Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Live η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ, το βράδυ της Τετάρτης (23.7.25).

Στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία «ζητήματα κυριαρχίας», αναφορικά με τις αντιδράσεις της Άγκυρας μετά την ανακοίνωση για τα θαλάσσια πάρκα, ενώ τόνισε πως η Αθήνα προσκαλεί την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

«Ως προς τα ελληνοτουρκικά τα θέματα δεν είναι τωρινά. Το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας συν τω χρόνω προβλήθηκε περισσότερο. Εγώ προσδοκώ πάντα σε ήρεμα νερά και σε φιλικές σχέσεις με την Τουρκία», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία», τόνισε και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας».

 

Όπως είπε, «εκτιμώ ότι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν και θα θέσω όλα αυτά τα ζητήματα».

 Στο σκάκι προτιμώ να παίζω με τα λευκά. Θέλω να έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πολλές από τις αντιδράσεις είναι απότοκο πρωτοβουλιών της ελληνικής Κυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Αντιπαρέρχομαι τη θεωρία της ακινησίας και της αποδοχής τετελεσμένων με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία προφανώς προκαλεί και αντιδράσεις», είπε.

«Τα θαλάσσια πάρκα εκτείνονται στο εύρος των χωρικών μας υδάτων. Τα χωρικά μας ύδατα προσδιορίζονται από τα νησιά τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα και ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία δεν υφίσταται», απάντηση σε σχετική ερώτηση για τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τη δημιουργία δύο εθνικών θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

«Σε αντίθεση με την πολιτική άλλων κυβερνήσεων που παθητικά παρακολουθούσαν τα τετελεσμένα, αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετική και πολύ πιο ενεργητική πολιτική. Δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ του 2004 και του 2009 στα ελληνοτουρκικά. Η διπλωματία του twitter είναι εύκολη», επισήμανε για την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς και πρώην υπουργοί όπως ο Γιάννης Βαληνάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στη Σία ΚοσιώνηΟ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

«Προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ»

Παράλληλα, για τις σχέσεις με τη Λιβύη τόνισε πως η Αθήνα προσκαλεί «την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Για το μεταναστευτικό, είπε πως «η χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί μία μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, για να την αποτρέψουμε».

«Πήραμε μια δύσκολη απόφαση. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές αλλά και στους πελάτες τους ότι η άφιξη στην Ελλάδα δεν θα ισοδυναμεί με μια εύκολη είσοδο», σημείωσε.

Σε ερώτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «το καλώδιο με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα γίνει», ενώ έκανε λόγο για ένα σημαντικό έργο που την κατασκευή του θα πληρώσει και η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα SAFE»

«Για να μπει η Τουρκία στο πρόγραμμα SAFE απαιτείται ομοφωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζοντας πως «όσο επιμένει σε casus belli και να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα».

«Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει», ξεκαθάρισε.

«Η απόφαση για την διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν την υπόθεση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας»

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό, διακομματικό, πολιτικό πρόβλημα»,τόνισε σε ερώτηση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επισήμανε πως «δεν περιμέναμε την ευρωπαϊκή εισαγγελία να μας πει ότι υπήρχε πρόβλημα με τις επιδοτήσεις».

«Η απόφαση για την διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν την υπόθεση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας», υπογράμμισε.

«Δεν μπορέσαμε να εξυγιάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ εν κινήσει», είπε και σημείωσε πως θα ξεκινήσουμε τους «ελέγχους από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας».

Όπως ανέφερε, «ελέγχεται ήδη ένας μεγάλος αριθμός ΑΦΜ, από αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά».

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης και αλ Σίσι μίλησαν τηλεφωνικά για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όσο η Τουρκία επιμένει στο casus belli, η Ελλάδα δεν θα της επιτρέψει να μπει στο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα SAFE

admin

Briefing για τους πολίτες χωρίς γραβάτα: Ο Παύλος Μαρινάκης απαντά για δασμούς, ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταναστευτικό αλλά και στο δίλημμα πίτσα ή σουβλάκι

admin