυνών τους, όταν δεν δαπανούσαν ούτε το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, είχε δίκιο επί της αρχής και αυτή η παρότρυνσή του οδήγησε τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς και φυσικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αστάθεια στον κόσμο, γενικότερα όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι αναγκαιότητα», τόνισε.

«Υπάρχουν ζητήματα που θα απασχολήσουν τις ευρωατλαντικές σχέσεις όπως αν θα μπούμε σε έναν εμπορικό πόλεμο, ελπίζω πως όχι, νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για αποκλιμάκωση ως προς την ρητορική για επιβολή δασμών ένθεν και ένθεν. Και να επαναλάβω ότι ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές με γεωστρατηγικό περιεχόμενο είναι θωρακισμένες μέσα από την αμυντική συμφωνία που έχουμε υπογράψει και έχει 5ετη διάρκεια. Όταν κλήθηκα να μιλήσω στο Κογκρέσο η πρόσκληση ήρθε και από Ρεπουμπλικάνους και από Δημοκρατικούς γερουσιαστές»,είπε.

«Πιστεύω ότι θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ τις επόμενες ημέρες, εξάλλου όπως γνωρίζετε είμαι από τους παλαιότερους Ευρωπαίους ηγέτες και είχα την ευκαιρία στο παρελθόν να συνεργαστώ μαζί του κατά την διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Έλενα Ακρίτα: Αν βγει ο Πολάκης, παραιτούμαι και παραδίδω την έδρα μου

admin

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην γέφυρα του Γοργοποτάμου: «Η εθνική ομοψυχία είναι πάνω απ’ όλα»

admin

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να κάνει δηλώσεις

admin