Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προσχωρήσει σε δηλώσεις αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης (26.06.2025).
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία αλλά και το μεταναστευτικό: «Το ζήτημα της Λιβύης συζητήθηκε μαζί με την Τζόρτζια Μελόνι να ενημερώσουμε για το θέμα των
Η ΕΕ αναγνώρισε τον κίνδυνο και είναι διατιθεμένη να πάρει μέτρα. Θα επισκεφτεί τη Λιβύη μετά τον Έλληνα ΥΠΕΞ. Θα μεταφερθεί το μήνυμα ότι “δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση”, σημαντική είναι η καλή επιτήρηση των υδάτινων χώρων. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέτρα “και καρότο και μαστίγιο” προκειμένου να υπάρχουν περισσότεροι έλεγχοι και επικοινωνία με την κίνηση εντός των συνόρων».
«Η Ελλάδα επέμενε στην χαλάρωση κανόνων για περισσότερες δαπάνες στην άμυνα. Το SAFE είναι εργαλείο που ενθαρρύνει κοινές προμήθειες μεταξύ Ευρωπαϊκών χωρών», πρόσθεσε για τις δαπάνες.
Για το τουρκολιβυικό μνημόνιο ανέφερε: «Είναι θετικό ότι είναι ανυπόστατο το τουρκολιβυικό μνημόνιο. Ως Ευρώπη δεν το δεχόμαστε. Η πρόσκληση προς όποια κυβέρνηση προς τη Λιβύη είναι να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες. Είχαμε ευκαιρίες να το κάνουμε, και δεν το έκαναν εκείνοι που είχαν αυτή την αρμοδιότητα».
Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή: «Καλούμε τα εμπλεκόμενα μέλη να διαπραγματευτούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προκειμένου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η Ελλάδα επανάφερε το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, πρέπει να σταματήσει η επιχείρηση του Ισραήλ σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των ομήρων, φυσικά και πρέπει να ασκήσουμε πίεση για να μπει τέλος».
Η Σύνοδος κορυφής της ΕΕ
Ένα 24ωρο μετά τη συμφωνία αύξησης αμυντικών δαπανών, στο 5% του ΑΕΠ, των χωρών μελών του ΝΑΤΟ οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο της Συνόδου ήταν οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, αλλά και το μεταναστευτικό. Στο προσχέδιο συμπερασμάτων καλωσορίζεται ο τερματισμός των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ενώ ηχηρό είναι το μήνυμα προς Τρίπολη και Άγκυρα, επισημαίνοντας πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών.
Οι 27 προσήλθαν στις Βρυξέλλες έχοντας ενώπιον τους ίσως την πιο βαριά γεωπολιτική ατζέντα, με βασικό ζήτημα την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας έναντι της ρωσικής απειλής και με βάση τις σχετικές αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν ανταποκρίθηκε άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό και σημείωσε ότι ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος μαζί με Υπουργούς από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα θα βρεθεί στην ανατολική και στη δυτική Λιβύη στις αρχές Ιουλίου, έτσι ώστε να μεταφέρουμε το μήνυμα στις λιβυκές αρχές ότι αυτή η πρακτική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτή.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιήσει και τις Ένοπλες Δυνάμεις της, έτσι ώστε να υπάρχει μία αποστολή επιτήρησης των λιβυκών αρχών, έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα ότι θέλουμε, απαιτούμε να συνεργαστούμε με τις λιβυκές αρχές, ώστε αυτά τα σκάφη των δουλεμπόρων είτε να μη φεύγουν από τις ακτές είτε να επιστρέφουν στις ακτές της Λιβύης πριν αυτά εξέλθουν των χωρικών τους υδάτων.
Τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα της Συνόδου
Βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, με το επίκεντρο αυτή την ώρα να είναι η ανταγωνιστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, συζητούνται και οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στις 9 Ιουλίου. Ηγέτες όπως ο Καγκελάριος Μερτς πιέζουν για επίτευξη συμφωνίας πριν από την καταληκτική ημερομηνία.
Οι ηγέτες ολοκλήρωσαν ήδη τη συζήτηση σε τρεις βασικούς τομείς:
- Άμυνα και Ασφάλεια: Τονίστηκε η ανάγκη για μια πιο κυρίαρχη και αυτάρκη Ευρώπη.
- Μέση Ανατολή: Η ΕΕ χαιρέτισε την εκεχειρία με το Ιράν και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος του πυρηνικού προγράμματος. Η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 2 της συμφωνίας Ισραήλ–ΕΕ παραπέμφθηκε στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
- Ουκρανία: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Τα συμπεράσματα υποστηρίχθηκαν από 26 ηγέτες, ενώ η Ουγγαρία αρνήθηκε να τα υπογράψει. Επαναβεβαιώθηκε η στήριξη σε μια συνολική και δίκαιη ειρήνη, καθώς και στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας, αν και αναφέρθηκε απλώς πως η χώρα «παραμένει δεσμευμένη στην ΕΕ», λόγω των ενστάσεων ορισμένων κρατών.
Τέλος, οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, την ετοιμότητα των κρατών μελών για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων, καθώς και τις αυξανόμενες υβριδικές απειλές. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται επίσης οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η κατάσταση στη Μολδαβία.
Πηγή: www.newsit.gr