Η πρόοδος στα οικονομικά της Ελλάδας την τελευταία εξαετία, η τεχνητή νοημοσύνη και οι παγκόσμιες προκλήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην οποία συμμετείχε το βράδυ της Τετάρτης (02.07.2025) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον νομπελίστα καθηγητή του ΜΙΤ, Ντάρον Ατζέμογλου, στο πλαίσιο της 29ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της συζήτησης στην εκδήλωση του Economist, πριν 10 χρόνια είμασταν μία μέρα πριν από το δημοψήφισμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το αποτέλεσμα ήταν το τρίτο μνημόνιο, υπήρχε περαιτέρω απόκλιση της Ελλάδας από τους στόχους της. Πλέον παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα, υιοθετούμε πολιτικές θετικές προς την ανάπτυξη, δημιουργούμε θέσεις εργασίας». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, είναι χαμηλότερο από Ιταλία, ΗΠΑ, Βρετανία.
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, πρέπει να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Είμαι οπαδός της θεωρίας της συμπεριληπτικής ανάπτυξης, εστιάζουμε στην αύξηση των ονομαστικών μισθών, στη μείωση των φορολογικών συντελεστών», είπε μεταξύ άλλων.
Συμπλήρωσε, ότι «ο κόσμος είναι διαφορετικός σε σχέση με πριν λίγα χρόνια. Έχουμε την ευθύνη να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα είναι ενωμένη, να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές, που θα μας επιτρέψουν να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί».
Αναφερόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μίλησε την Τετάρτη σε εκδήλωση της εφημερίδας «Καθημερινή», αφού τόνισε πως θα την δει την Πέμπτη (03.07.2025), συμπλήρωσε πως «είναι ενδιαφέρον το τι πιστεύει η ίδια για την πρόοδο που καταγράψαμε ως Ελλάδα». Συμπλήρωσε ότι η πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας συνέβαλε σημαντικά, ώστε τα πιο επιθετικά σχέδια κάποιων, για την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη να μην υλοποιηθούν. Ήταν εκείνη που συμφώνησε στη θέσπιση του ΤΑΑ (σ.σ. Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας) και ότι κατάλαβε πως η Ευρώπη έπρεπε να κάνει κάτι άμεσα για να αντιμετωπίσει την πανδημία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι μπροστά από άλλες χώρες στην ψηφιακή πρόοδο και στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Χρειαζόμαστε μία αποδοτική δημόσια διοίκηση, υπογράμμισε, αναφορικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Mιλώντας για τις προκλήσεις στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, τόνισε ότι «στην Ελλάδα έχουμε το πλεονέκτημα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κάτι που είναι πολυτέλεια, π.χ. στην Ευρώπη έχουμε συνασπισμούς που δυσκολεύουν τα πράγματα». Αναφορά έκανε και στα fake news, που εισρέουν στον πολιτικό κόσμο και «στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε αυτά».


Από την πλευρά του, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT) Ντάρον Ατζέμογλου (Daron Acemoglu), με τον οποίον συζήτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σημείωσε ότι είναι μία πολύ συναρπαστική περίοδος για να είναι κανείς ηγέτης, ενώ ξεχώρισε τις πέντε μεγάλες τάσεις, οι οποίες κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στον κόσμο:
Η τεχνητή νοημοσύνη.
Η δημοκρατία, που πλέον δεν είναι ο μόνος «παίκτης».
Η αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης.
Η δημογραφική εξέλιξη, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αρχίσει να φθίνει άμεσα και αυτό θα έχει τεράστιες προεκτάσεις.
Η κλιματική αλλαγή.
Η συζήτηση στην οποία πήρε μέρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντάσσεται στο πλαίσιο της 29ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση.
Η 29η Ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο «Grand Resort», στο Λαγονήσι.


Το θέμα της συζήτησης ήταν: «Walking steadily across a tightrope of uncertainty Geopolitics – Environment- Technology» («Περπατώντας σταθερά σε ένα τεντωμένο σχοινί αβεβαιότητας Γεωπολιτική – Περιβάλλον – Τεχνολογία»).
Πηγή: www.newsit.gr